Gaia ΝΕΑ

Η έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον Αγροτικό τομέα

 • Όλες οι Ειδήσεις
  Όλες οι Ειδήσεις Όλες οι καταχωρήσεις ανά ημερομηνία δημοσίευσης.
 • Κατηγορίες
  Κατηγορίες Εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών από αυτό το blog.
 • Ετικέτες
  Ετικέτες Εμφανίζει μια λίστα των ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.
Αναρτήθηκε από σε ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • Μέγεθος γραμματοσειράς: Μεγαλύτερο Μικρότερο
 • Επισκέψεις: 383
 • Εκτύπωση

G20: Ανησυχία για το παγκόσμιο εμπόριο

b2ap3_thumbnail_EXAGWGES.jpg Oι επικεφαλής τριών οικονομικών οργανισμών προειδοποίησαν για τους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο από τα «τείχη» προστατευτισμού που υψώνουν πολλά αναπτυσσόμενα κράτη.

Από τη Σύνοδο των G20 στην Κίνα η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τους επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις τους να κρατήσουν ανοιχτούς τους εμπορικούς διαύλους.

«Οι κινήσεις που προκαλούν εμπόδια στο εμπόριο έχουν υποτιμηθεί. Οι ροές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα», δήλωσε η Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Bloomberg. «Αν δεν υφίσταται διεθνές εμπόριο, τότε δεν υπάρχουν διακρατικές επενδύσεις. Αν δεν διακινούνται εμπορεύματα και υπηρεσίες τότε υπάρχει χαμηλότερη δραστηριότητα και απασχόληση», συμπλήρωσε.

Aνάλογες απόψεις εξέφρασε ο Ρ. Αζεβέντο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που χαρακτήρισε ιδιαίτερα δυσάρεστα τα μέτρα προστατευτισμού. Τα εσφαλμένα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα οδηγήσουν σε λανθασμένες οικονομικές πολιτικές, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του A. Γκουρία επικεφαλής του ΟΟΣΑ τόνισε ότι από το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης τα κράτη έχουν περάσει περί τα 1.400 μέτρα «προστατευτισμού». Ο ίδιος ανέφερε ότι το Brexit αποτελεί μια επιπρόσθετη πηγή ανησυχίας.

Παρόμοιες επιφυλάξεις για το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων εξέφρασαν οι ηγέτες των BRICs. Σε κοινή διακήρυξή τους υπογράμμισαν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος και η διαπραγματευτική ικανότητα του ΠΟΕ. Παράλληλα εξέφρασαν προβληματισμό για την ενίσχυση των προστατευτικών μέτρων στο εμπόριο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Tερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου υπογράμμισε ότι ενισχύεται ο σκεπτικισμός κατά της παγκοσμιοποίησης και πως οι διεθνείς συμφωνίες εμπορίου πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης ώστε να μην βλάψουν καμία πλευρά.

Παράλληλα υπογράμμισε πως η οικονομία της Βρετανίας θα πληγεί ως αποτέλεσμα της απόφασης για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ενδείξεις στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που φανερώνουν ότι η επίδραση του Brexit δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο είχε προβλεφθεί, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανία.

Τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα οικονομικά δεδομένα τους επόμενους μήνες, πριν καθορίσει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα λάβει για την προστασία της οικονομίας αργότερα αυτό το χρόνο.

Ο Γάλλος υπουργός εμπορίου σημείωσε από την πλευρά του ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ζήτημα του ελεύθερου εμπορίου δεν έχουν αποδώσει τίποτα και πρέπει να διακοπούν.

ΗΠΑ-Κίνα επικύρωσαν τη συμφωνία για το κλίμα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε σήμερα ότι ο σκεπτικισμός γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει τελειώσει, μια μέρα αφού οι ΗΠΑ και η Κίνα επικύρωσαν τη συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμο των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής αμφισβητούν το γεγονός ότι οι υπερβολικές εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη και βλάπτουν το περιβάλλον. Στις διεθνείς συνόδους κορυφής παραμερίζονται όλο και περισσότερο.

"Η συζήτηση για το κλιματικό φιανόμενο έχει τελειώσει επιστημονικά και περιβαλλοντικά", δήλωσε ο Μπαν προσθέτοντας πως η επιρροή των αρνητών της κλιματικής αλλαγής ή των σκεπτικιστών έχει εξασθενήσει.

Η κλιματική αλλαγή "επηρεάζει πλέον την καθημερινή ζωή μας", τόνισε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην ανατολική κινεζική πόλη Χανγκτζού

Πιο κοντά Ουάσινγκτον-Μόσχα σε μια συμφωνία για τη Συρία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι συνομλίες με τη Ρωσία είναι το κλειδί για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία, όμως οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και σοβαρές διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται από καιρό να βρουν έναν τρόπο για να μειωθεί η βία και να βελτιωθεί η ανθρωπιστική αρωγή στη Συρία, όμως θα είναι δύσκολο να προχωρήσουν στην επόμενη φάση αν δεν υπάρξει συμμετοχή από τη Ρωσία, δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στην ανατολική κινεζική πόλη Χανγκτζόου όπου βρίσκονται παγκόσμιοι ηγέτες για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Λίγο νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει από την Χανγκτζόου πως οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία με τη Ρωσία για τη Συρία, όμως μένουν να επιλυθούν μερικά θέματα.

Μια συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και αργότερα σήμερα, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 .
Με ετικέτα στο: Αγορά Κόσμος Οικονομία

 


© GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2013-2015 | Όροι χρήσης παροχής υπηρεσιώνΕπικοινωνία