Gaia ΝΕΑ

Η έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον Αγροτικό τομέα

 • Όλες οι Ειδήσεις
  Όλες οι Ειδήσεις Όλες οι καταχωρήσεις ανά ημερομηνία δημοσίευσης.
 • Κατηγορίες
  Κατηγορίες Εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών από αυτό το blog.
 • Ετικέτες
  Ετικέτες Εμφανίζει μια λίστα των ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.
Αναρτήθηκε από σε ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • Μέγεθος γραμματοσειράς: Μεγαλύτερο Μικρότερο
 • Επισκέψεις: 330
 • Εκτύπωση

Συνάντηση ΣΕΒΕ-Πρωθυπουργού για την ενίσχυση της εξωστρέφειας ενόψει ΔΕΘ

b2ap3_thumbnail_EXAGWGES.jpg

Συνάντηση του Προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δρ Κυριάκου Λουφάκη με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη ενόψει της 82ης ΔΕΘ. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Παναγιώτης Χασάπης αλλά και εκπρόσωποι των σημαντικότερων παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ, η αύξηση των εξαγωγικών επιδόσεων της Ελλάδας το α’ εξάμηνο 2017 κατά 18,2%αποτελεί αδιαμφισβήτητα ελπίδα για ανάκαμψη και ριζική αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Ωστόσο το εμπορικό έλλειμμα για το πρώτο εξάμηνο του 2017 (συμπ. καυσίμων) ανήλθε σε 11.592,5 εκατ. ευρώ έναντι 9.604,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,7%. Είναι αναγκαίο λοιπόν η ελληνική οικονομία να υπερβεί μία κατάσταση εσωστρέφειας και να μετασχηματιστεί σε μία πιο ανοιχτή οικονομία.

Οι εξαγωγές διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών αποτελούν τη μόνη ελπίδα για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση. Βασική λοιπόν πρόταση του ΣΕΒΕ αποτελεί μια ειδική πολιτική στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και δη των παραγωγικών εξωστρεφών επιχειρήσεων με κίνητρα κατεξοχήν φορολογικά και ασφαλιστικά. Η υπαγωγή τους σε μέτρα στήριξης προτείνεται να γίνει υπό προϋποθέσεις - όπως πχ το ποσοστό εξαγωγών επί του συνολικού κύκλου εργασιών, την αξία των εξαγωγών, την κερδοφορία, τη διατήρηση υφιστάμενων ή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πριν ή στο πέρας των προγραμμάτων ενίσχυσης, κ.λ.π., - μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων, μεγαλύτερης δυνατότητας και καλύτερων όρων τραπεζικής χρηματοδότησης, κινήτρων στις χρηματοδοτήσεις/ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ και στόχευσης προγραμμάτων που σχετίζονται με την απασχόληση. Με δεδομένη μάλιστα την υπερφορολόγηση (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές), το απόλυτο επιχειρηματικό αντικίνητρο, στην οποία υπόκεινται οι επιχειρήσεις και τις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκεται η χώρα, ο ΣΕΒΕ προτείνει μείζον κριτήριο ελάφρυνσης μίας επιχείρησης να αποτελεί η παραγωγή προϊόντων προς εξαγωγή, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού εθνικού σχεδίου για την αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών επί του ΑΕΠ ώστε να φτάσει τον κοινοτικό μέσο όρο (46,8% για το α’ τρίμηνο 2017, όταν για την Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 17,2%). Μέσω ενός τέτοιου σχεδίου τύπου ελάχιστης εγγυημένης απασχόλησης με κέντρο τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι εφικτός και ο στόχος της μείωσης της ανεργίας σε ποσοστό κάτω του 20% σε ένα χρόνο από σήμερα (από 21,7% που ήταν τον Mάιο 2017). Έτσι θα δημιουργηθεί, με συγκεκριμένα κριτήρια, μια οιονεί Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη των παραγωγικών/μεταποιητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, νέων ή υφιστάμενων, ελληνικών συμφερόντων ή ξένων επενδυτών, σε όλη όμως την Ελλάδα.Περισσότερα Εδώ .

 


© GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2013-2015 | Όροι χρήσης παροχής υπηρεσιώνΕπικοινωνία