Gaia ΝΕΑ

Η έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον Αγροτικό τομέα

 • Όλες οι Ειδήσεις
  Όλες οι Ειδήσεις Όλες οι καταχωρήσεις ανά ημερομηνία δημοσίευσης.
 • Κατηγορίες
  Κατηγορίες Εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών από αυτό το blog.
 • Ετικέτες
  Ετικέτες Εμφανίζει μια λίστα των ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.
Αναρτήθηκε από σε ΕΡΕΥΝΕΣ
 • Μέγεθος γραμματοσειράς: Μεγαλύτερο Μικρότερο
 • Επισκέψεις: 645
 • Εκτύπωση

Η ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΛΙΩΝ

b2ap3_thumbnail_research-icon.png

Με βάση τις πολύ καλές εξαγωγικές επιδόσεις τόσο του ελαιολάδου όσο και των ελιών στην Σ/Αγορά και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τόσο το υψηλό εισοδηματικό επίπεδο των σουηδών καταναλωτών όσο και την καταγεγραμμένη προτίμησή τους σε πιστοποιημένα τρόφιμα και στην υγιεινή διατροφή, εκτιμούμε ότι υπάρχει σαφές περιθώριο βελτίωσης των εξαγωγικών επιδόσεων και των δύο προϊόντων.

Παράλληλα λαμβάνοντας ειδικότερα υπόψη :

- ότι η κατανάλωση των Σουηδών κατ’αρχήν σε βιολογικά/οργανικά τρόφιμα (γάλα, γιαούρτι, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, επεξεργασμένα λαχανικά, χυμοί φρούτων/λαχανικών, και φυτικά έλαια,) είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι η πρόσβαση στην εδώ αγορά, απαιτεί πλήρη εφαρμογή των φυτο-υγειονομικών κανόνων/κανονισμών με την πιστοποίηση των προϊόντων να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. την απουσία ικανού αριθμού ελληνικών εστιατορίων στη Σουηδία (υπολογίζονται περίπου στα 40), τα οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την περαιτέρω αύξηση της ζήτησης. την απουσία ικανού αριθμού, καταστημάτων λιανικής πώλησης ελληνικών προϊόντων (υπολογίζονται σε περίπου 25 σε όλη τη Σουηδία) καθώς και την απουσία μεγάλου καταστήματος με ελληνικά προϊόντα, στο οποίο θα μπορούσαν να διενεργηθούν και ενημερωτικές εκδηλώσεις/γευσιγνωσίες.
- τη σταδιακή αύξηση της θετικής αποδοχή της ελληνικής κουζίνας από τους σουηδούς καταναλωτές, σε σχέση και με τον μεγάλο αριθμό σουηδών τουριστών που επισκέπτονται ετησίως τη χώρα μας.
- τη μη εύκολη αποδοχή από τους σουηδούς αγοραστές/χονδρεμπόρους των B2B εκδηλώσεων, οι οποίοι αγοραστές επιπρόσθετα σημειώνεται ότι, δίνουν ιδιαίτερη σημασία, στη σταθερή και μακροχρόνια συνεργασία, αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών, δυνατότητα τροφοδοσίας μεγάλων ποσοτήτων και σύντομο χρόνο παράδοσης.
- την μεγάλη σημασία που δίδεται σε άρθρα διαμορφωτών κοινής γνώμης ή bloggers σελίδων τροφίμων/φαγητού. την ιδιαίτερη σημασία που δίδεται από τους σουηδούς καταναλωτές στο σχήμα ‘’πρώτα πληροφορούμαι, μετά δοκιμάζω, μετά συγκρίνω και μετά αγοράζω΄΄.
- την δυνατότητα που δίδεται από τις εδώ Διεθνείς Εκθέσεις, αναφέρεται χαρακτηριστικά η ΄΄Stockholm Food & Wine΄΄, πώλησης των προϊόντων των εκθετών στο χώρο της Έκθεσης και παράλληλα διοργάνωσης Ενημερωτικών Εκδηλώσεων στο χώρο της Έκθεσης τη χρηματοδότηση για συνεχείς δράσεις στη σουηδική αγορά από τις δύο κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες, Ιταλία και Ισπανία.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στις δράσεις από πλευράς Ιταλίας, επιγραμματικά αναφέρεται ότι οι δράσεις ανάγονται στο 1997, είναι συνεχείς και το γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώνονται είναι : α) είτε συνχρηματοδότηση προγράμματος από την ΕΕ (π.χ. προγράμματα όπως το ΄΄Tastes of Europe΄΄ http://tastesofeurope.eu/, ή παλαιότερα το “Made for Taste”), με συμμετοχή κλαδικών Φορέων, γευσιγνωσίες μέσω γνωστών σουηδικών εστιατορίων και διανομή ενημερωτικού υλικού, εκδηλώσεις ενημέρωσης δημοσιογράφων/διαμορφωτών κοινής γνώμης, σεμινάρια σε Τμήματα Τροφίμων Πανεπιστημίων/ΤΕΙ, εκπαίδευση chefs και ιδιοκτητών εστιατορίων, επίσκεψη αγοραστών/δημοσιογράφων σε συγκεκριμένες παραγωγικές περιοχές της Ιταλίας β) είτε επιμέρους δράσεις όπως π.χ. συμμετοχή με Εθνικό Περίπτερο σε Διεθνείς Εκθέσεις π.χ. Stockhomh Food and Wine, Nordic Organic Food Fair , διοργάνωση οινο-γαστρονομικής και πολιτιστικής εβδομάδας ‘’Italian Enogastronomic and Culture Week’’, τόσο στην Ιταλία όσο και σε επιλεγμένες χώρες/αγορές, κατά την οποία υποστηρίζονται –και μέσω συνεργαζόμενων εστιατορίων- τα ιταλικά τρόφιμα.Περισσότερα ΕΔΩ

 


© GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2013-2015 | Όροι χρήσης παροχής υπηρεσιώνΕπικοινωνία