{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Ενημερωτική εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την επισιτιστική ασφάλεια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο σημαντικότερος φορέας υποστήριξης και παροχής υπηρεσιών στους Έλληνες παραγωγούς, τις οργανώσεις και επιχειρήσεις τους, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 και ώρα 16.00, με θέμα «Η πρόκληση της επισιτιστικής ασφάλειας για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων: εργαλεία της ΚΑΠ 2023-2027, εθνικές προσεγγίσεις και βέλτιστες πρακτικές».

Στην εποχή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027 καλείται να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τους φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα και το περιβάλλον, υπηρετώντας μία ολιστική μετάβαση σε βιωσιμότερα συστήματα τροφίμων, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις δράσεις της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα.

Ωστόσο, ο γεωργικός τομέας είναι εξαιρετικά εκτεθειμένος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενώ, επιπλέον, αστάθμητοι παράγοντες, όπως η πανδημία COVID-19 και η εμπόλεμη σύρραξη στην Ουκρανία, αποσταθεροποιούν περαιτέρω τις ήδη ευάλωτες αγορές γεωργικών προϊόντων, εγείροντας ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η ΚΑΠ 2023-2027 έχει σαφή στόχευση και παρέχει στήριξη για την προσαρμογή του πρωτογενούς τομέα στην κλιματική αλλαγή καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητάς του, ενώ υποστηρίζει τη βιώσιμη μετάβαση των συστημάτων τροφίμων.

Εξέχοντες θεσμικοί και επιχειρηματικοί εκπρόσωποι του κλάδου της γεωργίας και της αγροδιατροφής από την Ελλάδα και την ΕΕ θα τοποθετηθούν σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα, ενώ οι συζητήσεις θα τροφοδοτηθούν από τα αποτελέσματα της νέας ερευνητικής μελέτης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με θέμα «Προκλήσεις στην παραγωγή, το εμπόριο και την αυτάρκεια των γεωργικών προϊόντων της χώρας», τα οποία θα παρουσιαστούν κατά την έναρξη της εκδήλωσης.

Στόχος της μελέτης είναι η αποτίμηση του βαθμού επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας και ο εντοπισμός των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα που χαρακτηρίζονται ως ευάλωτα, μέσα από τον τεκμηριωμένο προσδιορισμό του βαθμού αυτάρκειας για 57 προϊόντα φυτικής και 13 ζωικής παραγωγής.

Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος  CAP4Clima, το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατά το διάστημα 2022-2023 και υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την ενημερωτική εκδήλωση, μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας ΕΔΩ.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023


«Η πρόκληση της επισιτιστικής ασφάλειας για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων: Εργαλεία της ΚΑΠ 2023-2027, εθνικές προσεγγίσεις και βέλτιστες πρακτικές»

16.00 – 16.15 Επίσημη έναρξη από τον Πρόεδρο της GΑΙΑ EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κ. Χριστόδουλο Αντωνιάδη / Χαιρετισμοί

16.15 – 16.35   Παρουσίαση αποτελεσμάτων μελέτης GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Έλλη Τσιφόρου, Δ/νσα Σύμβουλος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

16.35 – 18.35   Ομιλίες/Τοποθετήσεις

  • Πέτρος Αγγελόπουλος, Αναλυτής πολιτικής, Μονάδα Προοπτικών Πολιτικής,  ΓΔ Γεωργίας, ΕΕ
  • Patrick Pagani, Ανώτερος Σύμβουλος Πολιτικής, Copa-Cogeca
  • Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Δημήτρης Καπνιάς, Σύμβουλος Διοίκησης Μεγάλων Έργων, NEUROPUBLIC
  • Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕ)

18.35 – 19.00   Συζήτηση

Συντονισμός

Νίκος Λάππας, Διευθυντής, αγροτική εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα

Χαιρετισμοί

Αλέξανδρος Κοντός, Γενικός Δ/ντής,  ΣΕΚΕ ΑΕ | Πρόεδρος, Συνεταιριστική Ασφαλιστική | Πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Βασίλειος Κόκκαλης, Βουλευτής Λάρισας, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία | Πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αθανάσιος Πετρόπουλος, Πρώην Προέδρος, ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Παρ. Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας | Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Γλώσσες εργασίας

Ελληνικά (EL), Αγγλικά (EN)

cap4clima-banner