Gaia ΝΕΑ

Η έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον Αγροτικό τομέα

 • Όλες οι Ειδήσεις
  Όλες οι Ειδήσεις Όλες οι καταχωρήσεις ανά ημερομηνία δημοσίευσης.
 • Κατηγορίες
  Κατηγορίες Εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών από αυτό το blog.
 • Ετικέτες
  Ετικέτες Εμφανίζει μια λίστα των ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.
Αναρτήθηκε από σε ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΠΡΟΙΟΝΤΑ
 • Μέγεθος γραμματοσειράς: Μεγαλύτερο Μικρότερο
 • Επισκέψεις: 869
 • Εκτύπωση

Τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας για τους βαμβακοπαραγωγούς της Ξάνθης

Το 5ο τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας κοινοποίησε στους τοπικούς βαμβακοπαραγωγούς η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Το δελτίο συντάχτηκε βάσει επιτόπιων ελέγχων που διενεργούνται σε βαμβακοφυτείες της περιοχής από γεωπόνους της υπηρεσίας, τακτικών λήψεων στοιχείων - δειγματοληψιών, προνυμφών επί των φυτικών οργάνων, καθώς και της καταγραφής των συλλήψεων ενήλικων πράσινων και ρόδινων σκουληκιών στις παγίδες που τοποθετήθηκαν σε αντιπροσωπευτικές θέσεις για την βαμβακοκαλλιέργεια της Περιφερειακής Ενότητας. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών.
 
Οι διαπιστώσεις που περιέχονται σε αυτό είναι οι εξής:
 
Οι βαμβακοφυτείες στην Περιφερειακή Ενότητα είναι ικανοποιητικά ανεπτυγμένες και βρίσκονται στο στάδιο του ανοίγματος των καρυδιών.
 
ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
 
Τον μήνα Αύγουστο και Σεπτέμβριο, συνεχίστηκε η ζέστη, χωρίς να σημειωθούν αξιοσημείωτες βροχοπτώσεις, παρά μόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου .
 
ΠΤΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ
 
Τόσο για το πράσινο σκουλήκι όσο και για το ρόδινο σκουλήκι διαπιστώθηκε η πτήση της τρίτης γενιάς .Δεν έχει διαπιστωθεί ανησυχητικός αριθμός προνυμφών στα καρποφόρα όργανα, αυτή την περίοδο , ούτε σημαντικές συλλήψεις ενήλικων στις παγίδες.
 
Για τις όψιμες, πιο τρυφερές φυτείες , που ο παραγωγός προσδοκά να πάρει παραγωγή από τα οψιμότερα καρύδια της κορυφής , πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση από τους παραγωγούς της εξέλιξης του πληθυσμού του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.
 
Από το άνοιγμα των καρυδιών και πέρα δεν υπάρχει κίνδυνος προσβολής, διότι την περίοδο αυτή τα καρύδια είναι ώριμα και όχι ευάλωτα από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι .
 
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ –ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
 
Δεδομένης λοιπόν της έναρξη της συγκομιδής, έχουμε να επισημάνουμε τις παρακάτω καλλιεργητικές πρακτικές:
-Συνιστάται αποφύλλωση, με τα εγκεκριμένα από το Υπουργείο μας, φυτορυθμιστικά σκευάσματα, όταν το ποσοστό ανοιγμένων καρυδιών είναι 50 % περίπου .
-Η μηχανική συγκομιδή του σύσπορου βαμβακιού να πραγματοποιείται όταν αυτό δεν είναι υγρό .
-Όχι συγκομιδή, αμέσως μετά τη βροχή ή την νύχτα ή νωρίς το πρωί με δροσιά
 
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΜΑΖΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
 
Προσοχή: Η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν ως νύμφες εντός του εδάφους (σε βάθος έως 10 εκ ) , αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα ελέγχου του εντόμου κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο . Δηλαδή ,όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει τόσο το καλύτερο αυτό θα προβεί για την προστασία των νέων βαμβακοφυτειών.
 
Για το σκοπό αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο να προβαίνουμε στις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά τη συγκομιδή ώστε να προκαλούμε ελαχιστοποίηση του αριθμού των επιτυχώς διαχειμαζόντων εντόμων.
 
Για την επίτευξη του παραπάνω απαιτείται:
 • στελεχοκοπή και ψιλοθρυμματισμός των υπολειμμάτων των βαμβακόφυτων
 • άροση του εδάφους ( όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι ) σε βάθος 20 – 25 εκατοστών κατά το Φθινόπωρο σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού
 • Επίσης και σε άλλα χωράφια, με καλλιέργειες όπως καλαμπόκι , καπνός όπου παρατηρήθηκε προσβολή από το πράσινο σκουλήκι και που πιθανόν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, στα πλαίσια της αμειψισποράς, να καλλιεργηθούν με βαμβάκι, να ακολουθείται η παραπάνω πρακτική της βαθιάς άροσης του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι ) σε μεγαλύτερο βάθος 30-35 εκατοστά
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται , πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρη ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από την στελεχοκοπή υπολειμμάτων στο έδαφος με τα παρακάτω αποτελέσματα:
 • Άμεση καταστροφή των νυμφών
 • Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες
 • Μεταφορά των νυμφών σε βάθη 20 – 25 εκατοστών με επακόλουθο μηχανική αδυναμίας εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους
 • Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων με επακόλουθο μηχανική αδυναμίας εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους
Η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα αντί του οργώματος δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτο δεν αποτελούν αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου του πράσινου σκουληκιού.
 
Επιπλέον με αυτές τις καλλιεργητικές μεθόδους προστατεύεται τόσο το περιβάλλον όσο και η υγεία του ίδιου του καλλιεργητή και των περιοίκων .
 
Για περισσότερες πληροφορίες, οι βαμβακοκαλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στους Γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της ΠεριφερειακήςΕνότητας Ξάνθης, στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

                                          


© GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2013-2018 | Όροι χρήσης παροχής υπηρεσιώνΕπικοινωνία