Gaia ΝΕΑ

Η έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον Αγροτικό τομέα

 • Όλες οι Ειδήσεις
  Όλες οι Ειδήσεις Όλες οι καταχωρήσεις ανά ημερομηνία δημοσίευσης.
 • Κατηγορίες
  Κατηγορίες Εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών από αυτό το blog.
 • Ετικέτες
  Ετικέτες Εμφανίζει μια λίστα των ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.
Αναρτήθηκε από σε PAA News
 • Μέγεθος γραμματοσειράς: Μεγαλύτερο Μικρότερο
 • Επισκέψεις: 2579
 • Εκτύπωση

Φυλή Φλώρινας: Πιστοποίηση και προστιθέμενη αξία μέσα από τις δράσεις του ΠΑΑ

Από τις 14 Σεπτεμβρίου, η φυλή προβάτων Φλώρινας-Πελαγονίας εντάχθηκε στο Μέτρο 10 του ΠΑΑ 2014-2020, στη Δράση 10.2.1 «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία». Η ιδέα και η υλοποίηση της ένταξης ήρθε από τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Βοΐου και, μάλιστα, όπως μας αποκαλύπτει ο πρόεδρός του, Γρηγόρης Τσολόπουλος, αυτή είναι μόνο η αρχή. «Η φυλή έχει εξαιρετικό κρέας και πολύ ποιοτικό γάλα. Η παραγωγικότητά τους είναι στα 100 κιλά ανά πρόβατο, όμως παράλληλα πρόκειται για λιτοδίαιτη φυλή, τρέφονται περίπου με τη μισή τροφή από ό,τι άλλες φυλές, κάτι που συμφέρει τους κτηνοτρόφους».

Η φυλή Φλώρινας-Πελαγονίας είναι από τις πιο ανθεκτικές, σε ασθένειες και κρύο, σύμφωνα με τον κ. Τσολόπουλο. Ακόμη, η απόδοση του γάλακτός τους στο τυρί είναι αξιοπρόσεκτη, και είναι και ο λόγος που το γάλα αυτών των προβάτων πωλείται 5-10 λεπτά ακριβότερα από τα υπόλοιπα.

«Σκοπός της ένταξης είναι να γίνει καθαρή η φυλή. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 1.000 ζωντανά και, σε συνεργασία με το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης, σε πολύ λίγο χρόνο πιστεύουμε ότι το κοπάδι θα γίνει καθαρόαιμο. Αυτό θα μας επιτρέψει να τυροκομούμε χωριστά το γάλα και να αναγράφουμε στις συσκευασίες πως πρόκειται για προϊόν από καθαρόαιμη και πιστοποιημένη φυλή».

Ο συνεταιρισμός αριθμεί 35 μέλη και έχει ως ναυαρχίδα την ΠΟΠ φέτα του, με παραγωγή που αγγίζει τους 80 τόνους, ενώ παράγει και γραβιέρα, ΠΟΠ μπάτζιο, κατσικίσιο και καπνιστό τυρί, καθώς και κρέμα και μυζήθρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2016, η φέτα του ΑΚΣ Βοΐου Κοζάνης κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριών.

Διαβάστε ακόμη: Ο κατάλογος των αγροτικών ζώων της Ελλάδας

Στα άμεσα σχέδια του συνεταιρισμού περιλαμβάνεται η ένταξη στην ίδια Δράση δύο ακόμα φυλών. Η πρώτη είναι μία φυλή αίγας, που αριθμεί 2.000 ζώα στην περιοχή και δεν έχει ακόμα επίσημη ονομασία, παρόλο που οι ρίζες της είναι πολύ βαθιές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Τσολόπουλος. «Μάλιστα, όταν ήρθε ο αρμόδιος από το υπουργείο, μαζί με τον προϊστάμενο του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης, προτείναμε να ονομαστεί “ελληνική φυλή Βοΐου”. Δεύτερον, σκοπεύουμε να εντάξουμε την κόκκινη φυλή Λιμουζίν στο πρόγραμμα. Τα οφέλη από την ένταξη των φυλών είναι πολυάριθμα. Αφενός, θα έχουμε πιστοποιημένο κατσικίσιο τυρί φυλής Βοΐου, αν τελικά ονομαστεί έτσι. Αφετέρου, με τις Λιμουζίν, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους της περιοχής να εξαλείψουν τα προβλήματα που έχει η φυλή αυτήν τη στιγμή. Γεννάνε μεγάλους μόσχους, με προβλήματα στα πόδια, που δεν ζουν για πολύ.

Με τη βοήθεια του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης, αυτό θα αποτελεί σύντομα παρελθόν και παράλληλα θα μπορούν οι ενταγμένοι κτηνοτρόφοι να αποκτήσουν πιστοποιητικό pedigree, ώστε να πωλούν πιστοποιημένους ταύρους της φυλής, για αναπαραγωγή, και όχι να εισάγουν από τη Γαλλία, όπως γίνεται σήμερα».

Πηγή:  http://www.ypaithros.gr