b2ap3_thumbnail_Kladikes-meletes.jpg Η κατανάλωση ελαιολάδου αυξάνεται στην Ρουμανία κατά 20% ετησίως, παρά το γεγονός ότι κατέχει ακόμη μικρό μερίδιο, ήτοι 10% του συνόλου της κατανάλωσης φυτικών ελαίων. Αν και οι Ρουμάνοι καταναλωτές, προτιμούν, κατά κανόνα, προϊόντα χαμηλής τιμής, οι πωλήσεις του ελαιολάδου, που θεωρείται ακριβό προϊόν, αυξήθηκαν σημαντικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Ρουμάνοι στρέφονται σταδιακά σε μια προσεγμένη διατροφή.

Το 2015, η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ρουμανία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 200 εκατ. RON (ήτοι 47,1 εκατ. ευρώ περίπου), σημειώνοντας αύξηση 20% έναντι του 2014 και 33% έναντι του 2013. Αποτελεί την σημαντικότερη αύξηση στην κατηγορία τροφίμων και ειδικότερα στα «Λίπη και Έλαια».

Γενικότερα, η κατανάλωση προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία «λίπη και έλαια» υπολογίζεται να ανέλθει το 2015 στα 2,3 δις RON (περίπου 522 εκατ. Ευρώ), εκ των οποίων η κατανάλωση ηλιελαίου εκτιμάται να φθάσει τα 1,3 δις RON ( περίπου 296,45 εκατ. Ευρώ), αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 60% της κατανάλωσης φυτικών ελαίων. Τα τελευταία, όμως, έτη (2013-2015) παρουσιάζεται μείωση της κατανάλωσης του εν λόγω προϊόντος, ένεκα της στροφής του Ρουμάνου καταναλωτή προς το ελαιόλαδο, ως συστατικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής.

Ολόκληρη η μελέτη ΕΔΩ .