Gaia ΝΕΑ

Η έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον Αγροτικό τομέα

 • Όλες οι Ειδήσεις
  Όλες οι Ειδήσεις Όλες οι καταχωρήσεις ανά ημερομηνία δημοσίευσης.
 • Κατηγορίες
  Κατηγορίες Εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών από αυτό το blog.
 • Ετικέτες
  Ετικέτες Εμφανίζει μια λίστα των ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.
Αναρτήθηκε από σε ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ GAIA
 • Μέγεθος γραμματοσειράς: Μεγαλύτερο Μικρότερο
 • Επισκέψεις: 1189
 • Εκτύπωση

Κουφουδάκης: Δεδομένης της απαξίωσης της ΠΑΣΕΓΕΣ συμφωνώ απόλυτα στη δημιουργία ενός Νέου Φορέα

Για το Νέο Φορέα εκπροσώπησης των αγροτικών συλλογικών σχημάτων και των αγροτών, αλλά και τα επόμενα βήματα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ μίλησε σε συνέντευξή του στο ypaithos.gr, o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ιωάννης Κουφουδάκης. «Ο νέος φορέας είναι καλοδεχούμενος αλλά για να συμπορευθει με τη GAIA θα πρέπει να έχει ξεκάθαρα και επιχειρηματικό χαρακτήρα που θα διασφαλίζει την συμμετοχή και των επιχειρηματικά επιτυχημένων συνεταιρισμών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουφουδάκης.

Αναφερόμενος στο νέο ΠΑΑ επεσήμανε ότι βασική δραστηριότητα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ αποτελεί η παροχή υπηρεσιών αγροτικού ενδιαφέροντος «και συνεπώς νέες υπηρεσίες που απορρέουν από το ΠΑΑ, συνεχώς θα προστίθενται σε αυτές που ήδη προσφέρουμε. Αυτό όμως που έχει έντονο ενδιαφέρον είναι οι επενδύσεις νέων τεχνολογιών στο χωράφι. Έχει ενδιαφέρον γιατί αυτό θα είναι το μέλλον της αγροτικής παραγωγής είτε το θέλουμε είτε όχι».

Κ. Κουφουδάκη, με δεδομένο ότι ένα από τα σημαντικά θέματα στον αγροτικό τομέα είναι η σύσταση του νέου φορέα, ποια είναι η θέση της GAIA για αυτό το θέμα;

Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία είναι ανοικτά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης πέραν αυτού. Δεδομένης της σημερινής απαξίωσης της ΠΑΣΕΓΕΣ, συμφωνώ απόλυτα ότι η δημιουργία ενός νέου φορέα εκπροσώπησης των αγροτικών συλλογικών σχημάτων και των αγροτών είναι κάτι το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα. Η GAIA διαθέτει έντονο συνεταιριστικό πρόσημο με συνεταιριστικό όραμα και μια αποστολή την οποία πρέπει να υλοποιήσει. Ο νέος φορέας είναι καλοδεχούμενος αλλά για να συμπορευθεί με τη GAIA θα πρέπει να έχει ξεκάθαρα και επιχειρηματικό χαρακτήρα που θα διασφαλίζει την συμμετοχή και των επιχειρηματικά επιτυχημένων συνεταιρισμών.

Δηλαδή η GAIA δεν έχει σκοπό την εγγραφή της στο νέο φορέα;

Δεν είπα κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι η GAIA για να γίνει μέλος σε μια ευρύτερη ομάδα, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δεν έχουμε καμία διάθεση και δεν είναι ο ρόλος μας η συμμετοχή σε ένα συνδικαλιστικό φορέα που απλά θα αλλάξει όνομα και θα υιοθετήσει απαξιωμένες πρακτικές. Αν ο νέος φορέας είναι ένα καθαρά συνδικαλιστικό όργανο, η GAIA δεν επιθυμεί να είναι μέλος. Ως εταιρεία δεχόμαστε ισχυρές πιέσεις για ανάληψη και υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων στον αγροτικό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια συμμετοχή μας σε ένα φορέα, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο αυτά τα δύο συμπλέουν.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της εταιρείας;

Έχουμε μπροστά μας μια Έκτακτη Γενική Συνέλευση στην οποία θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας. Ως εταιρεία έχουμε ετοιμάσει ένα, κατά τη γνώμη μου, πλήρες σχέδιο παραγωγικών παρεμβάσεων, με υψηλή προστιθέμενη αξία. Το σχέδιο στηρίζεται σε δύο άξονες: α) Μείωση του κόστους παραγωγής και β) Καινοτομία και εξωστρέφεια.

Οι μέτοχοι της εταιρείας θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τους κλάδους της αγροδιατροφικής αλυσίδας όπου η εταιρεία θα πρέπει να επενδύσει. Το ΔΣ της εταιρείας θα πρέπει να στηριχθεί σε αυτές τις αποφάσεις και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες όλων μας.

Ποια είναι τα σημαντικότερα, κατά τη γνώμη σας, θέματα στα οποία θα πρέπει η GAIA να αναλάβει δράση;

Το προηγούμενο διάστημα έχουμε μελετήσει εξαντλητικά πολλά θέματα του αγροτοδιατροφικού τομέα. Οι επιλογές που θα κάνουμε, θα κριθούν από παράγοντες όπως:

α) Τον αντίκτυπο της κάθε παρέμβασης στην αγροτική οικονομία

β) Τον βαθμό ενίσχυσης των αγροτικών συλλογικών σχημάτων και

γ) Το οικονομικό αποτέλεσμα για την εταιρεία.

Για παράδειγμα, η μελέτη για δραστηριοποίηση της εταιρείας στις εισροές θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση του κόστους παραγωγής και στη βελτίωση του ρόλου των αγροτικών συνεταιρισμών. Είναι όμως μια κίνηση αυξημένου ρίσκου με μικρή δυνατότητα κερδοφορίας.

Αντιθέτως, η δραστηριοποίηση της εταιρείας στις εκροές και την εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής θα έχει διαφορετικές επιπτώσεις στους τρεις παραπάνω άξονες.

Για τις υπηρεσίες και το νέο ΠΑΑ, ποιο είναι το σχέδιο σας;

Η παροχή υπηρεσιών αγροτικού ενδιαφέροντος αποτελεί τη βασική δραστηριότητα της εταιρείας και συνεπώς νέες υπηρεσίες που απορρέουν από το ΠΑΑ, συνεχώς θα προστίθενται σε αυτές που ήδη προσφέρουμε. Αυτό όμως που έχει έντονο ενδιαφέρον είναι οι επενδύσεις νέων τεχνολογιών στο χωράφι. Έχει ενδιαφέρον γιατί αυτό θα είναι το μέλλον της αγροτικής παραγωγής είτε το θέλουμε είτε όχι. Κεντρική μας στόχευσή αποτελεί η νέα αγροτική πραγματικότητα, όπου ο ρόλος της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών είναι πολύ αναβαθμισμένος, να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί διαμέσου συλλογικών αγροτικών σχημάτων. Ο μεμονωμένος παραγωγός δεν μπορεί να επωμισθεί μόνος του το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης, η οποία για να φέρει τα μέγιστα θα πρέπει να στηρίζεται σε οικονομίες κλίμακας. Και αυτό δεν είναι αυθαίρετο δικό μου συμπέρασμα. Αυτό απορρέει από την παγκόσμια αγροτική αναπτυξιακή εμπειρία.

Κατά τη γνώμη σας, οι υφιστάμενες δομές των αγροτικών συνεταιρισμών μπορούν να υποστηρίζουν αυτό το πλάνο;

Αν πίστευα ότι δεν μπορούν δεν θα τα έλεγα όλα αυτά. Το σίγουρο είναι ότι σε κάθε συνεταιρισμό ή οργάνωση χρειάζονται κάποιες αποφάσεις και αλλαγές ώστε να μπορέσει να είναι παρόν σε αυτή την προσπάθεια. Η GAIA θα στηρίξει εμπράκτως κάθε συνεταιρισμό ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα και να επιλύσει πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο έτοιμες είναι οι υφιστάμενες δομές να κάνουν αυτό το μεγάλο άλμα. Γιατί για να το κάνουν θα πρέπει πρωτίστως να το πιστεύουν ένθερμα και δευτερευόντως να το υποστηρίξουν μέχρι τέλους.

Αυτό το οποίο είναι σίγουρο είναι ότι απαιτούνται γενικές και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Θεωρώ χρέος της GAIA να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι θα έχουμε δίπλα μας τόσο τους αγρότες και τα συλλογικά τους σχήματα, όσο και την πολιτεία η οποία θα πρέπει να εκτιμήσει θετικά την όλη προσπάθεια. Δεν είναι σύνηθες στις μέρες μας να υπάρχει ξεκάθαρη διάθεση για επενδύσεις που θα έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην αύξηση του οικονομικού αποτελέσματος από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Κλείνοντας λοιπόν θα ήθελα μια σύντομη αναφορά για τα επόμενα βήματα.

Είπαμε για τον νέο φορέα ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα. Η εταιρεία θα παρακολουθεί τη δράση και τη στόχευσή του και θα κρίνει σε μελλοντικό χρόνο την εμπλοκή της σε αυτόν. Ειλικρινά εύχομαι κα ελπίζω να δημιουργηθεί κάτι νέο που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του χώρου. Μπροστά μας έχουμε το πανευρωπαϊκό Συνέδριο των αγροτικών οργανώσεων που διοργανώνουν οι Copa & Cogeca στις 5-6 Οκτωβρίου και το πανελλήνιο Συνέδριο της GAIA στις 7 Οκτωβρίου, που θα διεξαχθούν στην Αθήνα. Να τονίσω ότι το ετήσιο συνέδριο των COPA-COGECA αποτελεί κεντρικό αγροτικό γεγονός πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τον Επίτροπο Γεωργίας που θα μας τιμήσει με την παρουσία του και στα δύο γεγονότα. Εκεί θα παρουσιαστούν αρκετά θέματα και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Τέλος, μέσα στον ίδιο μήνα ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου θα γίνει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας στην οποία θα καθοριστούν και οι τομείς επέκτασης της δραστηριότητας και επενδύσεων που θα κάνουμε. Όλα αυτά θα κοινοποιούνται με δελτία τύπου και δημοσιεύματα, με στόχο την ορθή ενημέρωση και προετοιμασία του αγροτικού τομέα.