Gaia ΝΕΑ

Η έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον Αγροτικό τομέα

 • Όλες οι Ειδήσεις
  Όλες οι Ειδήσεις Όλες οι καταχωρήσεις ανά ημερομηνία δημοσίευσης.
 • Κατηγορίες
  Κατηγορίες Εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών από αυτό το blog.
 • Ετικέτες
  Ετικέτες Εμφανίζει μια λίστα των ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.
Αναρτήθηκε από σε ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
 • Μέγεθος γραμματοσειράς: Μεγαλύτερο Μικρότερο
 • Επισκέψεις: 2981
 • Εκτύπωση

Ο ΑΣΦΕΔ Πρεσπών "Πελεκάνος" προαναγγέλλει ασφαλιστική καταιγίδα για τους αγρότες

Ο ΑΣΦΕΔ Πρεσπών "Πελεκάνος" προαναγγέλλει ασφαλιστική καταιγίδα για τους αγρότεςΧτύπημα κάτω από την μέση θα δεχτούν για ακόμη μία φορά οι αγρότες στην χώρα μας, αν περάσει η πρόταση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου, που δόθηκε στην δημοσιότητα την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016.
 
Σύμφωνα με αυτήν από 1.7.2015 έως 31.12.2016 το ύψος του ποσοστού υπολογισμού ασφαλίστρου κλάδου σύνταξης διαμορφώνεται στο 10% (από 7% που είναι σήμερα) επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών. Έτσι, αναμένεται αύξηση στην εξαμηνιαία εισφορά από 87,66 € (1η κατηγορία) έως 252,42 € (7η κατηγορία). Και αυτό είναι μόνο η αρχή.
 
Από 1.1.2017 καταργούνται οι ασφαλιστικές κατηγορίες και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς του κλάδου σύνταξης θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:
 • Για το έτος 2017 στο 14%
 • Για το έτος 2018 στο 17%
 • Για το έτος 2019 στο 20%
Ταυτόχρονα η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος και βαρύνει εξολοκλήρου τους ασφαλισμένους.
 
Σύμφωνα με όσα ορίζει η πρόταση νόμου το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα είναι το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, που πρακτικά σημαίνει πως το ετήσιο ασφαλιστέο εισόδημα ανέρχεται στα 586 € * 80%*12 μήνες=5.625,60 €. Επομένως η εισφορά του κλάδου σύνταξης θα ανέρχεται για το 2019 στα 5.625,60 €*20%=1.125,12 € και η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη €5.625,60*6,95%=390,98€. Συνολικά δηλαδή η κατώτατη ετήσια εισφορά θα είναι 1.516,10 €, ποσό που με τα σημερινά δεδομένα ξεπερνά την εισφορά της 6ης ασφαλιστικής κατηγορίας.
 
Και αναλογιζόμαστε, ως  αγρότες και ως μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ πόσο ακόμα θα αντέξει η αγροτική οικονομία στην Ελλάδα, όταν εμφανίζονται καινούργια εμπόδια στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, χωρίς να επιλύονται τα υφιστάμενα προβλήματα;
 
Ο αγροτικός κλάδος έχει φθάσει σε τέλμα και αντί η εκάστοτε κυβέρνηση να τον βοηθήσει να βγει από αυτό, τον σπρώχνει πιο βαθιά.
 
Και για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τους παραγωγούς των φασολιών στην περιοχή των Πρεσπών που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων και παρά το γεγονός πως το φασόλι αποτελεί ένα ελλειμματικό προϊόν στο ελληνικό ισοζύγιο που σημαίνει πως παράγουμε πολύ λιγότερες ποσότητες από ότι καταναλώνουμε, εξακολουθούν να παραμένουν αδιάθετες ποσότητες, ενώ οι καταναλωτές  καταναλώνουν ξένα φασόλια για ελληνικά.
 
Έχουμε λοιπόν, έναν αγρότη που δεν μπορεί να διαθέσει εύκολα το προϊόν του, με συνέπεια να μην μπορεί να εισπράξει άμεσα τα χρήματά του, για να ξεκινήσει τις εργασίες της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Και πώς να το κάνει αυτό, όταν πρέπει να πληρώσει προκαταβολικά το κόστος της οποιασδήποτε καλλιεργητικής φροντίδας, είτε αυτό σημαίνει λιπάσματα, φάρμακα, εργασίες, κτλ.
 
Και έρχεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που τον αντιμετωπίζει ως ελεύθερο επαγγελματία και  φορολογεί το καθαρό του εισόδημα με ποσοστό 13% και προκαταβολή φόρου 75% με σκοπό να αυξήσει σταδιακά τον φορολογικό συντελεστή στο 26% και την προκαταβολή φόρου στο 100%. Πιο όμως  πραγματικό καθαρό εισόδημα όταν δεν μπορεί να παρουσιάσει ως έξοδα το εργατικό κόστος, το οποίο είναι πολύ υψηλό στην καλλιέργεια των φασολιών, διότι η ζήτηση εργασίας από ημεδαπούς εργάτες γης είναι μηδενική, παρά την προσπάθεια αναζήτησης εργατών και μέσω του Οργανισμού Αναζήτησης Εργατικού Δυναμικού, με αποτέλεσμα να προσφεύγει σε αλλοδαπούς εργάτες γης, οι οποίοι διαθέτουν μόνο τουριστικό διαβατήριο;
 
Πάνω σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, που επιφέρουν ραγδαίες αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, πάντοτε όμως προς τα πάνω.
 
Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν στην κατεδάφιση της αγροτικής οικονομίας της περιοχής μας, με συνέπεια την εγκατάλειψή της διότι το 95% στηρίζεται στην καλλιέργεια του φασολιού και το υπόλοιπο 5% εξαρτάται άμεσα από αυτήν.
 
Εμείς προτείνουμε, ως μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ, όσον αφορά στην φορολόγηση των αγροτών να παραμείνει το ποσοστό φορολόγησης στο 13% και να μην υπάρξει περεταίρω αύξηση στο 20% για το έτος 2016 και 26% για το έτος 2017 και για το ασφαλιστικό να οριστούν ως ανώτατο μηνιαίο ποσό εισφορών τα € 250, τα οποία αντιστοιχούν σε ετήσια εισφορά της τάξεως των € 3.000. Επιπλέον, για να δοθεί κίνητρο στους αγρότες να ενταχθούν σε οργανωμένες ομάδες (πχ ένταξη σε συνεταιρισμό ως μέλος) ώστε ο κρατικός μηχανισμός να ελέγχει με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα την λειτουργία της αγροτικής οικονομίας , προτείνουμε την έμμεση φορολόγησή τους, μέσω της φορολόγησης της οργανωμένης ομάδας και όχι την άμεση δηλαδή την φορολόγηση του προσωπικού τους εισοδήματος.  
 
Θα θέλαμε λοιπόν να επιστήσουμε την προσοχή όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Προστατέψτε τον Έλληνα Αγρότη, διότι χωρίς αυτόν, ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας που βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, όχι απλώς θα συρρικνωθεί αλλά στην κυριολεξία θα αφανιστεί.
 
Γραφείο Τύπου
ΑΣΦΕΔ ΠΡΕΣΠΩΝ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ