Gaia ΝΕΑ

Η έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον Αγροτικό τομέα

  • Όλες οι Ειδήσεις
    Όλες οι Ειδήσεις Όλες οι καταχωρήσεις ανά ημερομηνία δημοσίευσης.
  • Κατηγορίες
    Κατηγορίες Εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών από αυτό το blog.
  • Ετικέτες
    Ετικέτες Εμφανίζει μια λίστα των ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.
Αναρτήθηκε από σε ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΠΡΟΙΟΝΤΑ
  • Μέγεθος γραμματοσειράς: Μεγαλύτερο Μικρότερο
  • Επισκέψεις: 1671
  • Εκτύπωση

Το 15% της παγκόσμιας οικονομίας θα αποτελέσουν την επόμενη 5ετία τα προβιοτικά προϊόντα

Προβιοτικά προϊόντα εκτιμάται ότι θα αφορά το 15% των συνολικών πωλήσεων τροφίμων και ποτών, που θα γίνουν παγκοσμίως στην επόμενη πενταετία, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Ντινόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της έκθεσης Detrop της Helexpo.

Πρόσθεσε πάντως, ότι αν και οι ερευνητές του ΑΠΘ εργάζονται εντατικά για την παραγωγή προϊόντων του είδους (πχ. προβιοτικού παγωτού και προβιοτικών αλλαντικών αέρος), η έλλειψη χρηματοδότησης εξακολουθεί να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα.

Το “άλλο γονιδίωμα” του ανθρώπινου σώματος Από την πλευρά του, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Αναγνώστης Αργυρίου, επισήμανε ότι το "άλλο γονιδίωμα" του ανθρώπου, ήτοι όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί που "κατοικούν” τον ανθρώπινο οργανισμό, έχει μεγαλύτερη παραλλακτικότητα από αυτό του ανθρώπου. Στον ανθρώπινο οργανισμό, πρόσθεσε, υπάρχουν 100 τρισ. μικροοργανισμών. Αυτός ο αριθμός είναι δέκα φορές, όσο ο αριθμός του συνόλου των κυττάρων μας και περισσότερο από 150 φορές μεγαλύτερος από τα γονίδια στο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι μη καλλιεργήσιμοι και, άρα, προσλαμβάνονται και με την τροφή, πχ, από τα προβιοτικά τρόφιμα. Ο κ.Αργυρίου αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική άλλων χωρών για τη διερεύνηση των ωφελειών από τα προβιοτικά τρόφιμα. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση των Ιταλών οινοπαραγωγών, που “επιστρατεύουν” τη μεταγονιδιωματική για να διερευνήσουν τους μικροοργανισμούς στα κρασιά τους ή των Κορεατών, που κάνουν αντίστοιχες μετρήσεις για το τουρσί Kimchi Κτλ.
Βραβεύσεις για προβιοτικά αλλαντικά και ελιές Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, έγιναν βραβεύσεις εταιρειών, που καινοτομούν στην παραγωγή προβιοτικών προϊόντων. Μεταξύ αυτών, η εταιρεία “Κιοσές Νικόλαος και Υιοί ΟΕ”, με έδρα το Νεοχώρι Σερρών, που -σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα χρησιμοποιεί διάφορα στελέχη λακτοβάκιλλων σε αλλαντικά και κρέατα μακράς ωρίμανσης, έχοντας καταφέρει να παρασκευάσει μπούτι ωρίμανσης Λαϊλιάς, Σαλάμι Αέρος Σερρών, παντσέτα ωρίμανσης και προβιοτικό παστουρμά. Επίσης, η εταιρεία “Konstantopoulos Food Industry”, με έδρα το 3ο χλμ εθνικής οδού Κατερίνης Λάρισας, που παράγει προβιοτικές ελιές, με κύριο πυλώνα της εμπορικής της δραστηριότητας τις εξαγωγές, που αποτελούν το 95% του τζίρου της.

Η εταιρεία είναι η μοναδική ελληνική, που συμμετέχει την τελευταία τριετία στο καινοτόμο πρόγραμμα “Probiolives” της ΕΕ, σε συνεργασία με τρεις ακόμη ελληνικούς φορείς (σ.σ. στο πρόγραμμα μετέχουν οι χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Τυνησία).