{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Συνέδριο Βιοοικονομίας του ευρωπαϊκού έργου COOPID: Προώθηση της βιοοικονομίας στον αγροδιατροφικό τομέα

Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες της βιοοικονομίας συναντήθηκαν στο συνέδριο του έργου COOPID, όπου συγκεντρώθηκαν 120 συμμετέχοντες

Στις 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Les Ateliers des Tanneurs στις Βρυξέλλες το Συνέδριο Βιοοικονομίας του χρηματοδοτούμενου από το Η2020 έργου COOPID. Οι εργασίες του συνεδρίου εστίασαν  στην προώθηση της βιοοικονομίας στον αγροδιατροφικό τομέα. Το συνέδριο αποτέλεσε μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας 2023 και συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες του αγροδιατροφικού κλάδου, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, πρωτογενείς παραγωγούς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Εάν έπρεπε να ορίσω τι είναι συνεργασία για τον οργανισμό μας, θα έλεγα πως πρόκειται για την ένωση δυνάμεων μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. H συνεργασία αφορά τη δημιουργία γνώσης από κοινού.” είπε η Ana Ruiz Sierra, Υπεύθυνη Προγράμματος (Programme Officer) στο CBE-JU.

Στο Συνέδριο Βιοοικονομίας του έργου COOPID πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικές συνεδρίες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, που ενίσχυσαν τη βαθύτερη κατανόηση των προκλήσεων και των ευκαιριών στη βιοοικονομία. «Χάρη στο έργο COOPID, πολλοί πρωτογενείς παραγωγοί κατόρθωσαν με επιτυχία να μάθουν χρήσιμες πληροφορίες για υπάρχουσες βέλτιστες πρακτικές βιοοικονομίας που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε η Colombe Warin, υπεύθυνη διαχείρισης (Project Officer) του έργου COOPID.

Το συνέδριο προσέλκυσε πρωτογενείς παραγωγούς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συνεταιρισμούς αγροδιατροφικών προϊόντων, οργανώσεις του αγροδιατροφικού κλάδου, εκπροσώπους άλλων ευρωπαϊκών έργων και επαγγελματίες του κλάδου της ακαδημαϊκής κοινότητας από οργανισμούς όπως: COPA-COGECA, DG Agri, CEJA, ENRD, CBE JU, FAO, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κλπ, μεταξύ άλλων. Οι παρευρισκόμενοι απέκτησαν αποκλειστικές γνώσεις, συμμετείχαν σε εποικοδομητικές συζητήσεις, δημιούργησαν νέες διασυνδέσεις και ενημερώθηκαν σχετικά με τα αποτελέσματα του έργου COOPID.

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συμμετείχε στην εκδήλωση με την παρουσία έξι εκπροσώπων του πρωτογενούς κλάδου. Συγκεκριμένα συμμετείχαν ο Θωμάς Μόσχος κτηνοτρόφος, ιδιοκτήτης της ΦΑΡΜΑΣ ΜΟΣΧΟΥ και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, ο Ηλίας Φραγκαδάκης γεωπόνος και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσαράς, ο Βαγγέλης Τάτσης κτηνίατρος, πρωτογενής παραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών «Φάρμα Τσομπάνος», ο Ιωάννης Παρασύρης παραγωγός και Διευθυντής Πωλήσεων της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, ο Χρήστος Καραδήμος παραγωγός και Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας και ο Υπεύθυνος Χημικού-Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Αγροτικού Πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων Α.Π.Σ.Ι. ΠΙΝΔΟΣ Απόστολος Πατσιάς, ο οποίος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις βέλτιστες πρακτικές βιοοικονομίας οι οποίες εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής της διαδικασίας.

Το Συνέδριο Βιοοικονομίας του έργου COOPID διοργανώθηκε από την εταιρεία Innovarum και συνέπεσε με τη Διάσκεψη Γεωργικής Έρευνας της ΕΕ για το 2023 στις Βρυξέλλες, εκδήλωση που διοργάνωσε η DG Agri (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) με στόχο να φέρει σε επαφή επιστήμονες, αγρότες, αγροτικές κοινότητες, βιομηχανικές μονάδες, συμβούλους, φορείς χάραξης πολιτικής, πολίτες και εκπροσώπους ΜΚΟ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο COOPID και το Συνέδριο Βιοοικονομίας του:


Πληροφορίες σχετικά με το έργο COOPID

Το έργο COOPID είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, το οποίο συντονίζει ο Ισπανικός οργανισμός Cooperativas Agro-alimentarias, όπου συμμετέχουν 11 εταίροι από 10 διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Το COOPID προτείνει μια καινοτόμο και αποτελεσματική στρατηγική για να εμπνεύσει τους ευρωπαίους πρωτογενείς παραγωγούς και να ενθαρρύνει την υιοθέτηση συνεκτικών και βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων βιοοικονομίας στον ευρωπαϊκό πρωτογενή τομέα παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές και τομεακές ιδιαιτερότητες. Παράλληλα, αποσκοπεί στο να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας και μετάδοσης/ ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων μελών, αλλά και να ενισχύσει την περιορισμένη υποστήριξη για επενδύσεις σε Ε&Α (έρευνα και ανάπτυξη) για τη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας βιοοικονομίας.

Το έργο COOPID χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα H2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής H2020 υπό την πρόσκληση CE-FNR-15-2020 (Αριθμός Σύμβασης 101000519) και ο συνολικός προϋπολογισμός του υπολογίζεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ.


Στοιχεία επικοινωνίας

Συντονιστής του έργου: Susana Rivera Pantoja (Cooperativas Agro-alimentarias de España)

email: rivera@agro-alimentarias.coop

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Africa Pardavila, Διευθύντρια επικοινωνιών της εταιρείας Innovarum

email: Africa.pardavila@innovarum.es. Phone +34 615860178