Gaia ΝΕΑ

Η έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον Αγροτικό τομέα

 • Όλες οι Ειδήσεις
  Όλες οι Ειδήσεις Όλες οι καταχωρήσεις ανά ημερομηνία δημοσίευσης.
 • Κατηγορίες
  Κατηγορίες Εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών από αυτό το blog.
 • Ετικέτες
  Ετικέτες Εμφανίζει μια λίστα των ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.
Αναρτήθηκε από σε ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 • Μέγεθος γραμματοσειράς: Μεγαλύτερο Μικρότερο
 • Επισκέψεις: 1367
 • Εκτύπωση

Συντήρηση και τυποποίηση μήλων

Συντήρηση και τυποποίηση μήλωνΓράφει η Κατερίνα Καπώνη

Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, με παγκόσμια ετήσια παραγωγή περί τα 60 εκατομμύρια τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μήλων παγκοσμίως αποτελείται από επιτραπέζιες ποικιλίες.

Η καλλιέργεια της μηλιάς σε μορφή συστηματικών οπωρώνων εντοπίζεται κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δέντρων μηλιάς βρίσκεται στην περιοχή του Βέρμιου. Καλλιεργείται επίσης στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Μαγνησίας, Λάρισας και Αρκαδίας.

Με τον όρο τυποποίηση εννοούμε όλες εκείνες τις μεταχειρίσεις µε τις οποίες επιδιώκεται η μεταφορά καρπών στην αγορά, που παρουσιάζουν ομοιομορφία ως προς το μέγεθος, το χρώμα, την εμφάνιση, αλλά και ως προς τις οργανοληπτικές ιδιότητες. Η τυποποίηση έχει μεγάλη σημασία στην εμπορία.

Με την τυποποίηση επιτυγχάνονται τα εξής πλεονεκτήματα:
 
 • Όλοι οι καρποί που παράγονται στον οπωρώνα δεν είναι δυνατόν να διοχετευτούν στην αγορά γιατί παρουσιάζουν ανοµοιοµορφία, ατέλειες και ελαττώµατα. Με την τυποποίηση αποµακρύνονται οι καρποί που είναι κατώτερης ποιότητας ή και όσοι είναι γενικά ακατάλληλοι για εµπορία. Έτσι η τιµή του προϊόντος παραµένει σταθερή, δεν επιβαρύνεται η διακίνηση µε περιττά έξοδα και αποφεύγονται οι µολύνσεις από τους ήδη προσβεβληµένους καρπούς. 
 • Η τυποποίηση διευκολύνει τις εµπορικές συναλλαγές γιατί καθιερώνει κοινή εµπορική γλώσσα και είναι χρήσιµη σε όλους τους :ενδιαφερόµενους που ασχολούνται µε το κύκλωµα της εµπορίας των καρπών. Όταν δεν υπάρχουν αµφισβητήσεις ως προς την ποιότητα του :προϊόντος η διακίνηση είναι γρήγορη και αποτελεσµατική. Για τον αγοραστή η καθιέρωση των εµπορικών τύπων συντελεί στην απόκτηση :της απόλυτης εµπιστοσύνης,ώστε να αγοράζει χωρίς δισταγµό το προϊόν που ανταποκρίνεται στην επιθυµητή ποιότητα.
Η τυποποίηση στην πράξη γίνεται µε τη διαλογή και τη συσκευασία µε τα χέρια ή µε µηχανικά συσκευαστήρια.

Τα µηχανικά συσκευαστήρια περιλαµβάνουν τα ακόλουθα µέρη:
 
 • Σύστηµα τροφοδοσίας. Μετά την µεταφορά των καρπών στα συσκευαστήρια γίνεται το άδειασµα των κιβωτίων. Για ευπαθείς καρπούς όπως τα µήλα, το άδειασµα γίνεται σε υδρόλουτρο ώστε να µειώνονται στο ελάχιστο οι τραυµατισµοί των καρπών. 
 • Τράπεζα προδιαλογής. Με την προδιαλογή αποµακρύνονται οι τελείως ακατάλληλοι καρποί όπως οι σάπιοι, πολύ µαλακοί κ.τ.λ. 
 • Σύστηµα βουρτσίσµατος και καθαρισµού των καρπών. Οι καρποί µε ειδικά µηχανήµατα βουρτσίζονται και καθαρίζονται από κάθε ξένη ύλη όπως χώµατα κ.τ.λ. Το βούρτσισµα πολλές φορές συνδυάζεται και µε πλύσιµο και στέγνωµα. 
 • Τράπεζα διαλογής. Μετά το καθάρισµα οι στεγνοί καρποί φέρονται µε µεταφορική ταινία στην τράπεζα διαλογής όπου εργάτες αποµακρύνουν όλους τους ακατάλληλους καρπούς. 
 • Ταξινοµητής – καλιµπραδόρος. Μετά τη διαλογή οι καρποί µεταφέρονται στο σύστηµα ταξινοµήσεως όπου ταξινοµούνται κατά µεγέθη. 
 • Τράπεζα συσκευασίας. Οι ταξινοµηµένοι καρποί µεταφέρονται µε ξεχωριστές µεταφορικές ταινίες στην τράπεζα συσκευασίας όπου τοποθετούνται σε κιβώτια συσκευασίας.
Η συσκευασία είναι απαραίτητη στην εµπορία των καρπών διότι παρέχει προστασία, διευκολύνει τη διακίνηση, εξασφαλίζει οικονοµία χώρου και συντελεί στην καλύτερη εµφάνιση των καρπών. Με τα κιβώτια παρέχεται φυσική προστασία, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι µωλωπισµοί και να µειώνονται στο ελάχιστο οι απώλειες υγρασίας από τη διαπνοή των καρπών. Τα τοιχώµατα των κιβωτίων δρουν ως φράγµα στην είσοδο µικροοργανισµών που καταστρέφουν τους καρπούς. Τα κιβώτια εκτός από την προστασία του προϊόντος, παρέχουν και ευκολία στην αποθήκευση, γιατί επιτρέπουν το «στοίβαγµα» και αξιοποιείται καλύτερα ο χώρος αποθηκεύσεως. Τα κιβώτια επίσης παρέχουν ευκολία στη διακίνηση (φόρτωση, εκφόρτωση). Η µετακίνηση των φορτίων στα συσκευαστήρια διευκολύνεται πολύ µε ειδικά ανυψωτικά µηχανήµατα, τα οποία µεταφέρουν πολλά κιβώτια πάνω σε παλέτες.

Η συντήρηση των µήλων γίνεται είτε σε κοινά ψυγεία είτε σε ψυγεία µε ρυθμιζόμενη ατμόσφαιρα. Στα κοινά ψυγεία ρυθμίζονται µόνο η θερµοκρασία και η υγρασία. Η θερµοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους -40oC και η υγρασία υψηλότερη από 90%. Η μέθοδος αυτή συντήρησης είναι η καθιερωμένη στη χώρα µας. Στα ψυγεία µε ρυθμιζόμενη ατμόσφαιρα οι καρποί µε την αναπνοή τους αυξάνουν την συγκέντρωση του CO2 και μειώνουν του O2. Το O2 διατηρείται σταθερό µε εισαγωγή στο ψυγείο ατμοσφαιρικού αέρα από ειδικές θυρίδες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναζητήστε στο GAIApedia (www.c-gaia.gr) τους όρους:
Χρησιμοποιήθηκαν οι πηγές: «Ειδική δενδροκομία Τόμος I "Μηλοειδή"», Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ανάπτυξη καρπών μηλιάς και αχλαδιάς και φυσικοχημικές μεταβολές τους», πτυχιακή εργασία της Μηνοπούλου Χαρίκλειας, Θεσσαλονίκη 2007.

                                          


© GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2013-2018 | Όροι χρήσης παροχής υπηρεσιώνΕπικοινωνία