{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Χ. Αντωνιάδης: Χρειαζόμαστε ένα παραγωγικό μοντέλο με προσανατολισμό στην εξωστρέφεια

Στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων του αγροδιατροφικού τομέα με στόχο την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την εξωστρέφεια αυτών, αναφέρθηκε ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και Σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, στην εναρκτήρια ομιλία του στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με θέμα : «KΑΠ: ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ».

Καλωσορίζοντας τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν στη χώρα μας και στο συνέδριο ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε ότι «η συζήτηση για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα ιδιαίτερα για την χώρα μας αποτελεί σημαντικής αναπτυξιακής σημασίας πρόκληση. Κοινή συνισταμένη συζήτησης για ανάπτυξη είναι η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Για βαθιές αλλαγές για υπερβάσεις αδυναμιών, ανασυγκρότηση, για επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, καινοτομία, για ποιότητα. Οι στόχοι αυτοί είναι κυρίαρχοι και για τον αγροδιατροφικό τομέα».
Και πρόσθεσε: «Ο κλάδος της αγροδιατροφής ήταν αυτός που κατά την διάρκεια της κρίσης όχι μόνο αντιστέκεται αλλά αυξάνει σταθερά τις εξαγωγές του. Η αγροτική οικονομία όμως θα πρέπει να ανασχηματιστεί βαθιά ώστε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο με ξεκάθαρο προσανατολισμό στην εξωστρέφεια, την παραγωγικότητά και πιστοποιημένων προϊόντων υψηλής ποιότητας. Για όλα αυτά απαιτείται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης». Βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω – όπως ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης – είναι η υιοθέτηση καινοτόμων προσεγγίσεων σε όλα τας στάδια της παραγωγής και εμπορίας. Επιπλέον τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση ενημέρωσης και εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Χ. Αντωνιάδης σημείωσε ότι «διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο δεσμευμένη σ’ αυτό το όραμα και την στρατηγική. Η Τράπεζα Πειραιώς υπηρετώντας τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο της γεωργίας υλοποιεί μια παρέμβαση σε όλα τα στάδια που συνδέονται με την ανάπτυξη του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου της χώρας». Τόνισε ακόμα ότι «διαπιστώνεται έλλειμμα επιχειρηματικότητας εστιασμένη στις νέες αγορές». Χαρακτήρισε επίσης ως κρίσιμο το θέμα της ανάπτυξη νέων εκμεταλλεύσεων και συνεταιρισμών που με βάση σωστά δομημένα συνεργατικά σχήματα θα βρεθούν στην πρωτοπορία.

Ο πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ τόνισε ακόμα ότι η χρηματοδότηση αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος της υποστήριξης της πρωτογενούς παραγωγής αλλά αυτή θα πρέπει να γίνεται «κάτω από μια νέα αντίληψη. Μια χρηματοδότηση που δεν θα πρέπει να συντηρεί τα προβλήματα που έχουν συντελέσει στο χαμηλό επίπεδο της αγροτικής παραγωγικότητας. Αντίθετα πρέπει να συντελεί σε ένα νέο πνεύμα παραγωγικότητας. Σ’ αυτό η Τράπεζα Πειραιώς συντελεί με το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας». Για τον λόγο αυτό η Τράπεζα Πειραιώς και προκειμένου να αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα μεταξύ πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα αλλά και την ανάπτυξη αγροτικών περιοχών «διευρύνει περαιτέρω τη συμβολαιακή τραπεζική που ενθαρρύνει συνέργειες μεταξύ πρωτογενούς και εξαγωγικού προσανατολισμού». Μάλιστα ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 20% των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων οφείλεται στη συμβολαιακή τραπεζική».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι απέναντι στις προκλήσεις «και με ένα ολοκληρωμένο οπλοστάσιο συνεργασίας λειτουργεί και η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Εξάλλου η GAIA είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας για τη δημιουργία στρατηγικών εταίρων με την συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και συνεταιριστικά μέλη ενώ η παρέμβασή της είναι πολυδιάστατη».