{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Συμμετοχή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ σε εκδήλωση της οργάνωσης νέων αγροτών της Ιταλίας

Στην εκδήλωση απονομής των βραβείων καινοτομίας Oscar Green που διοργάνωσε η ιταλική οργάνωση νέων αγροτών Coldiretti Giovani Impresa την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στη Ρώμη συμμετείχε η κ. Έλλη Τσιφόρου, Υπεύθυνη του Γραφείου Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ.
Η Coldiretti Giovani Impresa αριθμεί 70.000 μέλη ηλικίας κάτω των 35 ετών και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές σε έργο και πρωτοβουλίες οργάνωση νέων αγροτών της Ευρώπης.
Τα βραβεία καινοτομίας Oscar Green που διοργανώνει κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία επιβραβεύουν τους πιο καινοτόμους νέους αγρότες της Ιταλίας και αποτελούν την κορύφωση των πολυάριθμων δράσεων της Coldiretti Giovani Impresa για την ενίσχυση της καινοτομίας μεταξύ των νέων αγροτών της χώρας.
Της απονομής των φετινών βραβείων Oscar Green προηγήθηκε ολοήμερη εκδήλωση με κεντρικό θέμα την καινοτομία, στο πλαίσιο της οποίας μία σειρά ομιλητών κλήθηκε να φωτίσει τις διαφορετικές πτυχές και διαστάσεις της.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Τσιφόρου παρουσίασε στα μέλη της Coldiretti Giovanni Impresa τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά στην αγροτική καινοτομία σε επίπεδο ΕΕ αλλά και τις σχετικές πολιτικές που εφαρμόζει και σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα και τις συνεπαγόμενες ευκαιρίες και προκλήσεις που προκύπτουν για τους Ευρωπαίους αγρότες τόσο σε επίπεδο παραγωγικής διαδικασίας όσο και διαμόρφωσης νέων δυνάμεων και ισορροπιών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.
Όπως ανέφερε, «αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για την επίλυση της δύσκολης εξίσωσης – πρόκλησης για τον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα που αφορά στο πως θα «παράγει περισσότερο με λιγότερα» (produce more with less), δηλ. πως θα αυξήσει την παραγωγικότητα διατηρώντας και προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους. Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο με δίκαιους και ευνοϊκούς όρους καταρχάς για τους ευρωπαίους αγρότες θα πρέπει προηγουμένως να έχουμε δώσει απάντηση σε καίριους προβληματισμούς που έχουν να κάνουν τόσο με την προσβασιμότητα των νέων ψηφιακών τεχνολογιών όσο και με το πλαίσιο διακυβέρνησης και ανταλλαγής των ψηφιακών δεδομένων, ζητήματα που απασχολούν έντονα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε επίπεδο ΕΕ αυτή την περίοδο».
Παράλληλα, η κ. Τσιφόρου αναφέρθηκε στη συλλογιστική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ότι αφορά στην προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα : «Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι βιώνουμε μία «αλλαγή παραδείγματος» που συνίσταται στο πέρασμα από το μεταπολεμικό γεωργικό μοντέλο που βασιζόταν στη μηχανοποίηση και εστίαζε στην αύξηση της παραγωγικότητας και την οικονομική ανάπτυξη σε ένα μοντέλο που βασίζεται στην ψηφιοποίηση και ενσωματώνει πλέον ευρύτερους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς. Στις μέρες μας ο αγρότης δεν είναι απλός αποδέκτης της καινοτομίας αλλά συμμέτοχος και συνδημιουργός της, μαζί με όλους τους άλλους συντελεστές της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου. Κατ’ αναλογία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σχεδιάσει πολιτικές και εργαλεία που ενθαρρύνουν τη δικτύωση, τις συνέργειες και τη διάδραση: οι Ευρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα».
Επιπλέον, η Υπεύθυνη του Γραφείου Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ συμπλήρωσε ότι «επάνω στις ίδιες ακριβώς αρχές της συνέργειας, της δικτύωσης και της διάδρασης εδράζει και το επιχειρηματικό μοντέλο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ τόσο σε επίπεδο διάρθρωσης όσο και στρατηγικής, έχοντας ως κορυφαίο στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των Ελλήνων αγροτών και των οργανώσεών τους».