Gaia ΝΕΑ

Η έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον Αγροτικό τομέα

 • Όλες οι Ειδήσεις
  Όλες οι Ειδήσεις Όλες οι καταχωρήσεις ανά ημερομηνία δημοσίευσης.
 • Κατηγορίες
  Κατηγορίες Εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών από αυτό το blog.
 • Ετικέτες
  Ετικέτες Εμφανίζει μια λίστα των ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.
Αναρτήθηκε από σε ΕΡΕΥΝΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ
 • Μέγεθος γραμματοσειράς: Μεγαλύτερο Μικρότερο
 • Επισκέψεις: 757
 • Εκτύπωση

Ευχάριστα τα νέα που φέρνει η νέα ΚΑΠ για τον αμπελοοινικό τομέα, λένε οργανώσεις του κλάδου

Με δυο σημαντικά σημεία για τον αμπελοοινικό τομέα (άδειες φύτευσης, πρασίνισμα) που αφορούν την αμπελοκαλλιέργεια «έκλεισε» η συμφωνία της τριμερούς για την ΚΑΠ 2020, μια συμφωνία που η τελική της αξιολόγηση θα αποτιμηθεί όταν κάθε Κράτος Μέλος θα ενημερώσει την Commission για τον τρόπο που θα την εφαρμόσει. Τα παραπάνω αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ λίγα μόνο 24ωρα μετά την επίτευξη συμφωνίας για την Νέα ΚΑΠ. Μάλιστα σύμφωνα με την Οργάνωση για τον αμπελοοινικό τομέα τα νέα είναι ευχάριστα αφού αποφασίστηκε ποσοστό χορήγησης νέων αδειών φύτευσης 1% κατ’ έτος για όλα τα Κράτη Μέλη, χωρίς εξαιρέσεις στους τύπους των οίνων (υπήρχε φόβος να απελευθερωθούν οι φυτεύσεις για τους οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη).

Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΕΟΣΟΕ και στην Copa-Cogeca και στο ΥΑΑΤ είχε προτείνει ποσοστό 2%, όταν οι Ευρωπαϊκοί Συνεταιρισμοί ζητούσαν 0,5% ετησίως.

«Το κρίσιμο στοιχείο για το θέμα αυτό είναι η εξειδίκευση των αποφάσεων σχετικά με τα κριτήρια που θα χορηγούνται οι νέες άδειες και το δεύτερο σημείο που υποστήριξε η ΚΕΟΣΟΕ είναι η ημερομηνία έναρξης στην χορήγηση νέων αδειών φύτευσης, η οποία αποφασίστηκε να είναι η 1/1/2016».

Η δεύτερη σημαντική απόφαση αφορά, το «πρασίνισμα» των αμπελιών που απ’ ότι λένε οι πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ από τις Βρυξέλλες «το αμπέλι τίθεται εκτός υποχρεώσεων πρασινίσματος, λαμβάνοντας ωστόσο την ενίσχυση του 30%».
Η αιτιολόγηση του «αυτόματου πρασινίσματος» αφορά την ιδιαιτερότητα της καλλιέργειας η οποία αναπτύσσεται σε περιοχές Οικολογικής Εστίασης κυρίως, διαθέτει μεγάλες αποστάσεις φύτευσης και δεν μπορεί να «υπακούσει» στις οριζόντιες προϋποθέσεις πρασινίσματος (7% ετησίως αγρανάπαυσης, εναλλαγή καλλιεργειών κλπ).

«Εφόσον λοιπόν επαληθευθούν οι εξελίξεις, αφού οι εφαρμοστικές διατάξεις θα επιφυλάσσουν εκπλήξεις και με την προϋπόθεση ότι οι εκτιμήσεις και οι πρώτοι υπολογισμοί για το ύψος της Βασικής Ενίσχυσης είναι ρεαλιστικοί και την ανεβάζουν στα 38 €/στρέμμα τότε με το 30% του πρασινίσματος το αμπέλι θα λαμβάνει ποσό 49,4 €/στρέμμα, ποσό ανώτερο του σημερινού και μάλιστα για όλη την επιφάνεια (σήμερα δίδεται ενίσχυση 43 €/στρέμμα έως τα 50 στρέμματα). Μέχρι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και μάλιστα αυτές που θα αποφασίσει το Κράτος Μέλος (με κυριότερο το μοντέλο της περιφερειοποίησης που θα εφαρμόσει η Ελλάδα) υποχρέωση που θα έχει μέχρι τον Αύγουστο του 2014, πολλά μπορεί να αλλάξουν», αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ.

Και καταλήγει: «Οι επόμενοι συνεπώς 13 μήνες θα είναι κρίσιμοι για όλα τα προϊόντα και τις περιοχές και στο πλαίσιο αυτό η ΚΕΟΣΟΕ θα πρέπει να υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων του πρωτογενούς τομέα που πριν το 2009 αδικήθηκε, αφού ήταν εκτός ΚΑΠ και ταυτόχρονα επηρεάσθηκε αρνητικά από ομοειδή προϊόντα που ενισχυόμενα γενναιόδωρα εντός ΚΑΠ, ανταγωνίσθηκαν και ανταγωνίζονται με παράνομο και αθέμιτο τρόπο τα οινοστάφυλα».

πηγή: agrotypos.gr

                                          


© GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2013-2018 | Όροι χρήσης παροχής υπηρεσιώνΠολιτική Προστασίας Προσωπικών ΔεδομένωνΕπικοινωνία