{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

2ο σεμινάριο για την ευφυή γεωργία στις Βρυξέλλες σε συνεργασία γραφείου Βρυξελλών GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ & DIGITALEUROPE

Για δεύτερη συνεχή χρονιά και με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, το Γραφείο Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ συνδιοργάνωσε σε συνεργασία με την DIGITALEUROPE, τον ευρωπαϊκό φορέα εκπροσώπησης της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας, σεμινάριο για την ευφυή γεωργία με θέμα «Τηλεπισκόπηση και γεωργία : ο ουρανός είναι το όριο».
 Το σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε εχθές 11/01 στα γραφεία της DIGITALEUROPE στις Βρυξέλλες, είχε στόχο να εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση και τα σημεία προβληματισμού σε σχέση με την παροχή δεδομένων και υπηρεσιών τηλεπισκόπησης (Remote Sensing) στους ευρωπαίους γεωργούς από τεχνολογική (υποδομές), οικονομική (επιχειρηματικά μοντέλα και πλατφόρμες), εκπαιδευτική (δεξιότητες) και ακαδημαϊκή (έρευνα) άποψη.

Η τηλεπισκόπηση είναι η επιστήμη που επιτρέπει την απόκτηση δεδομένων σχετικά με την επιφάνεια της γης από απόσταση. Η πρακτική και οι τεχνολογίες που επιτρέπουν τη συλλογή, την ανάλυση και την παρακολούθηση των δεδομένων της γης χωρίς τη χρήση συσκευών στο έδαφος είναι γνωστές σε πολλούς διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς, όπως η μετεωρολογία, τη γεωλογία κ.α.

Τα τελευταία, όμως, χρόνια γίνετονται όλο και πιο δημοφιλείς και στον γεωργικό τομέα μέσω της χρήσης ενός ευρέως φάσματος προηγμένων αισθητήρων που τοποθετούνται σε δορυφόρους, αεροπλάνα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) κτλ και επιτρέπουν τη χαρτογράφηση σε μεγάλη κλίμακα βιοφυσικών δεικτών που περιγράφουν περίπλοκες καλλιεργητικές διαδικασίες.

Στο πάνελ, το οποίο συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας της DIGITALEUROPE John Higgins, συμμετείχε από πλευράς της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ, ο Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης τoυ μετόχου του σχήματος NEUROPUBLIC AE κ. Παναγιώτης Ηλίας, ο κ. Tamme van der Wal, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Wageningen, ο κ. Nick Appleyard από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, ο κ. Maciej Surowiec, αντιπρόσωπος της Microsoft στις Βρυξέλλες και ο κ. Ole Peters, Διευθυντής Τεχνολογίας της Bayer CropScience.

Από πλευράς κοινού, η συμμετοχή ήταν μεγάλη και σε υψηλό επίπεδο. Ειδικότερα, μεταξύ των συμμετεχόντων παρευρέθηκαν οι κ.κ. Pekka Pesonen, Γενικός Γραμματέας των ευρωπαϊκών αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca, Υves Madre και Luc Vernet, συνιδρυτές της προβεβλημένης ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Farm Europe, Rob Peters, Διευθυντής Μονάδας Έρευνας & Καινοτομίας της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας της Κομισιόν, Ulrich Adam, Γενικός Γραμματέας της CEMA, του ευρωπαϊκού φορέα εκπροσώπησης των εταιρειών γεωργικών μηχανημάτων, Geoff Sawyer, Γενικός Γραμματέας της EARSC, του ευρωπαϊκού φορέα εκπροσώπησης των εταιρειών τηλεπισκόπησης κ.α.  

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου στο πλαίσιο της εισήγησής του ο εκπρόσωπος της NEUROPUBLIC AE κ. Παναγιώτης Ηλίας ανέφερε : «Το ερώτημα είναι πως μπορεί να επωφεληθεί ο γεωργός από την τηλεπισκόπηση και την Παρατήρηση της Γης (Earth Observation), δεδομένου ότι δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσει πολύπλοκα δεδομένα και να έχει επίγνωση των δορυφορικών αποστολών και των προϊόντων τους. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της σύναψης μιας «συμφωνίας καινοτομίας» μεταξύ των αγροτών, των οργανώσεών τους και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που έχουν αναπτύξει υπηρεσίες επεξεργασίας δεδομένων τηλεπισκόπησης και Παρατήρησης της Γης. Αυτές οι εταιρείες είναι σε θέση να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους γεωργούς, συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση και τα δεδομένα που προέρχονται από τις υποδομές του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things)  και από τις πλατφόρμες Παρατήρησης της Γης.  Αυτό είναι και το όραμά μας ως εταιρεία, δηλαδή η παροχή ισχυρών και αξιόπιστων συμβουλευτικών υπηρεσιών στους αγρότες και τις οργανώσεις τους. Και για να το επιτύχουμε αυτό βασιζόμαστε στους παρακάτω άξονες : τη στενή συνεργασία με τους αγρότες μέσω μιας εκ των κάτω προς τα άνω προσέγγισης, την ανάπτυξη συνεργασίας με ερευνητικά ινστιτούτα, την πιλοτική εφαρμογή των υπηρεσιών και τη δημιουργία πραγματικής αξίας που επιστρέφει στους αγρότες και τις οργανώσεις τους».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το σεμινάριο κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Η DIGITAL EUROPE, έχοντας αναπτύξει το πρόγραμμα «Ψηφιοποίηση στην Πράξη», διοργανώνει τακτικά θεματικά σεμινάρια που έχουν στόχο να αναδείξουν την προστιθέμενη αξία αλλά και τους προβληματισμούς που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση διαφόρων τομέων της οικονομίας.

Το Γραφείο Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ, κινούμενο στο πλαίσιο των στρατηγικών στόχων της εταιρείας για την ενσωμάτωση των τεχνολογικών της πληροφορίας και της επικοινωνίας στον αγροτικό τομέα ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, έχει αναπτύξει στενή και συστηματική συνεργασία με την DIGITAL EUROPE για την ένταξη του αγροτικού τομέα στο πρόγραμμα «Ψηφιοποίηση στην Πράξη».

Η GΑΙΑ EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, θα συνεχίσει να διευρύνει και να εμβαθύνει τις στρατηγικές της συνεργασίες με ανάλογες πρωτοβουλίες εντός και εκτός συνόρων, με στόχο πάντοτε την καλύτερη δυνατή υποστήριξη του Έλληνα παραγωγού και των οργανώσεών του.