{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Η ΕΕ οφείλει μέσω της ΚΑΠ να λάβει μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς

Viterbo- Italy, Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από την εκδήλωση με τίτλο «Ευρώπη, Αξία, Ευκαιρία» η οποία διοργανώθηκε στο Βιτέρμπο της Ιταλίας, από την Εθνική Κοινοπραξία Ελαιοπαραγωγών Ιταλίας (Consorzio Nazionale degli Olivicoltori) στην οποία συμμετείχαν ως ομιλητές εκπρόσωποι του Ιταλικού ελαιοκομικού τομέα καθώς και ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς των COPA-COGECA κ Βασίλης Πυργιώτης.

Το να προσπαθεί κάνεις να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του ελαιολάδου στην Ιταλία είναι δύσκολο εγχείρημα. Το να το επιχειρεί και εκτός, είναι «mission impossible» (επικίνδυνη αποστολή) σημειώνει ο Πρόεδρος της CNO, κ Gennaro Sicolo. «Τα πολλά προβλήματα που πλήττουν τον κλάδο και κυρίως η αστάθεια των τιμών, δεν επιτρέπουν τον προγραμματισμό αλλά και την διαχείριση των λοιπών δραστηριοτήτων μιας εταιρείας. Πάρτε για παράδειγμα το εξής: Οι τιμές τον Μάιο του 2016 κυμαίνονταν στα 3,65 €/κιλό, το 2017 στα 6,05 € ενώ φέτος στα 4,07€.  Μια μέση εταιρεία με 10 εκτάρια ελαιώνων, θα μπορούσε το 2017 να πουλήσει το σύνολο της ετήσιας παραγωγής της και να εισπράξει 36.000  € ενώ φέτος θα εισέπραττε μόλις 25.000 €. Είναι σαφές ότι χωρίς την λήψη συγκεκριμένων δράσεων σταθεροποίησης της αγοράς θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα στην μη ανανέωση των γενεών και στην σταδιακή εγκατάλειψη της υπαίθρου».

Η CNO, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη οργάνωση ελαιοπαραγωγών της Ιταλίας, ζητάει από το Υπουργείο την δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για την εκπόνηση ενός εποικοδομητικού σχεδίου βασισμένο στις πραγματικές ανάγκες του τομέα ενώ παράλληλα σημειώνει την σημασία των άμεσων ενισχύσεων οι οποίες κινδυνεύουν να μειωθούν σημαντικά μετά το 2021. «Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ δεν δίνουν καμία απάντηση στο πρόβλημα της υπερβολικής μεταβλητότητας των τιμών οι οποίες επηρεάζουν άμεσα το εισόδημα των αγροτών μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στους Ιταλούς αντιπροσώπους μας στην ΕΕ ωστόσο παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Στο πλαίσιο της νέας ΚΓΠ προβλέπονται σημαντικά λιγότεροι πόροι στήριξης του τομέα την ίδια στιγμή που οι κίνδυνοι αυξάνονται όπως η Xylella αλλά και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Οι ασταθείς θερμοκρασίες και οι βίαιες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό και με τον παγετό που έπληξε τις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ιταλίας των Φεβρουάριο, αναμένεται ότι θα επηρεάσουν την ανθοφορία σε ένα επίπεδο μεταξύ 70%-90%. Ο Gennaro Sicolo σημειώνει: «Πρόκειται για ένα εθνικό δράμα, μια πραγματική καταστροφή για την Ιταλική ελαιοπαραγωγή, κάτι το οποίο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στην καλλιεργητική περίοδο 2018/19 αλλά και στις επόμενες. Ζητάμε την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων μέτρων για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από τον παγετό, την αναγνώριση της κατάστασης ως φυσική καταστροφή, την αναστολή πληρωμών δανείων και λοιπών  ασφαλιστικών επιβαρύνσεων».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ Βασίλης Πυργιώτης ανέδειξε, πλέον των θεμάτων που αφορούν στην ΚΓΠ μετά το 2021, έναν διάλογο στον οποίο συμμετέχει ενεργά η Ομάδα Εργασίας Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς των COPA-COGECA, και άλλα θέματα τα οποία προβληματίζουν τους Ευρωπαίους ελαιοπαραγωγούς όπως τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η αντισταθμιστική διαδικασία των ΗΠΑ για ολόκληρο το ευρωπαϊκό γεωργικό μοντέλο αλλά και η πιθανότητα επανέγκρισης μιας συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τυνησίας για την εισαγωγή αδασμολόγητων εισαγωγών ελαιολάδου. «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενθάρρυνση και η στήριξη των ευρωπαίων παραγωγών ώστε να συνεργάζονται μεταξύ τους κάτω από την ομπρέλα συλλογικών σχημάτων όπως οι Οργανώσεις Παραγωγών και οι Ενώσεις τους.  Μέσω της συνεργασίας και της από κοινού αντιμετώπισης των θεμάτων που μας απασχολούν, μπορούμε να στοχεύσουμε στην διασφάλιση ενός σταθερού και δίκαιου εισοδήματος για τους Ευρωπαίους ελαιοπαραγωγούς».

===
Σε ολόκληρη της ιταλική επικράτεια η CNO φέρνει κοντά 30 Οργανώσεις Παραγωγών, αποτελούμενες από 150.000 παράγωγους οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά περίπου 180.000 εκτάρια ελαιώνων. Η CNO δραστηριοποιείται στον τομέα της έκθλιψης, της μεταποίησης, και της εμπορίας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου μέσω των μεμονωμένων παραγωγών μελών, συνεταιρισμών μελών καθώς και λοιπών Ελαιουργικών Φορέων.