{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

1o Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Για ένα Βιώσιμο και Ανταγωνιστικό Σύστημα Γεωργίας & Διατροφικών Προϊόντων

Η ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας με βασικό πυρήνα την οργάνωση των αγροτών σε βιώσιμες οργανώσεις παραγωγών με εξωστρεφή προσανατολισμό, αποτέλεσε τον κυρίαρχο άξονα του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου της εταιρείας GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Στο Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη» στο Καστρί στις 26 και 27 Νοεμβρίου, είκοσι εφτά καταξιωμένοι ομιλητές από διαφορετικούς κλάδους έδωσαν σαφές στίγμα για το μέλλον του αγροτικού τομέα.  Πάνω από 600 σύνεδροι από Οργανώσεις Παραγωγών, από στελέχη της Βιομηχανίας Τροφίμων, εκπρόσωποι συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της Πανεπιστημιακής και Ερευνητικής Κοινότητας ξεχείλισαν το συνεδριακό κέντρο και  έδωσαν το στίγμα της νέας ελληνικής αγροτικής πραγματικότητας.

Χαιρετισμό απηύθυναν στο συνέδριο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνης, ο κ. Κανέλλης, Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, o κ. Καραμίχας, Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ  και ο κ. Πίττας  εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει εθνική αναπτυξιακή πολιτική για την γεωργία, ακόμα και εάν οι καρποί της θα φανούν σε μερικά χρόνια.

Ο Τζανέττος Καραμίχας  επεσήμανε  ότι δεν περισσεύει κανείς και ότι η ΚΑΠ πρέπει να συμπληρώνει την εθνική αγροτική πολιτική και όχι το αντίθετο.

Ο Γεώργιος Πίττας  τονίζοντας την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων  δήλωσε ότι  αυτή αποτελεί κύριο παράγοντα για την επιτυχία και την ενίσχυση των εθνικών εξαγωγών.

Κατά την διάρκεια των ομιλιών τους οι γραμματείς του ΥπΑΑΤ έδωσαν καίριες απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον σημερινό παραγωγό.

Ειδικότερα, ο Δημήτριος Μελάς, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι μέσω κοινοτικών στρεμματικών ενισχύσεων θα διατεθούν στους έλληνες παραγωγούς 2 δις € σε ετήσια βάση μέσω της νέας ΚΑΠ.

Ενώ, ο Δημήτριος Ιατρίδης, Ειδικός Γραμματέας Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών του ΥπΑΑΤ τόνισε ότι το υπάρχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πέτυχε υψηλό ποσοστό απορρόφησης αναφέροντας ότι 11.000 Νέοι Αγρότες έλαβαν μέσα σε 5 μήνες «πριμ» πρώτης εγκατάστασης.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναδείχθηκε η συμβολή των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην αναβάθμιση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Απευθυνόμενος ο Ιωάννης Κουφουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ,  στον αγροτικό κόσμο που είχε κατακλύσει το Συνεδριακό κέντρο τους κάλεσε να ενταχθούν στη δυναμικά αναπτυσσόμενη «οικογένεια» της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΠαράλληλα, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ειδικών ημερίδων ενημέρωσης  στην περιφέρεια για την ενίσχυση της αγροτικής εξωστρέφειας μέσω των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Ακόμα,  με άξονα την προσωποποιημένη εξυπηρέτηση του αγρότη, υπογράμμισε τις αξίες της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ που βασίζονται στο τρίπτυχο Παραγωγή – Έρευνα – Καινοτομία και τόνισε τη σημασία της προστιθέμενης αξίας στο αγροτικό προϊόν. Τέλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα σύστασης εθνικού συστήματος παροχής γεωργικών συμβουλών το οποίο θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση του αγροτικού τομέα.

Ο Γεώργιος Κορμέντζας, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ανέλυσε τις μεγάλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες που ανέρχονται σε 200 εκ € και αφορούν τις επιχειρηματικές ομάδες της ευρωπαϊκής αγροτικής σύμπραξης καινοτομίας.

Αφού τονίστηκε η συμβολή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στη μείωση της ανεργίας που σαρώνει την ελληνική υπαίθρο έγινε ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων για τις νέες προοπτικές που δίνει η νέα ΚΑΠ και τις προκλήσεις που δημιουργούν για την ελληνική γεωργία τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ειδικότερα, ο  Pekka Pesonen, Γενικός Γραμματέας Copa-Cogeca έδωσε το στίγμα των ευρωπαϊκών εξελίξεων τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε μέσω επενδυτικών προγραμμάτων να επιταχυνθεί η έρευνα και η καινοτομία, να εντατικοποιηθεί η επιμόρφωση των αγροτών και να ενισχυθούν ιδιαίτερα οι Νέοι Αγρότες. Επιπλέον, τόνισε ότι οι αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, Γενική Γραμματέας CΕJA-Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών ανέφερε ότι στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί η δυνατότητα σύστασης Ταμείου μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το οποίο θα λειτουργήσει ως εγγυητικός μηχανισμός για τη λήψη δανείων ως προς τους Νέους Αγρότες.

Ακόμα, στο πλαίσιο της εύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του ιδιωτικού τομέα σημαντική ήταν η παρουσίαση του Xριστόδουλου Αντωνιάδη, μέλους του Δ.Σ. της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ & Αντιπροέδρου της Τράπεζας Πειραιώς ο οποίος τόνισε ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας συμβάλλοντας στο εθνικό ΑΕΠ. Η Τράπεζα Πειραιώς πιστεύοντας στο ελληνικό αγροτικό κλάδο και στις στρατηγικές συνέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχημένες πρακτικές δημιούργησε το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας.  Μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί  90 συνεργασίες  με αγροτικές επιχειρήσεις και 14.000 παραγωγοί έχουν χρηματοδοτηθεί με 440 εκ €.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε για τους τρόπους βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικά, ο Xρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Οργανώσεων Παραγωγών Ν. Ημαθίας, ανέπτυξε τη δική του πετυχημένη επιχειρηματική δράση. Το δίκτυο της Venus Growers κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς μέσω της χρηματοδοτικής στήριξης ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης. Παράλληλα, έχοντας ως όπλο τη σύμπνοια και τη συνεννόηση των μελών τους άνοιξαν τα φτερά τους σε νέες αγορές και ισοσκέλισαν έτσι τις όποιες απώλειες θα είχαν από το ρωσικό εμπάργκο. Σύντομα, όπως ανακοίνωσε ο κος  Γιαννακάκης θα δούμε τα ροδάκινα της Ημαθίας στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ.