This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

Γράφει η Κατερίνα Καπώνη
Το παντζάρι (ή κοκκινογούλι ή κηπευτικό τεύτλο) καλλιεργείται για τις σαρκώδεις γογγυλόριζές του (πλούσιες σε υδατάνθρακες) και τα φύλλα του, τα οποία καταναλώνονται ως βραστή σαλάτα. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι παντζαριού με κυριότερο τον τύπο Detroit 5, που δίνει πρώιμα στρογγυλά παντζάρια καλής διαμέτρου με ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα. Το παντζάρι μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και είναι αρκετά ανθεκτικό στο ψύχος, τόσο το υπέργειο τμήμα του φυτού όσο και η γογγυλόριζα.
Το προϊόν αυτό αποτελεί ένα ακόμη «φάρμακο» της φύσης, που βοηθά εναντίον πολλών παθήσεων και είναι ευεργετικό για την υγεία μας.
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και να συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.
Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Έρευνα του Queen Marry University of London απέδειξε ότι όσοι έπιναν μόλις ένα ποτήρι 250ml χυμού παντζαριού, μείωναν την πίεσή τους εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην μετατροπή του νιτρικού άλατος -με το σάλιο- σε νιτρώδες άλας.
Όσον αφορά στη χοληστερίνη έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο αυτή, όσο και τα τριγλυκερίδια.
Επιπλέον τα παντζάρια αποτρέπουν την οστεοπόρωση. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Τα παντζάρια επίσης αποτελούν ένα φυσικό καθαρτικό και βοηθούν σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες. Επίσης, ο χυμός παντζαριού θεωρείται καλός σε προβλήματα όπως ο ίκτερος, όπου το σώμα χρειάζεται υγρά και υδατάνθρακες.
Για περισσότερες λεπτομέρειες αναζητήστε στο GAIApedia (www.c-gaia.gr) τους όρους:
Πηγές: «Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών – Παντζάρι», του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008, Ιστοσελίδα clickatlife.gr “Το παντζάρι και οι ευεργετικές του ιδιότητες”.
Σχετικά άρθρα

Δευτέρα, 15.05.2023
Σημαντική η άνοδος των εξαγωγών στα ακτινίδια

Δευτέρα, 8.05.2023
Ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα

Τρίτη, 25.04.2023
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου σχετικά με το μέλλον της ελληνικής & ευρωπαϊκής γεωργίας

Τρίτη, 25.04.2023
Εντείνεται η αβεβαιότητα στο εφοδιασμό σιτηρών από την Ουκρανία

Τετάρτη, 19.04.2023
Σημαντική η άνοδος των εισαγωγών στο αιγοπρόβειο κρέας

Τρίτη, 6.12.2022
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στο ένθετο «BIO EFSYN» της εφημερίδας ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δευτέρα, 21.11.2022
Άρθρο του Προέδρου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Χ. Αντωνιάδη, στο ΒΗΜΑ της Κυριακής

Πέμπτη, 27.10.2022
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στο ένθετο «AGRO EFSYN» της εφημερίδας ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Παρασκευή, 29.07.2022
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στην εφημερίδα ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ – 29/7/2022

Δευτέρα, 11.07.2022
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στο Agricola Ιουλίου 2022 της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Πέμπτη, 14.04.2022
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στην εφημερίδα Ναυτεμπορική

Τρίτη, 29.03.2022
Σταθερή παραμένει η παγκόσμια αγορά κρέατος κοτόπουλων

Δευτέρα, 28.03.2022
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στο Agricola Μαρτίου 2022 της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Τετάρτη, 9.03.2022
Ζήτημα αποτελεί το υψηλό κόστος των ζωοτροφών στην Ελλάδα

Σάββατο, 26.02.2022
Επιδεινώθηκαν τα μεγέθη της ελληνικής γεωργίας το 2021

Κυριακή, 30.01.2022
Άρθρο του Προέδρου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Χριστόδουλου Αντωνιάδη

Τρίτη, 4.01.2022
GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: 8 χρόνια πάνω στο κύμα

Δευτέρα, 20.12.2021
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στο Agricola Δεκεμβρίου 2021 της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Δευτέρα, 29.11.2021
Ανοδικά κινείται η αγορά πρωτεϊνούχων προϊόντων & οσπρίων στην ΕΕ

Παρασκευή, 19.11.2021
Μεγεθύνεται η αγορά νωπών και ξηρών καρπών στην Ελλάδα & την ΕΕ

Τετάρτη, 27.10.2021
Η ζήτηση και τα μειωμένα αποθέματα διατηρούν υψηλά τις τιμές στο βαμβάκι

Παρασκευή, 3.09.2021
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στο Agricola Σεπτεμβρίου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Δευτέρα, 9.08.2021
Δυσμενείς οι εξελίξεις στην αξία της ζωικής παραγωγής & των ζωοτροφών

Τρίτη, 29.06.2021
Αντιμέτωπα με μειωμένη ζήτηση και χαμηλές τιμές εξαγωγής τα κηπευτικά το 2020

Δευτέρα, 17.05.2021
Έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ οι εξαγωγές ελαιοκομικών προϊόντων το 2020

Τετάρτη, 28.04.2021
Επιδόσεις της ευρωπαϊκής γεωργίας το 2020

Τρίτη, 15.12.2020
Θετική, αλλά με ελλείψεις η Έκθεση Πισσαρίδη για τον αγροδιατροφικό τομέα

Δευτέρα, 19.10.2020
Εξελίξεις στην παραγωγή & στην αγορά κρασιού

Τετάρτη, 30.09.2020
Συμμετοχή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στη «Συμμαχία για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων»

Παρασκευή, 19.06.2020
Εξελίξεις και προβλέψεις στην αγορά σιτηρών

Τρίτη, 16.06.2020
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στην εφημερίδα “TA NEA”

Δευτέρα, 15.06.2020
Άρθρο του Ιωάννη Μαυρουδή στο Agricola Ιουνίου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Παρασκευή, 5.06.2020
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Τρίτη, 12.05.2020
Με δυσκολίες, αλλά και ευκαιρίες εξελίσσεται η αγορά ελαιοκομικών προϊόντων

Πέμπτη, 7.05.2020
Κρίσιμες προκλήσεις αντιμετωπίζει η αγορά ροδάκινων λόγω (και) της πανδημίας

Δευτέρα, 27.04.2020
Η σημασία της εκπαίδευσης στον αγρό για τη διάδοση της καινοτομίας

Πέμπτη, 23.04.2020
Ιωάννης Μαυρουδής: Όλες οι εξελίξεις του έργου ΟΣΔΕ

Τετάρτη, 22.04.2020
Φρούτα και λαχανικά: Μια πολύτιμη ασπίδα προστασίας της υγείας που χρειάζεται στήριξη

Δευτέρα, 9.03.2020
Εξελίξεις στην παραγωγή και τις εξαγωγές εσπεριδοειδών

Δευτέρα, 10.02.2020
Το γεωργικό εισόδημα “μεγαλώνει”, αλλά το χάσμα με την ΕΕ παραμένει

Δευτέρα, 23.12.2019
Συνέντευξη του Προέδρου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Πέμπτη, 14.11.2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Πρωτοβουλίες της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε Ελλάδα & Βρυξέλλες στο έγκυρο ευρωπαϊκό ενημερωτικό δελτίο Agra Facts

Δευτέρα, 14.10.2019
Οι εξαγωγές βαμβακιού αυξάνονται σε βάρος των τιμών παραγωγού

Τρίτη, 1.10.2019
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση στη χρήση του φοινικελαίου

Παρασκευή, 2.08.2019
Καιρός και δομικές αδυναμίες πίεσαν το 2018 το γεωργικό εισόδημα

Πέμπτη, 27.06.2019
Υπερέβησαν το 1,2 δις ευρώ οι εξαγωγές ελαιοκομικών προϊόντων, αλλά με μείωση των τιμών

Δευτέρα, 10.06.2019
Αυξάνονται οι εξαγωγές φέτας, αλλά προβληματική παραμένει η κατοχύρωσή της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Παρασκευή, 12.04.2019
Το ΟΣΔΕ ξεκίνησε

Πέμπτη, 1.11.2018
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σημαντική η μείωση του γεωργικού εισοδήματος

Τετάρτη, 31.10.2018
Αφιέρωμα ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ στο βιβλίο του Ι. Τσιφόρου

Τρίτη, 9.10.2018
ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ

Δευτέρα, 24.09.2018
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – « Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ & ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Τετάρτη, 11.07.2018
Η ψηφιοποίηση του Αγροτικού Τομέα, προτεραιότητα της ΕΕ

Φιλ Χόγκαν: Παράδειγμα προς μίμηση η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Παρασκευή, 17.11.2017
SCOoPE – Brokerage Event

Δευτέρα, 13.11.2017
Συρρικνώθηκαν τα έσοδα των αγροτών πέρυσι

Δευτέρα, 23.10.2017
Φυλή Φλώρινας: Πιστοποίηση και προστιθέμενη αξία μέσα από τις δράσεις του ΠΑΑ

Παρασκευή, 7.07.2017
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ πυλώνας της Αγροτικής Οικονομίας στη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο

Παρασκευή, 16.06.2017
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Στηρίζει την Παραγωγή στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου

Παρασκευή, 9.06.2017
Ισχυρή και Πολύπλευρη η Παρουσία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Παρασκευή, 2.06.2017
GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Στο Πλευρό των Παραγώγων της Θράκης

Παρασκευή, 26.05.2017
Αναπτυξιακές Παρεμβάσεις της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας

Τετάρτη, 24.05.2017
Η Παρουσία ης αγωγή H GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην Περιφέρεια Κρήτης

Πέμπτη, 11.05.2017
Θρεπτική αξία του σύκου

Πέμπτη, 4.05.2017
Σημαντική άνοδος των εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα

Τετάρτη, 8.02.2017
Μέθοδος διαταραχής σύζευξης λεπιδοπτέρων

Δευτέρα, 23.01.2017
Ανακοινώθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού με θέμα «Ελληνική Αγροτική Πραγματικότητα»

Τρίτη, 13.12.2016
Τα οφέλη του βασιλικού πολτού

Πέμπτη, 10.11.2016
Θετικές οι εξελίξεις στη Βιομηχανία τροφίμων, ποτών, καπνού

Τετάρτη, 9.11.2016
Ο γαύρος στη μεσογειακή διατροφή

Παρασκευή, 4.11.2016
Η συγκομιδή του κάστανου

Παρασκευή, 30.09.2016
Ανθράκωση πυρηνοκάρπων

Τετάρτη, 21.09.2016
Πρόπολη μελισσών

Πέμπτη, 15.09.2016
Η διατροφική αξία της μελιτζάνας

Τετάρτη, 31.08.2016
Περονόσπορος ντομάτας

Πέμπτη, 25.08.2016
Ωίδιο πεπονιάς

Πέμπτη, 11.08.2016
Καταπολέμηση δάκου ελιάς

Δευτέρα, 1.08.2016
Πράσινο σκουλήκι βαμβακιού

Τετάρτη, 13.07.2016
Βοτρύτης αμπέλου

Δευτέρα, 13.06.2016
Ρυγχίτης ελιάς

Τετάρτη, 25.05.2016
Tuta absoluta, σημαντικός εχθρός της ντομάτας

Πέμπτη, 19.05.2016
Η καλλιέργεια της κερασιάς

Πέμπτη, 12.05.2016
Κυκλοκόνιο ελιάς

Δευτέρα, 11.04.2016
Περονόσπορος πατάτας

Παρασκευή, 1.04.2016
Το λεμόνι στη μεσογειακή διατροφή

Δευτέρα, 21.03.2016
Η καλλιέργεια της φραουλιάς

Τρίτη, 8.03.2016
Λίπανση της ελιάς

Πέμπτη, 3.03.2016
Τριστέτσα εσπεριδοειδών

Πέμπτη, 25.02.2016
Άρδευση κερασιάς

Τρίτη, 23.02.2016
Συγκομιδή και διαχείριση μηδικής

Παρασκευή, 12.02.2016
Κλάδεμα & λίπανση αμπελιού

Παρασκευή, 5.02.2016
Γενετική βελτίωση αγροτικών ζώων

Δευτέρα, 1.02.2016
Σπαράγγι: Ένα λαχανικό με πολλά οφέλη

Τρίτη, 26.01.2016
Έκδοση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Εξελίξεις στην Αγροτική Οικονομία της Ελλάδας

Δευτέρα, 28.12.2015
Η θέση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σχετικά με τη Διαβούλευση για συμπληρωματική πιστοποίηση Φορέων Α’ Βαθμού

Πέμπτη, 3.12.2015