{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Χορηγός της Αγροτικής Ανάπτυξης η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Χορηγός στο διεθνές συνέδριο του Economist για την αγροτική ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου, ήταν η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα.

Στην απαξίωση των αρχών του συνεταιρίζεσθαι με ό,τι αυτή συνεπάγεται, τη δυσμενή ηλικιακή σύνθεση αγροτικού πληθυσμού, αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Βασίλης Κάππας, Διευθυντής Βορείου Ελλάδος, της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Ο κ. Κάππας αναφέρθηκε επίσης στο «μικρό μέγεθος αγροτικών εκμεταλλεύσεων» και την «ανορθολογική χρήση αρδευτικού και υπόγειου νερού» χαρακτηρίζοντάς τα σαν μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην παροχή υπηρεσιών από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στους παραγωγούς και τις οργανώσεις τους, μέσα από 93 κέντρα εξυπηρέτησης αγροτών σε όλη τη χώρα και ενός ηλεκτρονικού διαύλου παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Την τυποποίηση και πιστοποίηση των προϊόντων, την ανταγωνιστικότητα των τιμών, τις εξαγωγές και εισαγωγές, την ασφαλή μεταφορά και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας ανέδειξε ως τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός αγροτικός τομέας η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, μιλώντας στο 2ο συνέδριο του Economist για την Αγροτική Ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος. Η ίδια μίλησε για επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, «την οποία προκάλεσαν οι πολιτικές λιτότητας και η οποία έδρασε αρνητικά  στην ψυχολογία των επιχειρηματιών», ωστόσο, συμπλήρωσε ότι ο αγροτικός τομέας «δεν χτυπήθηκε τόσο πολύ όσο άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας και η μείωση της προσφοράς σε άλλους εργασιακούς τομείς ώθησε αρκετούς νέους της χώρας μας να επιστρέψουν στον αγροτικό, φέρνοντας νέο αίμα και νέες ιδέες».

Σύμφωνα με την κ. Τσαρούχα, η κυβέρνηση «ενισχύει τις εκσυγχρονιστικές τάσεις, μέσα από εμπορικές και εκθεσιακές προσπάθειες που διοργανώνονται από τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, τη Helexpo Α.Ε. και φέρνουν κοντά επιχειρήσεις και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο».

Robert-Jan Sieben, Αναπληρωτής πρέσβης της Πρεσβείας της Ολλανδίας στην Αθήνα

Τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής η οποία κατέστησε τον αγροδιατροφικό τομέα στην Ολλανδία έναν από τους τρεις βασικούς «χρηματοδότες» του εθνικού ΑΕΠ περιέγραψε στη σημερινή του ομιλία στο 2ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη ο Ολλανδός αναπληρωτής Πρέσβης στην Αθήνα Robert-Jan Sieben.

Ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ολλανδία παράγει 48 δις ευρώ προστιθέμενης αξίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10% της ολλανδικής οικονομίας και απασχόλησης. Ο τομέας παρέχει εργασία και εισόδημα, άμεσα και έμμεσα, για περισσότερους από 660.000 ανθρώπους. Αντιστοιχεί άλλωστε στο 21% της συνολικής αξίας των ολλανδικών εξαγωγών. Το σύνολο των αγροτικών εξαγωγών της Ολλανδίας ανέρχεται σε 72,8 δις.

Ο κ. Sieben ανέδειξε τους κεντρικούς άξονες της ολλανδικής στρατηγικής, μεταξύ άλλων με την αρωγή συνολικά 75 εταιρειών, ως εξής:

  • «Κάνουμε περισσότερα με λιγότερα, αναπτύσσοντας βιώσιμα, καινοτόμα συστήματα παραγωγής τροφίμων».

  • «Διασφαλίζουμε υψηλότερη προστιθέμενη αξία, εισάγοντας καινοτομία στην υγεία, τη βιωσιμότητα, τη γεύση και την εξυπηρέτηση».

  • «Προωθούμε τη διεθνή ηγεσία, εξάγοντας προϊόντα και συνολικές ενσωματωμένες λύσεις».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, παρατήρησε ότι η παραγωγή έχει υποστεί πλήγμα από τα capital controls. Μίλησε ωστόσο για φυσικά πλεονεκτήματα, όπως και για μια καλή φήμη αγρο-προϊόντων, της χώρας και διέκρινε περαιτέρω μεγάλη δυναμική τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις εξαγωγές του ελληνικού αγροτικού τομέα.

Ο ίδιος παρότρυνε το δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον επιστημονικό τομέα σε έναν «κοινό σκοπό» με έμφαση στην ποιότητα τροφίμων, στα προϊόντα μεγάλης κλίμακας όπου είναι δυνατό, και στον αγροτουρισμό. Παράλληλα, σημείωσε ότι «τα μεγέθη έχουν σημασία» και πως η αναδιανομή της γης μπορεί κάλλιστα να συνδεθεί με τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας. Πρόσθεσε δε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εργάζεται πάνω στην αναδιάρθρωση του εθνικού κτηματολογίου, προβαίνοντας σε ένα πρώτο βήμα εξορθολογισμού της χρήσης γης.

Ο κ. Sieben υπογράμμισε ότι η ολλανδική κυβέρνηση είναι ήδη διαθέσιμη για την παροχή βέλτιστων πρακτικών στον αγροδιατροφικό τομέα της Ελλάδας.

Ευάγγελος Αποστόλου, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τους στόχους του αναθεωρημένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, κοινοτικής ενίσχυσης ύψους 4,7 δις και συνολικής επένδυσης 6 δις ευρώ, περιέγραψε στην ομιλία του κατά το 2ο Συνέδριο Αγροτικής Αναπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος ανέλυσε τη στρατηγική της κυβέρνησης σε 6 άξονες:

  • βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, υπαρχουσών και προωθούμενων

  • ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και  της παραγωγικότητας του αγρό-διατροφικού τομέα

  • αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και της απασχόλησης

  • ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας

  • προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων

  • ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές 

Σχεδόν το 1/3 από τα κορυφαία 100 εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα συνδέονται άμεσα με την αγροτική, πρωτογενή παραγωγή της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνεται στους 5 πρώτους προμηθευτές αγροτικών προϊόντων σε 25 χώρες, με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές τους άνω του 80%. Η Ελλάδα είναι η χώρα παραγωγής για 102 προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, και κατατάσσεται στην 5η θέση στην ΕΕ, όσον αφορά στον αριθμό των κατοχυρωμένων ονομασιών.

«Βασικό μας εργαλείο είναι η επιμονή στην ποιοτική γεωργία, στην παραγωγή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, που παράγονται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, και τα οικοσυστήματα και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας στους καταναλωτές» ανέφερε ο κ. Αποστόλου, ο οποίος μίλησε για το τρίπτυχο: 

•    «ασφάλεια του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών και όσων κατοίκων της περιφέρειας παράγουν αγροτικά προϊόντα» 

•    «κάλυψη των διατροφικών αναγκών όσων ζουν και επισκέπτονται τη χώρα»

•    «αύξηση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων, μέσω μιας προστιθέμενης αξίας»

 

Ο ίδιος περιέγραψε τις «ιδιαιτερότητες» του ελληνικού αγροτικού τομέα, όπως «η δυσκολία εξασφάλισης εγγυήσεων προς δανειοδότηση, οι υψηλές επισφάλειες, η δέσμευση παγίων σε υποθήκες, το κλείσιμο αγροτικής τράπεζας και η μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κακή τράπεζα».

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι η κυβερνητική πολιτική περιλαμβάνει και καινοτόμους δράσεις, όπως η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (125 εκ. € κοινοτικής συμμετοχής), η συνεργασία και δικτύωση στον αγροδιατροφικό τομέα, οι συμπράξεις καινοτομίας μέσω επιχειρησιακών ομάδων από αγρότες, ερευνητές, συμβούλους, επιχειρήσεις και άλλους φορείς (με κατανομή κοινοτικής συμμετοχής 95 εκ. €) και η μορφή κοινωνικής καινοτομίας που «ενισχύει και ενθαρρύνει τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών με 100% κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους» (με κατανομή κοινοτικής συμμετοχής 27 εκ. €).

 

Μάρκος Μπόλαρης, Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πρωτοβουλίες σε 7 τομείς, μέσα από το νέο στρατηγικό πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης, ανέλυσε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα αγροτικά επιμελητήρια (οργάνωση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και όσων δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων), στην ασφάλιση εργατών γης (ασφάλιση στον ΟΓΑ και την αμοιβή των εργατών γης όλων των μορφών αγροτικών επιχειρήσεων με εργόσημα υπέρ ΟΓΑ), στις εξαγωγές και την εξωστρέφεια (στοχευμένη προώθηση σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία), στην έρευνα και την καινοτομία (πρόκειται να ενισχυθεί από το νέο ΠΑΑ) και στον ενιαίο ελεγκτικό μηχανισμό (για την πώληση προϊόντων με τυποποιημένες διαδικασίες). Στάθηκε δε στον τουρισμό (συνέργειες μεταξύ αγροδιατροφικού τομέα και τουρισμού) και στις νέες καλλιέργειες (αρωματικά, αρτυματικά και φαρμακευτικά φυτά, σηροτροφία).

Τάσος Xανιώτης, διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Το 4% της ελληνικής οικονομίας θα πάρει περισσότερα απ’ ό,τι το υπόλοιπο 96% της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης, μιλώντας για 7ετές σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο στον αγροτικό τομέα. Παρατήρησε δε ότι η ευρύτερη στροφή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς το περιβάλλον δημιουργεί ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία. Ο ίδιος μίλησε για προοπτικές μέσα από μια σειρά διατροφικών τάσεων που ευνοούν την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας και ανέδειξε τη σημασία του τρίπτυχου «έρευνα – καινοτομία – εφαρμογή» ως του νέου βασικού μέσου προώθησης της γεωργικής παραγωγής.

Περιγράφοντας το διεθνές περιβάλλον, ο κ. Χανιώτης στάθηκε στην επιβράδυνση του ποσοστού ανάπτυξης κυρίως στις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες που έχει επιπτώσεις στο επίπεδο των τιμών των γεωργικών εμπορευμάτων. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές έχουν αυξηθεί ακόμη και μετά το ρωσικό εμπάργκο.

Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτής, υπεύθυνη τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νέα Δημοκρατία

«Η εγχώρια κατανάλωση των αγροτικών προϊόντων καλύπτεται κατά 40% από εισαγωγές, την στιγμή, που μόλις το 25% της εγχώριας παραγωγής εξάγεται», τόνισε στο 2ο συνέδριο του Economist για την Αγροτική Ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη η βουλευτής και υπεύθυνη του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή. «Παρά το γεγονός ότι η πρωτογενής παραγωγή θεωρείται ως ένας από τους τρεις δυνητικούς πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης και ανάταξης της χώρας, μαζί με τη ναυτιλία και τον τουρισμό, επί σειρά ετών, δεν αναπτύσσει τη δυναμική του, με αποτέλεσμα η συμβολή του στο εγχώριο ΑΕΠ να είναι ελάχιστη», σημείωσε.

Η ίδια προέκρινε μια εθνική στρατηγική η οποία θα λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως η παγκόσμια και ευρωπαϊκή ζήτηση για αγροτικά προϊόντα που αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% μέχρι το 2050, το γεγονός ότι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες θα εστιάζονται πλέον σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, ασφάλειας, με τοπική ταυτότητα και πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον, και το φαινόμενο επιστροφής ενός αξιόμαχου μέρους παραγωγικού πληθυσμού από το κέντρο στις αγροτικές περιοχές λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)

Μια στρατηγική ατζέντα για την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα πρότεινε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι καταγράφεται διεθνής αυξανόμενη ζήτηση για αντίστοιχα προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαββάκης πρότεινε να τεθεί σε προτεραιότητα μια σειρά προϊόντων, μεταξύ των οποίων τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα οινοπνευματώδη ποτά. Ο ίδιος εισηγήθηκε την ανάδειξη προϊόντων για ειδικές ομάδες καταναλωτών (τρόφιμα για νεφροπαθείς, για διαβητικούς, για εγκύους και για ηλικιωμένους), καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας μέσα από πρακτικές όπως η συμβολαιοποιημένη γεωργία και η γεωργία ακριβείας.

Παρότρυνε δε για τη διεθνή προβολή μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, όπως και για τη δημιουργία τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων. Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη συνεργασιών για τη μείωση του κόστους συσκευασίας, όπως και την ανάπτυξη νέας γενιάς συσκευασιών με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου ζωής των μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων.

 

Δημήτριος Μελάς, κτηνίατρος, πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στη διαπίστωση ότι ο πρωτογενής τομέας, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η Ελλάδα, διατηρεί τη θέση του ως προς τα κύρια οικονομικά μεγέθη (ακαθάριστη αξία, απασχόληση, εισόδημα, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), την εθνική ασφάλεια (αυτάρκεια τροφίμων), και τη διασύνδεση με τη μεταποίηση τροφίμων και το εμπόριο, προέβη κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτριος Μελάς.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, «το οποίο θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ, σε όρους κοινοτικής, εθνικής και ιδιωτικής συμμετοχής».

Πάντως, έθεσε ως προϋπόθεση το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, με σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, καθώς και ευκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.