Gaia ΝΕΑ

Η έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον Αγροτικό τομέα

 • Όλες οι Ειδήσεις
  Όλες οι Ειδήσεις Όλες οι καταχωρήσεις ανά ημερομηνία δημοσίευσης.
 • Κατηγορίες
  Κατηγορίες Εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών από αυτό το blog.
 • Ετικέτες
  Ετικέτες Εμφανίζει μια λίστα των ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.
Αναρτήθηκε από σε ΓΝΩΜΕΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ
 • Μέγεθος γραμματοσειράς: Μεγαλύτερο Μικρότερο
 • Επισκέψεις: 1927
 • Εκτύπωση

COPA – COGECA: Ένας Ισχυρός Ευρωπαϊκός Θεσμός

Η πλέον πρόσφατη συνάντηση των οργανώσεων COPA και COGECA έλαβε χώρα στην Ρίγα της Λετονίας το διήμερο 2 και 3 Ιουνίου 2015 εν παραλλήλω του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Δεδομένης της μορφής των άτυπων Συμβουλίων Γεωργίας, καθώς και του γεγονότος ότι η Πρωθυπουργός της Λετονίας ήταν προγενέστερα Υπουργός Γεωργίας της χώρας με στενή συνεργασία με τις οργανώσεις COPA και COGECA, προσκάλεσε τα μέλη των εν λόγω οργανώσεων (που εκπροσωπούν συνολικά περίπου 100 ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις) να πραγματοποιήσουν την τακτική ανά δίμηνο συνάντηση των μελών τους την ίδια χρονική περίοδο με τις εργασίες του Συμβουλίου. Η στόχευση της Λετονικής Προεδρίας ήταν η προφανής, ήτοι η εν δυνάμει διευκόλυνση των διαβουλεύσεων των εθνικών αντιπροσωπειών των Κρατών Μελών προκειμένου να διαμορφώσουν κοινές θέσεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος του Συμβουλίου και των COPA και COGECA. Άλλωστε διαχρονικά υπάρχει στενή σχέση μεταξύ Συμβουλίου και οργανώσεων COPA και COGECA.
 
Τα βασικά θέματα της συνάντησης των COPA και COGECA αφορούσαν την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ όσο αφορά το ΟΣΔΕ και τα βοσκοτόπια, την ανάλυση της διεθνούς αγοράς σε σχέση με τα κτηνοτροφικά προϊόντα και εν γένει το μέλλον της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας, την στήριξη της διακήρυξης της ‘Μπρατισλάβας’ (ενόψει και της συζήτησής της στο επικείμενο τυπικό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 16 Ιουνίου) και τις συμμαχίες των διαφόρων αντιπροσωπειών δεδομένων των εκλογών που αναμένονται να διεξαχθούν εντός τους έτους για τα νέα Προεδρεία των COPA και COGECA.
 
Η βαρύτητα των άνω θεμάτων και για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας απεικονίστηκε κατά πρώτο λόγο από την παρουσία τόσο της Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Γεωργίας της Λετονίας στις εργασίες της συνάντησης των COPA και COGECA. Ειδική αναφορά έγινε στο πόσο σημαντικό και συνάμα τιμητικό είναι για την Λετονία στο Προεδρείο της COPA να έχει εκλεγεί ως Αντιπρόεδρος η εκπρόσωπος των Λετονικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, οι συναντήσεις των Υπουργών και των αντιπροσωπειών των Υπουργείων όλων των Κρατών Μελών με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στις εργασίες των COPA και COGECA ήταν συνεχείς και με ιδιαίτερη ένταση, ειδικά σε σχέση με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και την διακήρυξη της ‘Μπρατισλάβας’. Η εν λόγω διακήρυξη έχοντας ήδη υπογραφτεί από επτά Υπουργούς Γεωργίας (ήτοι Τσεχίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβενίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας), υιοθετώντας τόσο τις βασικές αρχές των COPA και COGECA όσο και τις αντίστοιχες δεσμεύσεις του Επιτρόπου Γεωργίας Φ. Χόγκαν, θέτει ένα ουσιαστικό πλαίσιο για την ενδυνάμωση της θέσης του παραγωγού στην αγροδιατροφική αλυσίδα και την εξάλειψη φαινομένων δεσπόζουσας θέσης, κυρίως από την πλευρά των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων. Η ελληνική αντιπροσωπεία στις COPA και COGECA επισήμανε ότι αναμένει ο Έλληνας Υπουργός Γεωργίας να υπογράψει και να στηρίξει στο επόμενο προγραμματισμένο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας αυτή την ιδιαίτερα σημαντική διακήρυξη για την διασφάλιση των συμφερόντων και των αγροτών της χώρας μας.
 
Είναι πασιφανές ότι ουσιαστικά οι οργανώσεις COPA και COGECA αποτελούν θεσμούς της ΕΕ με σημαντικό παρελθόν, ουσιαστικό παρόν και καθοριστικό μέλλον στην χάραξη της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής. Η εκπροσώπηση των ελλήνων παραγωγών, των οργανώσεών τους και των συνεταιρισμών τους σ’ αυτούς τους θεσμούς έχει επίσης βαρυσήμαντο παρελθόν, ένα παρόν που διαμορφώνεται και ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις και ανατροπές για την ανάδειξη της ελληνικής γεωργίας ως βασικού παράγοντα συνδιαμόρφωσης κοινών αγροτικών πολιτικών. Το πακέτο ‘Γιουνγκέρ’ και η διακήρυξη της ‘Μπρατισλάβας’ αποτελούν δύο πολύ πρόσφατα παραδείγματα ευκαιριών παρέμβασης που αναδείχθηκαν σε αυτούς τους θεσμούς και μπορούν να αποτελέσουν βήματα ενίσχυσης εθνικών θέσεων και επιδιώξεων. Είναι σίγουρο ότι θα δίνονται συνεχώς τέτοιες ευκαιρίες συνεργειών και είναι περισσότερο από ποτέ επιθυμητό και αναγκαίο υπό της παρούσες συνθήκες της χώρας να τις αξιοποιήσουμε δίχως αποκλεισμούς, όσο περισσότερο συνεργατικά μπορούμε.

Γ. Κορμέντζας
Επ. Καθηγητής Παν. Αιγαίου  &
Πρόεδρος Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ
 
COPA – COGECA: Η COPA (Επιτροπή των Γεωργικών Επαγγελματικών Οργανώσεων), ιδρύθηκε στις 6/9/1958 ως ο πρώτος ευρωπαϊκός οργανισμός εκπροσώπησης των αγροτών. Ένα χρόνο αργότερα, στις 24/9/1959, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Ευρωπαϊκής Κοινότητας δημιούργησαν την ευρωπαϊκή οργάνωση τους, την COGECA (Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών). Οι οργανισμοί συν-λειτουργούν με βασικό στόχο να εκπροσωπούν τα συμφέροντα του γεωργικού τομέα στο σύνολό του στις κοινοτικές αρχές.
 
Διακήρυξη ‘Μπρατισλάβας’: Η διακήρυξη αναφέρεται στο ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού στο πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων στην Ευρώπη  και αυτό που ζητά είναι τα Κοινοτικά Όργανα να συντονίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος μέχρι το τέλος του 2015. Tη διακήρυξη συνυπογράφουν οι χώρες της ομάδας Visegrad - Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία (πρόκειται για έναν συνασπισμό χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης) μαζί με Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
 
Το δημοσίευμα:
 
 
πηγή: «ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ»