{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Παρεμβάσεις  & αναπτυξιακές πρωτοβουλίες

Κατά το προηγούμενο διάστημα η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ παρουσίασε μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτές σχετίζοταν τόσο με την συμμετοχή της σε πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις σχετικές με τον αγροδιατροφικό τομέα όσο και σε παρεμβάσεις που στόχο είχαν να αναδείξουν τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες παραγωγούς αλλά και να συμβάλλουν μέσω συγκεκριμένων προτάσεων στην διαμόρφωση πολιτικών προς όφελος τους. Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και με την ιδιότητα πλέον του μέλους των COPA& COGECAισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την παρουσία και παρέμβασή της στα ευρωπαϊκά δρώμενα παρεμβαίνοντας  αποφασιστικά στην προώθηση των συμφερόντων των παραγωγών και των συνεταιρισμών της χώρας μας.

Εκδήλωση για την καινοτομία
Στην εκδήλωση απονομής των βραβείων καινοτομίας Oscar Green που διοργάνωσε η ιταλική οργάνωση νέων αγροτών Coldiretti Giovani Impresa την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στη Ρώμη συμμετείχε η κ. Έλλη Τσιφόρου, Υπεύθυνη του Γραφείου Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ.
Η Coldiretti Giovani Impresa αριθμεί 70.000 μέλη ηλικίας κάτω των 35 ετών και αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική σε έργο και πρωτοβουλίες οργάνωση νέων αγροτών της Ευρώπης.

Τα βραβεία καινοτομίας Oscar Green που διοργανώνει κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία επιβραβεύουν τους πιο καινοτόμους νέους αγρότες της Ιταλίας και αποτελούν την κορύφωση των πολυάριθμων δράσεων της οργάνωσης για την ενίσχυση της καινοτομίας μεταξύ των νέων αγροτών της χώρας.
Της απονομής των φετινών βραβείων Oscar Green προηγήθηκε ολοήμερη εκδήλωση με κεντρικό θέμα τη γεωργική καινοτομία, στο πλαίσιο της οποίας μία σειρά ομιλητών κλήθηκε να φωτίσει τις διαφορετικές πτυχές και διαστάσεις της.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Τσιφόρου παρουσίασε στα μέλη της Coldiretti Giovanni Impresa τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά στη γεωργική καινοτομία σε επίπεδο ΕΕ αλλά και τις σχετικές πολιτικές που εφαρμόζει και σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα και τις συνεπαγόμενες ευκαιρίες και προκλήσεις που προκύπτουν για τους Ευρωπαίους παραγωγούς τόσο σε επίπεδο παραγωγικής διαδικασίας όσο και διαμόρφωσης νέων δυνάμεων και ισορροπιών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Παράλληλα, παρουσίασε τις καινοτόμες δράσεις της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε ότι αφορά στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στον γεωργικό τομέα στην Ελλάδα.

Συνεργασία με τη DigitalEurope
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Γραφείο Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συνδιοργάνωσε σε συνεργασία με την DIGITAL EUROPE, τον ευρωπαϊκό φορέα εκπροσώπησης της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας, σεμινάριο για την ευφυή γεωργία με θέμα «Τηλεπισκόπηση και γεωργία : ο ουρανός είναι το όριο».
Το σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2017 στα γραφεία της DIGITAL EUROPE στις Βρυξέλλες, είχε στόχο να εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση και τα σημεία προβληματισμού σε σχέση με την παροχή δεδομένων και υπηρεσιών τηλεπισκόπησης (Remote Sensing) στους ευρωπαίους γεωργούς από τεχνολογική (υποδομές), οικονομική (επιχειρηματικά μοντέλα και πλατφόρμες), εκπαιδευτική (δεξιότητες) και ακαδημαϊκή (έρευνα) άποψη.

Στο πάνελ, το οποίο συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας της DIGITAL EUROPE John Higgins, συμμετείχε από πλευράς της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ, ο Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης του μετόχου του σχήματος NEUROPUBLIC AE κ. Παναγιώτης Ηλίας, ο κ. Tamme van der Wal, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Wageningen, ο κ. Nick Appleyard από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, ο κ. Maciej Surowiec, αντιπρόσωπος της Microsoft στις Βρυξέλλες και ο κ. Ole Peters, Διευθυντής Τεχνολογίας της Bayer CropScience.

Από πλευράς κοινού, η συμμετοχή ήταν μεγάλη και σε υψηλό επίπεδο. Ειδικότερα, μεταξύ των συμμετεχόντων παρευρέθηκαν οι κ.κ. Pekka Pesonen, Γενικός Γραμματέας των ευρωπαϊκών αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca, Υves Madre και Luc Vernet, συνιδρυτές της προβεβλημένης ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Farm Europe, Rob Peters, Διευθυντής Μονάδας Έρευνας & Καινοτομίας της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας της Κομισιόν, Ulrich Adam, Γενικός Γραμματέας της CEMA, του ευρωπαϊκού φορέα εκπροσώπησης των εταιρειών γεωργικών μηχανημάτων, Geoff Sawyer, Γενικός Γραμματέας της EARSC, του ευρωπαϊκού φορέα εκπροσώπησης των εταιρειών τηλεπισκόπησης κ.α.

FarmEurope: η ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης βασίζεται στην τεχνογνωσία της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στα ζητήματα της ευφυούς γεωργίας
Από το Νοέμβριο του 2016, η GAIAΕΠΙΧΕΡΕΙΝ είναι μέλος της προβεβλημένης ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Farm Europe, η οποία έχει ως στόχο να  προωθήσει φιλόδοξες, καινοτόμες και εναλλακτικές λύσεις και ιδέες για τη στήριξη της ευρωπαϊκής υπαίθρου και του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα μέσω της δικτύωσης και της αντιπαράθεσης ιδεών. Στη Farm Europe συμμετέχουν φορείς και επιχειρήσεις από όλη την ΕΕ, που δραστηριοποιούνται κατά μήκος του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ.

Στο πλαίσιο των ζητημάτων που επεξεργάζεται η Farm Europe, προτεραιότητα για την περίοδο αυτή έχει η πρόκληση της βιωσιμότητας για τον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα, βιωσιμότητας οικονομικής αλλά και περιβαλλοντικής, σύμφωνα με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η γεωργία σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και με τις πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Ο καταλυτικός ρόλος των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα της ευφυούς γεωργίας στην επίτευξη του δύσκολου στόχου της αύξησης της παραγωγής με λιγότερους πόρους έχει αναγνωριστεί από τη Farm Europe ως κορυφαίας σημασίας.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη FarmEurope, η GAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συμμετέχει συστηματικά στις εργασίες και τις εκδηλώσεις του φορέα, οι οποίες χαίρουν μεγάλης επιτυχίας και αναγνώρισης στο περιβάλλον των Βρυξελλών. Ειδικότερα :

Ø  Τον Οκτώβριο του 2016, ο το μέλος ΔΣ της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και Πρόεδρος της NEUROPUBLIC AE κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος συμμετείχε στο εναρκτήριο πάνελ του Παγκόσμιου Διατροφικού Φόρουμ που διοργάνωσε η FarmEuropeστο Μιλάνο, με θέμα «Τα νέα πρόσωπα του διατροφικού συστήματος της ΕΕ, επενδύοντας στο μέλλον», όπου συμμετείχε μαζί με τον Πρόεδρο του Φόρουμ Μάριο Γκουίντι, τον Αντιπρόεδρο της Γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας Groupama κ. Φρανσουά Σμίτ, τη Γενική Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA) Αλίτσε Τσερούτι και τον Σύμβουλο Διοίκησης της Γερμανικής BayWa κ. Κλάους Ντιέτερ-Σουμάχερ. Ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος παρουσίασε την ολιστική και συνεκτική παρέμβαση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ στον Ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα, η οποία βασίζεται στην βέλτιστη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού μοντέλου που είναι επωφελές για τους αγρότες.

Ø  Το Φεβρουάριο του 2017, η Υπεύθυνη του Γραφείου Βρυξελλών της GAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κ. Έλλη Τσιφόρου συμμετείχε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Παγκόσμιου Διατροφικού Φόρουμ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, Ευρωβουλευτών καθώς και οργανώσεων και φορέων του αγροδιατροφικού τομέα από όλη την ΕΕ. Η κ. Τσιφόρου παρουσίασε τα αποτελέσματα των συζητήσεων του Παγκόσμιου Διατροφικού Φόρουμ, σε ότι αφορά στον ρόλο της ευφυούς γεωργίας στην επιτυχή αντιμετώπιση των οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων για τον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα.

Ø  Τον Ιούνιο του 2017, η  κ. Έλλη Τσιφόρου συμμετείχε σε εκδήλωση της FarmEuropeστο Λανς αν Βερκόρ της Νοτιοανατολικής Γαλλίας, με θέμα την πρόκληση της βιωσιμότητας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της ΕΕ, και πάλι με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, Ευρωβουλευτών και υψηλών αξιωματούχων της ΓΔ Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κ. Τσιφόρου παρουσίασε τη συλλογιστική του προγράμματος ευφυούς γεωργίας που εφαρμόζει η GAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, στη βάση ενός επιχειρηματικού μοντέλου που ακουμπά τόσο στην τεχνολογική αριστεία όσο και στη δύναμη των συνεταιρισμών, ένα μοντέλο που ενδείκνυται για τις χώρες του Νότου της ΕΕ.

CopaCogeca: μία συνεργασία με παρελθόν και μέλλον
Στο πλαίσιο της διετούς της δραστηριοποίησης στην ΕΕ μέσω του Γραφείου Βρυξελλών, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με όλες τις αντιπροσωπευτικές εθνικές οργανώσεις επαγγελματικού και συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και με τη Γραμματεία των αντιπροσωπευτικών τους φορέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των Copa-Cogeca.
Έκφραση αυτής της συστηματικής συνεργασίας αποτέλεσε η ιδιαίτερα επιτυχής συνδιοργάνωση του Συνεδρίου Ευρωπαίων Αγροτών των Copa-Cogecaπου πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα. Πιο πρόσφατα, ο επαγγελματισμός και η συστηματικότητα της εκπροσώπησης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στις Βρυξέλλες απέδωσαν σημαντικούς καρπούς με την ομόφωνη αποδοχή της στους κόλπους των Copa-Cogecaμε την ιδιότητα του πλήρους μέλους.

Παράλληλα,  η GAIA ΕΠΙΧΕΡΕΙΝ, συμμετέχει ενεργά από τον Σεπτέμβριο του 2016 στην πρωτοβουλία συμμαχίας και συνεννόησης των εθνικών αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων του Νότου της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ξεκίνησε με μία πρώτη σύσκεψη στη Ρώμη και συνέχισε με μία πιο πρόσφατη στο Σανταρέμ της Πορτογαλίας, στοχεύει στην από κοινού αντιμετώπιση αλλά και προώθηση ζητημάτων μεταξύ των Νότιων κρατών-μελών τόσο στο πολιτικό επίπεδο στο περιβάλλον της ΕΕ, όσο και σε πρακτικό επίπεδο, με ενίσχυση των συνεργασιών και των κοινών δράσεων πεδίου μεταξύ των συμμετεχουσών οργανώσεων. Προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα αποτελεί η διαμόρφωση κοινών θέσεων και προβληματισμών ενόψει των συζητήσεων για την ΚΑΠ μετά το 2020.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα TOMRES
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συμμετείχε στις 8 & 9 Ιουνίου στην εναρκτήρια συνάντηση (kickoffmeeting) των εταίρων που συμμετέχουν στο εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα TOMRES και η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Την εταιρεία εκπροσώπησε ο επικεφαλής της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Διαχείρισης Έργων κ. Χρήστος Καρατζάς. Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του HORIZON2020, αποσκοπεί στη βελτίωση των ποικιλιών τομάτας (υπαίθριας και θερμοκηπίου) χρησιμοποιώντας κατάλληλες ποικιλίες, καλλιεργητικές τεχνικές και τεχνολογίες με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της ανθεκτικότητάς τους σε συνθήκες μειωμένων εισροών και νερού. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 25 εταίροι από 10 χώρες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, οργανώσεις παραγωγών και πάροχοι τεχνολογίας και καινοτομίας.

Στο πρόγραμμα TOMRES συμμετέχει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με ενεργό ρόλο στη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου, αλλά και στην οργάνωση και το συντονισμό των επιδεικτικών έργων που θα πραγματοποιηθούν στους πειραματικούς αγρούς. Σκοπός είναι η ενημέρωση των παραγωγών τομάτας αλλά και συνεταιρισμών, συμβούλων-γεωπόνων και υπηρεσιών γεωργικών εφαρμογών για τις καινοτόμες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα και να μεταφερθούν από άλλες χώρες της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει συνεργασία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και με τα υπόλοιπα γεωπονικά ιδρύματα στην περιοχή της Μεσογείου.