Gaia ΝΕΑ

Η έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον Αγροτικό τομέα

 • Όλες οι Ειδήσεις
  Όλες οι Ειδήσεις Όλες οι καταχωρήσεις ανά ημερομηνία δημοσίευσης.
 • Κατηγορίες
  Κατηγορίες Εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών από αυτό το blog.
 • Ετικέτες
  Ετικέτες Εμφανίζει μια λίστα των ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.
Αναρτήθηκε από σε ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΠΡΟΙΟΝΤΑ
 • Μέγεθος γραμματοσειράς: Μεγαλύτερο Μικρότερο
 • Επισκέψεις: 1493
 • Εκτύπωση

Θεσσαλία: Παραγωγή συνταγών μαρμελάδας

Θεσσαλία: Παραγωγή συνταγών μαρμελάδαςΣε στενή συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο της αγροδιατροφής βρίσκεται το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του Γεωπονικού Τμήματος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, συνεχίζοντας τις καινοτόμες δράσεις.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων, Κώστας Πετρωτός, μόλις πρόσφατα άρχισε η πειραματική εργασία στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, με μία νέα επιχείρηση παραγωγής μαρμελάδας στην περιοχή της Λάρισας για την παραγωγή συνταγών μαρμελάδας εξαιρετικά υψηλής ποιότητας σε διάφορες γεύσεις και παραλλαγές.

Οι νέοι επιχειρηματίες εμπιστεύθηκαν στην επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου την ανάπτυξη των νέων εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων και γι' αυτόν τον λόγο κατασκευάστηκε συμπυκνωτήρας, που λειτουργεί υπό υψηλό κενό και σε χαμηλή θερμοκρασία (από 45-50 oC) και συμπυκνώνει τη μαρμελάδα χωρίς να αλλοιώνει το χρώμα και τα αρώματα του φρούτου, αποδίδοντας ένα τελικό προϊόν με ποιότητα φυσικού προϊόντος, χωρίς οξειδώσεις και απώλεια αρώματος και με πλήρη διατήρηση των βιταμινών.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό, είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραγόμενες μαρμελάδες δεν θα περιέχουν συστατικά τύπου Ε, αφού σαν μέσο οξίνισης θα χρησιμοποιείται ο φυσικός χυμός λεμονιού και όχι κιτρικό οξύ και δεν θα υπάρχει ανάγκη χρήσης πηκτίνης για τη δημιουργία ζελέ και πήξιμο της μαρμελάδας.

Ήδη, σαν αποτέλεσμα της έρευνας έχουν παραχθεί πέντε γεύσεις μαρμελάδας εξαιρετικής ποιότητας και συνεχίζεται η ανάπτυξη συνταγών για ειδικού τύπου μαρμελάδες, όπως μαρμελάδες από 100% φρούτο, δηλαδή χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μαρμελάδες για διαβητικούς και μαρμελάδες διαιτητικές με χαμηλά ζάχαρα και 100% φρούτο.

Ο κ. Πετρωτός προσθέτει ότι όλα τα σχεδιαζόμενα προϊόντα θα παράγονται με πρώτη ύλη φρούτο σε κομμάτια και όχι με χρήση άλλων υποβαθμισμένων αλεσμένων μορφών α' ύλης φρούτου.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων με τη νέα επιχείρηση, η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου, υπό την καθοδήγηση του κ. Πετρωτού, προχώρησε στον πλήρη σχεδιασμό και την επιλογή τεχνολογίας για τη νέα παραγωγική επιχείρηση και πρόκειται να επιβλέψει την εγκατάσταση και την εκκίνηση της νέας μονάδας, η οποία θα έχει ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας.

Επιπλέον, το Εργαστήριο έχει συμφωνηθεί να εκτελεί διαχρονικά έρευνα και ανάπτυξη για την εν λόγω ομάδα.

Ο κ. Πετρωτός επισημαίνει ότι μία από τις εξαιρετικές πρωτοτυπίες της έρευνας είναι ο σχεδιασμός ενός συστήματος ηλεκτρονικού αυτομάτου ελέγχου, που θα εντοπίζει με ακρίβεια τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα επιτυγχάνεται η επιθυμητή συμπύκνωση της μαρμελάδας και θα διακόπτει τη παροχή ατμού, συντείνοντας σε υψηλή οικονομία και παραγωγή ομοιόμορφου προϊόντος χωρίς αποκλίσεις.

Το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων (www.fabe.gr), το οποίο είναι ένα από τα αρτιότερα οργανωμένα και στελεχωμένα, πανευρωπαϊκά, έχει σαν κεντρική πολιτική του την απευθείας σύνδεση με την Βιομηχανία Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων για ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογικών χειρισμών, ομαλή εισαγωγή και μεταφορά καινοτόμων τεχνολογιών, έρευνα και ανάπτυξη.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

                                          


© GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2013-2018 | Όροι χρήσης παροχής υπηρεσιώνΕπικοινωνία