{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Συμμετοχή του Γραφείου Βρυξελλών στο Παγκόσμιο Διατροφικό Φόρουμ της Farm Europe

Στις 6 Μαρτίου 2018, η ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης Farm Europe παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες τα αποτελέσματα και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Διατροφικού Φορουμ 2017, που βασίστηκαν σε ένα χρόνο διαβουλεύσεων και συζητήσεων μεταξύ ενδιαφερομένων μερών σε υψηλό επίπεδο.

Η δεύτερη έκδοση του Φόρουμ πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στο Τρεβίζο της Ιταλίας, μετά από σειρά προπαρασκευαστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη. Η συνολική διαδικασία συγκέντρωσε περίπου 600 οικονομικούς και πολιτικούς ηγέτες από 13 κράτη μέλη με στόχο τη συζήτηση για το μέλλον των αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ και των συναφών πολιτικών της ΕΕ.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2ου Φόρουμ φιλοξένησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Ευρωβουλευτές Πάολο ντε Κάστρο (Ιταλία, Ομάδα των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών) και Μισέλ Νταντέν (Γαλλία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), με τη συμμετοχή και άλλων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Προέδρων αγροτικών και συνεταιριστικών φορέων, στελεχών του Κοινοβουλίου και της Κομισιόν, εκπροσώπων των κρατών-μελών κτλ.

Η Υπεύθυνη του Γραφείου Βρυξελλών  Έλλη Τσιφόρου εκπροσώπησε τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2ου Φόρουμ, σε συνέχεια της ενεργής παρουσίας και συμμετοχής της GAIA σε αυτό τον Οκτώβριο του 2017 μέσω του Δ/ντος Συμβούλου Γιάννη Κουφουδάκη και του μέλους ΔΣ Φώτη Χατζηπαπαδόπουλου.

Στην εισήγησή της για το θέμα της περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα ανέφερε τα εξής :

«Η επιθυμία για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας αποτελεί σταθερό μέλημα του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει διαχρονικά θέσει αυτό το ζήτημα στο επίκεντρο : από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, με τα πρώτα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, έπειτα με την πολλαπλή συμμόρφωση και στη συνέχεια με το πρασίνισμα κατά την τελευταία μεταρρύθμισή της.

Σήμερα, υπάρχει μια ισχυρή και κοινή θέληση να μεταβούμε σε μια πιο αποδοτική γεωργία, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά, τοποθετώντας τον παραγωγό στο επίκεντρο οικονομικά επωφελών και φιλικών προς το περιβάλλον παραγωγικών συστημάτων.

Η πρόκληση: πώς να συμβιβάσουμε τις περιβαλλοντικές και οι οικονομικές επιδόσεις του γεωργικού τομέα, χάρη κυρίως στη γνώση, την καινοτομία αλλά και σε μία επιστροφή σε «έξυπνες» επενδύσεις στον γεωργικό τομέα.

Ως εκ τούτου, οι δημόσιες πολιτικές του μέλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της ΚΑΠ, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τόσο την τεχνολογική πρόοδο όσο και την ανάγκη υποστήριξης των παραγωγών κατά την κρίσιμη φάση μετάβασης από παραδοσιακά σε μελλοντικά συστήματα παραγωγής.

Επιπλέον, είναι σημαντικό η ΚΑΠ να εξασφαλίζει ότι το σύνολο της ΕΕ πορεύεται προς την ίδια κατεύθυνση, όχι μόνο για να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις αλλά και γιατί οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ευρύτερες και ξεπερνούν τα μεταξύ μας σύνορα».

Το 3ο Παγκόσμιο Διατροφικό Φόρουμ της Farm Europe θα πραγματοποιηθεί στις 6 & 7 Σεπτεμβρίου στην Ιταλία.