Gaia ΝΕΑ

Η έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον Αγροτικό τομέα

 • Όλες οι Ειδήσεις
  Όλες οι Ειδήσεις Όλες οι καταχωρήσεις ανά ημερομηνία δημοσίευσης.
 • Κατηγορίες
  Κατηγορίες Εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών από αυτό το blog.
 • Ετικέτες
  Ετικέτες Εμφανίζει μια λίστα των ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.
Αναρτήθηκε από σε ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ GAIA
 • Μέγεθος γραμματοσειράς: Μεγαλύτερο Μικρότερο
 • Επισκέψεις: 1964
 • Εκτύπωση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΩΑΝΝΗ Π.ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Agricola - Σεπτέμβριος 2017

Με αφορμή το επικείμενο συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 9 & 10 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κος Ιωάννης Κουφουδάκης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ η οποία και δημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση της εφημερίδας “AGRICOLA” στις 17/9.


1.       Τι μας επιφυλάσσει φέτος το 4ο Συνέδριο που διοργανώνετε, από πλευράς συμμετοχών και θεματολογίας;
 
Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδειχθεί στην εθνική ατζέντα, όπως ακριβώς και στη διεθνή και ευρωπαϊκή, ο καταλυτικός ρόλος της καινοτομίας και της γνώσης στην ενίσχυση της γεωργικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ : την επισιτιστική ασφάλεια και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην ύπαιθρο.
Μέσα από τέσσερα εξειδικευμένα workshopκαι τις θεματικές ενότητες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου αναμένεται να αναδειχθούν ζητήματα κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς και του αγροδιατροφικού τομέα, με καταλύτες την καινοτομία και τη γνώση και τελικό στόχο την απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της υπαίθρου, η οποία είναι κρίσιμη για την ευρύτερη εθνική οικονομία.

Το φετινό Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.), έναν από τους σημαντικότερους φορείς εξωστρέφειας στη χώρα.

Τις εργασίες του Συνεδρίου αναμένεται και φέτος να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και φορέων της πολιτείας, στελέχη συνεταιριστικών οργανώσεων, εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και παραγωγοί από όλη τη χώρα.

Στο επίπεδο των ομιλητών, σημαντικές προσωπικότητες από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο θα μοιραστούν την πολύτιμη εμπειρία τους με τους σύνεδρους. Το συνέδριο θα χαιρετίσει με ομιλία του σε δείπνο που θα παρατεθεί ο Κεντρικός εκπρόσωπος τύπου της ΕΕ κος Μαργαρίτης Σχοινάς. Σημαντικές παρεμβάσεις θα γίνουν από τους Τάσο Χανιώτη από την Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Thomas Magnusson, Πρόεδρος της  COGECA, Yves Madre από τη δεξαμενή σκέψης Farm Europe, Carole Rocca εκπρόσωπο του κορυφαίου συνεταιριστικού ομίλου της Γαλλίας IN VIVO, Σπύρο Φουντά από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών , Θωμά Μπαρτζάνα, ερευνητή του ΙΕΤΕΘ / ΕΤΕΚΑ, Θανάση Βακάλη, Πρόεδρο Συνεταιρισμού ΘΕΣΓΑΛΑ, Βασίλη Γούναρη, Διευθύνοντα Σύμβουλο BASF Hellas, Rolf Klaus Herbert, Head of Marketing & Sales365 FarmNet,  Άγγελο Πατάκα, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, Christopher Brewster, Senior Scientist TNO(Netherlands Organization for Applied Scientific Research), Gennaro Sicolo, Πρόεδρο του  CONSORZIO NATIONALE degli OLIVICOLTORI,  Παναγιώτη Μαδέση, Ερευνητή ΕΚΕΤΑ,  και αρκετοί ακόμη οι οποίοι αναμένεται να επιβεβαιώσουν την συμμετοχή τους.
 
2.       Στον τίτλο του συνεδρίου, κάνετε λόγο για την απελευθέρωση της δυναμικής των αγροτικών περιοχών, πως σκέφτεστε ότι μπορεί να επιτευχθεί;
 
Ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα του επέτρεπαν να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του παραγόμενου γεωργικού προϊόντος και στη βελτίωση της οικονομικής θέσης των παραγωγών. Πολλά είναι αυτά στα οποία θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί σχετικά με αυτό το θέμα και τα οποία δεν εξαντλούνται στα πλαίσια μιας απάντησης. Η απελευθέρωση της δυναμικής που κρύβουν οι αγροτικές περιοχές μπορεί να προέλθει μέσα από την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών που θα συμβάλλουν στο να μπουν νέοι άνθρωποι στην παραγωγική διαδικασία. Η κατάλληλη εκπαίδευση, η ανάπτυξη φορολογικών κινήτρων που να βοηθούν στην ενδυνάμωση των οργανωμένων δομών (συνεταιρισμοί, οργανώσεις παραγωγών), το ξεπέρασμα αγκυλώσεων του παρελθόντος που εμποδίζουν τη συμμετοχή των παραγώγων σε οργανωμένες δομές, η εφαρμογή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών που βοηθούν σημαντικά στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών των παραγώγων , η εξωστρέφεια και η σύνδεση του πρωτογενούς με τον δευτερογενή τομέα είναι σημαντικά ζητήματα που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό που αποκαλούμε απελευθέρωση της δυναμικής της υπαίθρου.
 
3.       Ποιος ο ρόλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών;
 
Βασικός σκοπός της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ είναι να εκπροσωπεί, να υποστηρίζει και να προωθεί τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των παραγωγών και των Αγροτικών Συνεταιρισμών - μελών της, έτσι ώστε να αναπτύσσεται η αγροτική και η συνεταιριστική επιχειρηματικότητα και να βελτιώνεται η οικονομική θέση των παραγωγών. Αυτό επιτυγχάνεται αφενός μεν παρέχοντας στους αγρότες και στους Συνεταιρισμούς μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών που καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους αφετέρου δε αναλαμβάνοντας η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, τον ρόλο του Διαμεσολαβητή Καινοτομίας που επιτρέπει στους Αγροτικούς Φορείς, να επικοινωνούν, να καινοτομούν και να αναπτύσσονται.
 
Στα τρία χρόνια λειτουργίας της η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προχώρησε σε μια σειρά από επενδύσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες ενταγμένες στους στρατηγικούς της στόχους, ειδικότερα:
 • Δημιούργησε πέντε ενότητες ηλεκτρονικών υπηρεσιών που καλύπτουν όλες τις πτυχές δραστηριότητας των παραγωγών αλλά και όσων εμπλέκονται στον αγροδιατροφικό τομέα στη χώρα μας.
 • Ανέπτυξε ένα δίκτυο από 108 Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) σε όλη τη χώρα προκειμένου οι παραγωγοί να έχουν άμεση πρόσβαση και υποστήριξη σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη δραστηριότητά τους.
 • Ανέλαβε την εθνική εκπροσώπηση των παραγωγών και των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, στις κορυφαίες πανευρωπαϊκές οργανώσεις των αγροτών και των συνεταιρισμών, Copa & Cogecaτων οποίων από τον Ιούνιο του 2017 είναι μέλος. Η συμμετοχή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στις Copa& Cogecaεξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι Έλληνες αγρότες και συνεταιρισμοί θα έχουν και πάλι λόγο εκεί όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, τις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και το πλαίσιο λειτουργίας των αγορών αγροτικών προϊόντων.. Η παρουσία αυτή έρχεται μετά από μια μακρά απουσία των Ελλήνων αγροτών από τα ευρωπαϊκά δρώμενα και η οποία ήταν το αποτέλεσμα της κατάρρευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ.
 • Προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας των συνεταιριστικών οργανώσεων.
 • Επένδυσε στις τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας υλοποιώντας σε συνεργασία με ανεξάρτητους παραγωγούς και συνεταιριστικές οργανώσεις σχετικά προγράμματα σε όλη τη χώρα. Τα προγράμματα ευφυούς γεωργίας εφαρμόζονται για 12 διαφορετικές καλλιέργειες σε 13 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας.
 • Εκπαίδευσε εκατοντάδες παραγωγούς, γεωπόνους και στελέχη συνεταιριστικών οργανώσεων σε ζητήματα που αφορούν την παραγωγή, τα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΠΑΑ, ΟΕΦ), τις εξαγωγές, τις νέες τεχνολογίες κ.α..
 • Υλοποιεί ειδική onlineηλεκτρονική εξαγωγική πλατφόρμα με στόχο την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
4.       Ποιές είναι κατά τη γνώμη σας οι μεγαλύτερες αδυναμίες του ελληνικού αγροτοδιατροφικού τομέα;
 
Τα σημαντικότερα προβλήματα στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας ομαδοποιούνται στις παρακάτω κατηγορίες:
 • Υψηλό κόστος παραγωγής (ενέργεια, εισροές κλπ). Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αξιολογώντας τη σοβαρότητα αυτού του ζητήματος ετοιμάζει συγκεκριμένη παρέμβαση σε συνεργασία και με συνεταιριστικές οργανώσεις, με στόχο τον εξορθολογισμό του κόστους των εισροών.
 • Πολύ χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των παραγωγών σε οργανωμένες δομές. Το ποσοστό των οργανωμένων παραγωγών της χώρας προσεγγίζει μόλις το 15%, όταν στη Βόρεια Ευρώπη ξεπερνά το 90%.
 • Μικρή συμμετοχή των παραγωγών, τόσο των μεμονωμένων όσο και των οργανωμένων δομών τους στη διαδικασία μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων.
 • Αδύναμη παρέμβαση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των οργανωμένων παραγωγών στην εξαγωγική δραστηριότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων.
 • Μικρό μερίδιο των κατ΄ επάγγελμα αγροτών στο σύνολο των αγροτών της χώρας.
 • Αντιπαραγωγική επιδοτησιακή πολιτική.
 • Γήρανση αγροτικού πληθυσμού
 
5.       Αντίστοιχα ποιος πιστεύετε είναι ο ενάρετος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει για μια βιώσιμη ανάπτυξη;
 
Ζητήματα τα οποία θα συνέβαλλαν ουσιαστικά σε αυτό που αποκαλείτε «ενάρετο δρόμο» για μια βιώσιμη ανάπτυξη είναι:
 • Η ουσιαστική αγροτική εκπαίδευση όλων όσοι άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία. Παραγωγοί, γεωπόνοι, αγροτικοί σύμβουλοι, υπάλληλοι φορέων της πολιτείας. Αποτελεί κομβικό ζήτημα στο οποίο πολύ λίγα γίνονται και όπου η παρέμβαση της πολιτείας χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι συνεχείς αλλαγές που συντελούνται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο απαιτούν το προσωπικού που εμπλέκεται στον αγροδιατροφικό τομέα να έχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και ενημέρωση.
 • Η ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή πρέπει να έχει αναπτυξιακό πρόσημο δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους νέους αγρότες.
 • Η αύξηση της συμμετοχής των παραγωγών στις οργανωμένες δομές, συνεταιρισμούς, οργανώσεις παραγωγών. Οι δομές αυτές χρειάζεται να αποκτήσουν ουσιαστική παρέμβαση σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας από τις εισροές έως τη μεταποίηση και τις εξαγωγές.
 • Η πλήρης αξιοποίηση του συνόλου της καλλιεργήσιμης έκτασης της χώρας και η πρόσβαση σε αυτήν των κατ΄επάγγελμα αγροτών.
 • Η υιοθέτηση της τεχνολογίας και των καινοτόμων λύσεων που σήμερα μπορεί να έχει στη διάθεση του ο παραγωγός. Με αυτό θα επιτευχθει αύξηση του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος που με βάση τα μεγέθη της χώρας θα μπορούσε να παραχθει. Για παράδειγμα η Ολλανδία, μια χώρα με παραπλήσια μεγέθη καλλιεργούμενων εκτάσεων με τη χώρα μας καταφέρνει, υιοθετώντας καινοτόμες λύσεις και εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες, να παράγει 10πλάσιο ακαθάριστο αγροτικό προϊόν σε σχέση με τη χώρα μας. Παρόμοιο παράδειγμα αποτελεί αυτό του Ισραήλ όπου με μικρότερη καλλιεργήσιμη έκταση και δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες παράγει πολλαπλάσια της χώρας μας αγροτική παραγωγή.