{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Συμμετοχή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο Συνέδριο “Απάτη εναντίον της Ε.Ε. – Αγροτικές επιδοτήσεις & Λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού

H GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κλήθηκε από τους διοργανωτές να παρουσιάσει την τριετή εμπειρία της στο έργο του ΟΣΔΕ με μία εισήγηση του Δ/ντη έργου Δ. Καπνιά, με τίτλο «Ο ρόλος των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου στην καταπολέμηση της απάτης στις αγροτικές επιδοτήσεις». Σε ένα κοινό περισσότερων από 150 δικαστικών λειτουργών από διάφορες χώρες της Ε.Ε. εξηγήθηκε σύντομα η ιστορικότητα και το νομικό πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και οι ιδιαιτερότητες της χώρας μας.  Όπως φαίνεται και από τον τίτλο της παρέμβασης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε τόσο στην επεξήγηση των υφιστάμενων τεχνικών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των δηλώσεων όσο στη δυναμική των τεχνολογιών αιχμής στην ενοποίηση και διαχείριση μεγάλου όγκου πληροφοριών και δεδομένων.  
 
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, σε συνεργασία με την  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), στα πλαίσια του προγράμματος εκπαίδευσης HerculeIII (2014-2020) το οποίο χρηματοδοτείται και εποπτεύεται από την Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη. Το διήμερο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Νοεμβρίου ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης στην εξέλιξη των δικαστικών λειτουργών σε θέματα που άπτονται των αγροτικών επιδοτήσεων και του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού.
 
Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου 2016) και το παρόν Συνέδριο απευθυνόταν σε 33 επαγγελματίες του δικαστικού χώρου (δικαστικό σώμα, δικαστές και εισαγγελείς), που αντιπροσωπεύουν εννέα κράτη μέλη και τις τρεις υποψήφιες χώρες. Οι στόχοι της παρούσας δράσης είναι α) η ευαισθητοποίηση των δικαστών και των λοιπών κλάδων του νομικού επαγγέλματος στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  β) η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δικαστικών αρχών, ακαδημαϊκών και των εθνικών και διεθνών οργανισμών που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ συναδέλφων από τα λοιπά κράτη μέλη, προκειμένου να εντοπίζονται οι βέλτιστες πρακτικές  γ) η συνεργασία με τα μη δικαστικά όργανα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, π.χ. τελωνεία, αστυνομία, εκπροσώπους της βιομηχανίας δ) η δημιουργία παρατηρητηρίου για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών και ε) την ενίσχυση της νομικής και δικαστικής προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ έναντι της απάτης με την προώθηση της ανάλυσης συγκριτικού δικαίου.