{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Πανελλήνιο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ (video)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, υπό την αιγίδα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο “Εξέλιξη” στο Καστρί, το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου (Τετάρτη και Πέμπτη).

Παραπάνω από 500 σύνεδροι από Οργανώσεις Παραγωγών, από εταιρείες της Βιομηχανίας Τροφίμων, εκπρόσωποι συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της Πανεπιστημιακής κοινότητας γέμισαν ασφυκτικά το συνεδριακό κέντρο και έδωσαν το στίγμα της νέας ελληνικής αγροτικής πραγματικότητας.


Η πρώτη ημέρα

Χαιρετισμό απηύθυναν στο συνέδριο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνης, ο κ. Κανέλλης, Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, o κ. Καραμίχας, Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και ο κ. Πίττας εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει εθνική αναπτυξιακή πολιτική για την γεωργία, ακόμα και εάν οι καρποί της θα φανούν σε μερικά χρόνια.

Ο κ Καραμίχας επεσήμανε ότι δεν περισσεύει κανείς και ότι η ΚΑΠ πρέπει να συμπληρώνει την εθνική αγροτική πολιτική και όχι το αντίθετο. Ο κ. Πίττας τονίζοντας την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων δήλωσε ότι αυτή αποτελεί κύριο παράγοντα για την επιτυχία και την ενίσχυση των εθνικών εξαγωγών.

Ο κ. Κουφουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην παρουσίαση του οράματος της εταιρείας στάθηκε στο ρόλο του στρατηγικού συνεργάτη που μπορεί να αποτελέσει η ιδιωτική πρωτοβουλία στην αλλαγή του τοπίου της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα αναγέννησης του συνεταιριστικού κινήματος δια μέσου της παροχής υπηρεσιών που βελτιώνουν την προστιθέμενη αξία του αγροτικού προϊόντος.

Σημαντικές ήταν και οι δηλώσεις του κου Pesonnen, Γενικού Γραμματέα COPA-COGECA ο οποίος υπογράμμισε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι αγρότες τόσο στην ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας όσο και στην ανανέωση του αγροτικού κλάδου.

Ακόμη, ο κ. Μελάς, Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ ανέπτυξε τις βασικές επιλογές εφαρμογής του πρώτου πυλώνα της νέας ΚΑΠ.

Τέλος, ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Αντιπρόεδρος ΔΣ GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας συνιστά σημαντικό εργοδότη της ελληνικής οικονομίας (πάνω από 1 εκ απασχολούμενοι στον αγροτοδιατροφικό κλάδο) και ενισχύοντας τον η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε μονοπάτια ανάπτυξης.


Η δεύτερη ημέρα

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με νέες καίριες παρεμβάσεις από τους ομιλητές της δεύτερης ημέρας και ολοκληρώθηκαν με την ανταλλαγή απόψεων όλων των εμπλεκομένων στις τρεις θεματικές συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Την δεύτερη ημέρα εργασιών ο Δημήτριος Ιατρίδης, Ειδικός Γραμματέας Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών του ΥπΑΑΤ τόνισε ότι το υπάρχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πέτυχε υψηλό ποσοστό απορρόφησης αναφέροντας ότι 11.000 Νέοι Αγρότες έλαβαν μέσα σε 5 μήνες «πριμ» πρώτης εγκατάστασης.

Στη συνέχεια ο Γεώργιος Κορμέντζας, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ανέλυσε τις μεγάλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες που ανέρχονται σε 200 εκ € και αφορούν τις επιχειρηματικές ομάδες της ευρωπαϊκής αγροτικής σύμπραξης καινοτομίας.

Η Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, Γενική Γραμματέας CΕJA-Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών τόνισε ότι στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί η δυνατότητα σύστασης Ταμείου μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το οποίο θα λειτουργήσει ως εγγυητικός μηχανισμός για τη λήψη δανείων ως προς τους Νέους Αγρότες.

O Iωάννης Χανιωτάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι η σημασία του επώνυμου προϊόντος στην αποτελεσματική λειτουργία της αλυσίδας εμπορίας του αγροτοδιατροφικού τομέα μπορεί να υποβοηθηθεί μέσω του προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς.

Τέλος, η Βασιλική Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ τόνισε ότι η ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στοχεύει στην ποιότητα, την τυποποίηση και την ανάδειξη νέων κατευθύνσεων σε τρόφιμα, που θα στηρίζουν την Ελληνική διατροφή, ως συγκριτικό πλεονέκτημα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η Ελληνική παραγωγή θα πρέπει να στηρίζεται κυρίως σε ελληνικές πρώτες ύλες, πράγμα, που σημαίνει ισχυρότερη σύνδεση της ελληνικής γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής με τον αντίστοιχο κλάδο μεταποίησης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τρεις Θεματικές Συζητήσεις όπου οι σύνεδροι αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις με σκοπό τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού συστήματος γεωργίας, με τους ιθύνοντες να τονίζουν ότι τα συμπεράσματα θα κατατεθούν με την μορφή προτάσεων στους αρμόδιους αγροτικούς φορείς.