{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

AGROTICA 2024: Πρωτοβουλίες της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και της NEUROPUBLIC για τις εξελίξεις της ΚΑΠ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας

Εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον της ΚΑΠ στη Θεσσαλονίκη

Με την παρουσία εκπροσώπων από την πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία της χώρας, την τοπική αυτοδιοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και τον αγροτικό κόσμο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διεξαγωγής της 30ης διεθνούς έκθεσης Agrotica, η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και η NEUROPUBLIC με θέμα «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική σήμερα και στο μέλλον: οικολογικός και ψηφιακός μετασχηματισμός για μια βιώσιμη ελληνική γεωργία».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο The Met, ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Πρόεδρος της NEUROPUBLIC, έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της βραδιάς, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στη Θεσσαλονίκη και σε «αυτή τη σημαίνουσα εκδήλωση που συνδιοργανώνουν οι εταιρείες GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και NEUROPUBLIC για ένα ζήτημα επίκαιρο και με ιδιαίτερο βάρος για τη χώρα μας», ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι «είναι γνωστό ότι οι δύο εταιρείες πρωταγωνιστούν εδώ και αρκετά χρόνια στην ενημέρωση αλλά και στη στήριξη των παραγωγών και των συλλογικών τους σχημάτων, ενώ ηγούνται της χάραξης του οδικού χάρτη για την ανάπτυξη της αγροδιατροφής».

Ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, κ. Χρήστος Αυγουλάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι μπορεί κανείς να ασκήσει σημαντική κριτική στην ΚΑΠ, αλλά δεν μπορεί να παραβλέψει ότι «αποτελεί μια πολύτιμη εργαλειοθήκη για τη στήριξη και ανάπτυξη του τομέα την οποία δεν θα πρέπει να απορρίπτουμε συλλήβδην όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια καταρχάς για να την αξιοποιούμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στο εθνικό επίπεδο, αλλά και να επιδιώκουμε να τη βελτιώνουμε από κοινού με τους εταίρους μας στην ΕΕ προς όφελος της βιωσιμότητας του αγρότη και της υπαίθρου». «Το έργο και οι δράσεις επικοινωνίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θα συνεχιστούν αμείωτα στο επόμενο διάστημα, με σειρά πρωτοβουλιών που θα αναλάβουμε ώστε να συνεισφέρουμε, όπως πάντα, στον τεκμηριωμένο δημόσιο διάλογο γύρω από τα ζητήματα γεωργικής πολιτικής και την ΚΑΠ», κατέληξε.

Στην τρέχουσα αγροτική επικαιρότητα και ειδικότερα στα θέματα των κινητοποιήσεων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, που πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης. «Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία αλλά και την ανασφάλεια των αγροτών με αυτά τα δεδομένα που έχουμε. Η κλιματική κρίση έχει κυριαρχήσει και τα φαινόμενα δεν έχουν τελειώσει με τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Θα πρέπει να δουλέψουμε συνετά και με προοπτική για το επόμενο διάστημα», υποστήριξε, ενώ, αναφέρθηκε και στο πακέτο των ενισχύσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Κλείνοντας, ο Υπουργός μίλησε για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ίδρυση των αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια όπως επίσης και τις δράσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για συνεργασία με τις χώρες του Νότου (EUMED-9) σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα.

Ο Υπουργός, κ. Αυγενάκης.

Στη συνέχεια, ο κ.Paolo de Castro, Μέλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρώην Υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμα. «Οι Ευρωπαίοι αγρότες δεν είναι αντίθετοι στην καινοτομία και στην οικολογική μετάβαση», ξεκαθάρισε ο κ. de Castro, για να τονίσει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η καινοτομία, η ευφυής γεωργία, αλλά και η δουλειά που κάνει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προς αυτή την κατεύθυνση. «Είναι εφικτό να πετύχουμε τους οικολογικούς στόχους, αλλά είναι εφικτό μέσω έργων που εμπλέκουν τους αγρότες. Συνεπώς μια Ευρώπη που επιδιώκει αυτή τη μεγάλη μετάβαση μαζί με τους αγρότες και όχι εναντίον τους», υποστήριξε.

«Χρειάζεται να συνεργαστούμε και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να εξακολουθήσουμε να παράγουμε ασφαλή τρόφιμα, συνυπολογίζοντας την επάρκεια τροφίμων, που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, ταυτόχρονα, θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια κερδοφόρα δραστηριότητα για τους αγρότες μας και να προστατεύσουμε καλύτερα τους φυσικούς πόρους, το κλίμα αλλά και να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή», υποστήριξε μέσω επίσης βιντεοσκοπημένου μηνύματος η κα. Catherine Geslain-Lannéelle, Διευθύντρια Δ/νσης Στρατηγικής & Ανάλυσης Πολιτικής της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην εφαρμογή της, μίλησε ο κ. Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ), αφού, όπως δήλωσε, «προφανώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή τη νέα ΚΑΠ, η οποία μοιάζει να έχει ξεχάσει την οικονομική διάσταση της γεωργικής δραστηριότητας, το γεωργικό εισόδημα και έχει στρέψει όλο της το ενδιαφέρον στο περιβάλλον και στο κλίμα, αντιμετωπίζοντάς μας ως “εγκληματίες”».

Ο κ. Γιώργος Κατσούλης

Η κα. Ρόζα Γαργαλάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της NEUROPUBLIC, τοποθετήθηκε, με τη σειρά της, σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, ο οποίος «αποτελεί μονόδρομο και τον υπηρετούμε ως εταιρεία εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία». «Πρέπει όλοι να εργαστούμε συλλογικά, το κράτος, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι αγροτικές επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί, οι γεωργικοί σύμβουλοι και κυρίως οι αγρότες, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της γεωργίας», κατέληξε.

Η κα. Ρόζα Γαργαλάκου.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με συμπεράσματα από την κα. Έλλη Τσιφόρου, Διευθύνουσα Σύμβουλο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, η οποία υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην ένταση, στην πόλωση μεταξύ οικονομικών και περιβαλλοντικών/κλιματικών διαστάσεων της γεωργικής δραστηριότητας και των αντίστοιχων στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της ΚΑΠ. Να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ οικονομίας και περιβάλλοντος-κλίματος», ενώ πρόσθεσε ότι «η συζήτηση για την ΚΑΠ μετά το 2027 θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα και βάζοντας στο τραπέζι τα δεδομένα όπως το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά και την κατάσταση πραγμάτων στο γεωργικό εισόδημα, τα κόστη παραγωγής και τον βαθμό αυτάρκειας στην ελληνική γεωργία. Χρειάζεται αυτή τη φορά να προβλέψουμε, να προετοιμαστούμε, να δούμε με ποιον τρόπο θα πρέπει στο εξής να στηρίζεται ο τομέας και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να επανέλθουμε στην ΚΑΠ των προηγούμενων δεκαετιών», ολοκλήρωσε η κα. Τσιφόρου.

Η κα. Έλλη Τσιφόρου.

Η βραδιά έκλεισε με καθιστό δείπνο όπου οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εκλεκτό, ειδικά σχεδιασμένο μενού με προϊόντα από παραγωγούς και επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πρακτικές ευφυούς γεωργίας και, συγκεκριμένα, τις συμβουλές του πρωτοποριακού συστήματος gaiasense της NEUROPUBLIC.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές ΝΔ κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης και Φάνης Παππάς, ο Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκος Παπανδρέου, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στρατάκος, ο τ. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο προσωρινός Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης, ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, κ. Ευθύμης Φωτεινός, ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, κ. Γιάννης Φασουλάς, η Υπεύθυνη Ομάδας για την Ψηφιοποίηση από τη ΓΔ Γεωργίας ΕΕ, κα. Ευαγγελία Μούρμουρα, ο τ. Bουλευτής ΝΔ, κ. Κώστας Κιλτίδης, οι προσωρινοί Αντιπρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ.κ. Ελευθέριος Ζερβός και Κουρδής Ιωάννης, ο Γεν. Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικήςτης Τράπεζας Πειραιώς, κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, εκπρόσωποι του LATSCO Family Office που διαθέτουν μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της NEUROPUBLIC, εκπροσωποι μεγάλων γεωπονικών γραφείων και Πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών – μετόχων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ από όλη τη χώρα, και πολλοί άλλοι.  

Γιώργος Στρατάκος, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Λευτέρης Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Πρόεδρος της NEUROPUBLIC και ο Ιωάννης Μαυρουδής, Αντιπρόεδρος – Εκτελεστικό Μέλος και Εντεταλμένος Σύμβουλος της NEUROPUBLIC.

Τον Δήμο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας & Εξυπηρέτησης των Πολιτών, κ. Παντελής Καζαντζίδης, ο οποίος απηύθυνε μάλιστα χαιρετισμό προς τους παριστάμενους.

Επίσκεψη γνωριμίας με την ευφυή γεωργία στην Επισκοπή Ημαθίας

Σε συνέχεια της εκδήλωσης, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, σημαντικοί εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, μεταξύ των οποίων ο κ. Νίκος Παπανδρέου, Ευρωβουλευτής και η κα. Ευαγγελία Μούρμουρα, Υπεύθυνη Ομάδας για την Ψηφιοποίηση από τη ΓΔ Γεωργίας ΕΕ, μαζί με εκπροσώπους της Διοίκησης και στελέχη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και της NEUROPUBLIC επισκέφθηκαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επισκοπής «Ο Αλέξανδρος» (Επισκοπή Ημαθίας) ο οποίος εφαρμόζει το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense που αναπτύσσει η NEUROPUBLIC.

Στόχος της επίσκεψης γνωριμίας με την ευφυή γεωργία ήταν οι εκπρόσωποι των κοινοτικών οργάνων της ΕΕ και των εθνικών συλλογικών αγροτικών και συνεταιριστικών φορέων να ενημερωθούν με άμεσο και βιωματικό τρόπο και να θέσουν τα ερωτήματά τους σε σχέση με τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη της ευφυούς γεωργίας για τους αγρότες και τους πολίτες/καταναλωτές.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από το αγρόκτημα καλλιέργειας συμπύρηνων ροδακίνων του κ. Σωτήρη Παπαδόπουλου, αγρότη και μέλους του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Αλέξανδρος», στο οποίο έχει εγκατασταθεί σταθμός ευφυούς γεωργίας gaiasense στις αρχές του 2023. Ο παραγωγός περιέγραψε τόσο την ψηφιακή εφαρμογή για το κινητό που χρησιμοποιεί όσο και την λειτουργία του αγρομετεωρολογικού σταθμού και τους τρόπους με τους οποίους έχει ωφεληθεί βλέποντας τα δεδομένα που καταγράφονται κάθε μία ώρα. Παράλληλα, στελέχη των εταιρειών GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και NEUROPUBLIC ανέπτυξαν τον τρόπο ψηφιακής καταγραφής σημαντικών δεδομένων, σε σχέση με την ατμόσφαιρα – το έδαφος και το φυτό (θερμοκρασία, υγρασία, διεύθυνση και ένταση ανέμου, διύγρανση φύλλου, αλατότητα) που σχετίζονται με τις πρακτικές ορθής καλλιέργειας που έχουν υιοθετηθεί με την υποστήριξη της ευφυούς γεωργίας.

Ακολούθησε επίσκεψη του κλιμακίου στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Αλέξανδρος». Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Στέφανος Νταούκας αναφερόμενος στην αδιάλειπτη εικοσαετή λειτουργία και συνεχή αναπτυξιακή πορεία του Συνεταιρισμού, με την ενεργή συμμετοχή περίπου 200 μελών και την αναγνώρισή του ως Οργάνωση Παραγωγών (ΟΠ) οπωροκηπευτικών το 2019.

Για τη συμβολή του συστήματος gaiasense στην οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα του συνεταιρισμού ο κ. Ηλίας Παπανικολάου, Εμπορικός Δ/ντής Β. Ελλάδος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, τόνισε ότι το συνεχές ενδιαφέρον των παραγωγών και όλων των ΟΠ του Ν. Ημαθίας από το 2015, συνέβαλε στο να υλοποιηθούν πολλά έργα ευφυούς γεωργίας με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πλήθους δεδομένων που αξιοποιούνται από τους παραγωγούς για να ενισχύσουν τη βιωσιμότητά τους. Παράλληλα αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα έργο καταγραφής του αποτυπώματος άνθρακα στην καλλιέργεια ακτινιδίου και ροδακίνου τα έτη 2021 και 2022 με την συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία όλων των ΟΠ του νομού. Όσον αφορά τις νέες δραστηριότητες του Συνεταιρισμού στον τομέα της παραγωγής υψηλής ποιότητας βαμβακιού που αφορούν, μεταξύ άλλων και την εφαρμογή του gaiasense, τον λόγο πήρε ο κ. Μοχάμεντ Νταράουσε, πρώην Δ/ντής του Εθνικού Οργανισμού Ταξινόμησης Βάμβακος και από τις αρχές του 2024 σύμβουλος οργάνωσης και ποιότητας των ΟΠ Βάμβακος που συστάθηκαν στην περιοχή της Ημαθίας με πρωτοβουλία του Δ/ντή της Κοινοπραξίας ΟΠ Ημαθίας και προέδρου του ΑΣ «Αλέξανδρος» κ. Στέφανου Νταούκα.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου, συνιδρυτή της εταιρείας Open Farm, ο οποίος επεσήμανε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αναδειχθούν οι εκμεταλλεύσεις που εφαρμόζουν συστήματα ευφυούς γεωργίας, σε μεμονωμένο ή συλλογικό επίπεδο, στους πολίτες/καταναλωτές καθώς το ενδιαφέρον του κοινού για θέματα διατροφής, υγείας και περιβάλλοντος είναι συνεχώς αυξανόμενο και ο βιωματικός τρόπος γνωριμίας σίγουρα φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις επιστημονικές, τεχνολογικές κι επιχειρησιακές διαστάσεις της εφαρμογής ευφυούς γεωργίας σε επίπεδο εκμετάλλευσης αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, και είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν τα ερωτήματά τους στους εκπρόσωπους του Συνεταιρισμού και στα στελέχη των διοργανωτών, μεταφέροντας και οι ίδιοι την εμπειρία τους από την εφαρμογή ανάλογων πρακτικών στην ΕΕ.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της δράσης “Open Smart Farms” του προγράμματος CAP4Food «Βιώσιμοι γεωργικοί τομείς για βιώσιμα τρόφιμα», το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.