{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

QuantiFarm

Τον Ιούλιο του 2022, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, άρχισε την υλοποίηση του έργου QuantiFarm, ως συντονιστής μιας κοινοπραξίας 32 σημαντικών εταίρων, 12 από τους οποίους εκπροσωπούν αγρότες και αγροτικούς συμβούλους.

Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης ψηφιακών τεχνολογιών στη γεωργία (DATs digital technologies in agriculture) ως βασικών παραγόντων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας (οικονομικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής), της απόδοσης και της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα. Τα παραπάνω θα επιτευχθούν μέσω της δημιουργίας  ενός πλαισίου  για την αξιολόγηση του αντίκτυπου και της αποτελεσματικότητας των DATs στη γεωργία και για την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων, υπηρεσιών και συστάσεων για αγρότες, συμβούλους και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Ακολουθώντας μια προσέγγιση πολλαπλών παραγόντων, το έργο QuantiFarm θα αναπτύξει τις δραστηριότητές του γύρω από 30 Περιπτώσεις Δοκιμών (TC test cases) που εκτείνονται σε περισσότερες από 20 χώρες και σε 10 (από τις 11) Βιογεωγραφικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη, αποτυπώνοντας πολλαπλές γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Οι  30 TC θα πραγματοποιηθούν σε εμπορικές εκμεταλλεύσεις διαφορετικών τύπων, μεγεθών, συνθηκών ιδιοκτησίας και λειτουργίας, καλύπτοντας 7 γεωργικούς τομείς. Οι φορείς των TC θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες «συμμετοχικής παρατήρησης», ώστε να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες και να υποστηρίξουν ενεργά την ανάλυση συμπεριφοράς, τη δημιουργία του πλαισίου αξιολόγησης και να συνδράμουν στον συν-σχεδιασμό μιας καινοτόμου εργαλειοθήκης για αγρότες, συμβούλους και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η προσέγγιση πολλαπλών παραγόντων θα χρησιμοποιηθεί στις TC για την αξιολόγηση του QuantiFarm Toolkit και την επικύρωση του πλαισίου αξιολόγησης δοκιμάζοντας διάφορες DATs σε πραγματικές συνθήκες, σε 3 επαναλήψεις/καλλιεργητικές περιόδους. Τα αποτελέσματα θα μετατραπούν σε συστάσεις πολιτικής και θα τροφοδοτήσουν την Ακαδημία Ψηφιακής Καινοτομίας QuantiFarm DIA (Digital Innovation Academy) που θα βοηθήσει στην οικοδόμηση των ικανοτήτων των συμβούλων αγροτών σε σχέση με τις DAT. Τέλος, μέσω των δραστηριοτήτων του έργου, η ευρύτερη διάδοση και η μεταφορά γνώσης σε ένα πλαίσιο πολλαπλών παραγόντων των αποτελεσμάτων του έργου, είναι εξασφαλισμένη.

Η GAIA ως συντονιστής του έργου, συμβάλλει καταλυτικά σε όλα τα πακέτα εργασίας, για να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν σωστά τόσο τους αγρότες όσο και τους συμβούλους. Στο πλαίσιο αυτό, η GAIA ηγείται της δραστηριότητας Διαχείρισης Έργου που αφορά τη διαχείριση, τον συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου και επιτρέπει την αποτελεσματική πρόοδό του, τηρώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις και τις προσδοκίες ποιότητας της κοινοπραξίας.

Η GAIA θα ηγηθεί επίσης της QuantiFarm DIA (Ψηφιακή Ακαδημία Καινοτομίας), η οποία θα ενισχύσει τις ικανότητες των συμβούλων στον τομέα των DATs και θα τους βοηθήσει να παρέχουν αποτελεσματικά ένα σύνολο Καινοτόμων Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στους αγρότες. Μέσω των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων που θα ακολουθούν την προσέγγιση της Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτών(Train-the-Trainer), η DIA θα παρέχει  όλη την απαιτούμενη γνώση στους συμβούλους σχετικά με:

  • τους τύπους των διαθέσιμων DAT και τα πιθανά οφέλη από τη χρήση τους
  • το κόστος και τις επιπτώσεις τους στη βιωσιμότητα
  • τον τρόπο χρήσης της εργαλειοθήκης QuantiFarm Toolkit για την υποστήριξη των αγροτών στην επιλογή των καλύτερων DAT προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους

Επιπλέον, θα παρέχει συστάσεις σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες οι DAT παρέχουν τα καλύτερα αποτελέσματα σε έναν αγρότη αλλά και τα καταλληλότερα επιχειρηματικά μοντέλα. Με βάση την εκπαίδευση και την υποστήριξή τους, οι σύμβουλοι θα υποστηρίξουν τους αγρότες στην επιλογή των DAT και στην εφαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής.