Gaia ΝΕΑ

Η έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον Αγροτικό τομέα

 • Όλες οι Ειδήσεις
  Όλες οι Ειδήσεις Όλες οι καταχωρήσεις ανά ημερομηνία δημοσίευσης.
 • Κατηγορίες
  Κατηγορίες Εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών από αυτό το blog.
 • Ετικέτες
  Ετικέτες Εμφανίζει μια λίστα των ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.
Αναρτήθηκε από σε ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ - ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
 • Μέγεθος γραμματοσειράς: Μεγαλύτερο Μικρότερο
 • Επισκέψεις: 992
 • Εκτύπωση

Εκταμιεύονται σύντομα 10 εκατ. ευρώ για τευτλοπαραγωγούς από την ΕΒΖ

Τα θέματα του υψηλού κόστους των μετακλητών υπαλλήλων, των αποζημιώσεων, της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και των επιπτώσεων από το ρωσικό εμπάργκο τέθηκαν μεταξύ άλλων το μεσημέρι της Πέμπτης σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη με τους βουλευτές Φρόσω Καρασαρλίδου και Γιώργο Ουρσουζίδη, παρουσία εκπροσώπων του υπό σύσταση πανελλήνιου οργάνου των αγροτών (από την πλευρά της Ημαθίας ήταν εκεί οι κ.κ. Βράνας, Λιλιόπουλος, Παπακωνσταντίνου, Χαλκίδης κ.ά.).

Όσον αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ο κ. Σγουρίδης είπε ότι θα δουλέψει κανονικά στη φετινή καμπάνια, ενώ οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το επόμενο διάστημα με 10 εκατ. ευρώ.

Οι αποζημιώσεις για τους παραγωγούς της Ημαθίας από ζημιές του 2014 θα δοθούν μέχρι τέλος Απριλίου. Αντίστοιχα, οι αποζημιώσεις για ζημιές του 2013 θα δοθούν μέχρι τέλος Μαρτίου.

Όσον αφορά το ρωσικό εμπάργκο, ο κ. Σγουρίδης είπε ότι αναζητούνται λύσεις εξαγωγής σε τρίτες χώρες για φέτος, με πρωτοβουλίες των υπουργείων για μείωση των υψηλών δασμών που αυτές επιβάλλουν.

Πολύγλωσσο portal για τα αγροτικά προϊόντα

Τη σκέψη για δημιουργία Portal, σε 7 με 8 γλώσσες, το οποίο θα είναι ανοιχτό για όλα τα προϊόντα, τους τύπους, τις περιοχές και τις επιχειρήσεις, γνωστοποίησε ο κ. Σγουρίδης, εγκαινιάζοντας την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου την 24η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων-Ποτών-Μηχανημάτων & Εξοπλισμού "Detrop" και την 5η Διεθνή Έκθεση Οίνου "Oenos", της ΔΕΘ-Helexpo.

Όπως διευκρίνισε, "οποιοσδήποτε ξένος ή Έλληνας επενδυτής θέλει ένα προϊόν, πατώντας ένα κουμπί, θα μπορεί στο Portal αυτό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να βγάζει τις επιχειρήσεις που το έχουν οριζοντίως και καθέτως".

Αναλυτικότερα, ο υφυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις κινήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα και την εντονότερη σύνδεσή του με τον δευτερογενή, για την καλύτερη τυποποίηση των προϊόντων, τη διαφήμιση και την προώθηση των εξαγωγών τους.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σγουρίδης προανήγγειλε και την απλοποίηση των διαδικασιών για να γίνουν – όπως είπε - οι υπηρεσίες του υπουργείου πιο φιλικές στους ενδιαφερόμενους του κλάδου, ενώ τόνισε ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι μέσω της ελληνικής μεσογειακής διατροφής να "δώσουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, στον τουρισμό".

Η άρση του ρωσικού εμπάργκο στο επίκεντρο συνάντησης

Τις δυνατότητες άρσης της απαγόρευσης εισόδου προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής στη ρωσική αγορά θα συζητήσουν σήμερα το πρωί ο κ. Σγουρίδης με τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας «Rosselkhoznadzor» του υπουργείου Γεωργίας της ρωσικής ομοσπονδίας, Αλεξέι Αλεξέγενκο, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την υλοποίηση της 24ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων-Ποτών-Μηχανημάτων & Εξοπλισμού "Detrop".

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Αλεξεγένκο θα πραγματοποιήσει αντίστοιχη συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων. Και στις δύο συναντήσεις, που θα γίνουν στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της A CERT Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης ΑΕ, που απηύθυναν και την πρόσκληση στον κ. Αλεξέγενκο.

Στο πλαίσιο της Detrop, το Σάββατο η A CERT έχει προγραμματίσει τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα "πιστοποίηση και εξαγωγές-προορισμός Ρωσία. Νέα πρότυπα και κανονισμοί".

πηγή: agro24.gr