{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Στηρίζει την Παραγωγή στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου

H GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ επέλεξε να αναπτύξει τη δράση της στην περιφέρεια της Πελοποννήσου με μια σειρά από ενέργειες που καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των παραγωγών της περιοχής. Οι δράσεις αυτές αφορούσαν στην ελαιουργική παραγωγή, τη βιολογική γεωργία την εφαρμογή συστημάτων ευφυούς γεωργίας και την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Παράλληλα ενίσχυσε το δίκτυο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών με την ίδρυση ενός ακόμη ΚΕΑ αυτό του Πύργου. Με αυτό τον τρόπο οι παραγωγοί της Δυτικής Πελοποννήσου απέκτησαν καλύτερη πρόσβαση στην ενημέρωση και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών που παρέχονται από την εταιρεία.

Συνεταιριστικές παρεμβάσεις και Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, σε συνεργασία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών που είναι συνεργάτες της, ανέπτυξε ένα δίκτυο σημείων ενημέρωσης παραγωγών για τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Πελοποννήσου. Ειδικότερα για την καλύτερη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των παραγωγών οργανώθηκαν 3 ημερίδες στην περιοχή της Αργολίδας και της Μεσσηνίας σχετικά με το μέτρο των βιολογικών καλλιεργειών, στις οποίες συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Στο πλαίσιο αυτό 5 συνεταιρισμοί συμμετείχαν στο δίκτυο της GAIAγια την εξυπηρέτηση των παραγωγών τους στο πλαίσιο του ΠΑΑ υποβάλλοντας 42 φακέλους νέων αγροτών και πάνω από 650 αιτήσεις στήριξης για τη βιολογική γεωργία καλύπτοντας πλήρως τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων παραγωγών. Ενεργό ενδιαφέρον υπάρχει από την περιοχή και για τα επικείμενα σχέδια βελτίωσης αλλά και για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα που αφορούν αρκετούς νομούς της Πελοποννήσου.

Παροχή τεχνογνωσίας στις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ εντοπίζοντας έγκαιρα την ανάγκη των παραγωγών και των οργανώσεων τους στο να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο ελαιοκαλλιέργειας, όπου κάθε καλλιεργητική πρακτική θα είναι προγραμματισμένη, κάθε απαιτούμενος πόρος θα είναι υπολογισμένος με ακρίβεια και κάθε παρέμβαση θα είναι αποτέλεσμα επιστημονικής ανάλυσης δεδομένων, έχει δημιουργήσει μια σειρά νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών ευφυούς γεωργίας που μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο σε μια σειρά προβλημάτων και λανθασμένων πρακτικών της ελληνικής γεωργίας.

Στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, δυο Οργανώσεις Παραγωγών οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του ελαιόλαδου, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κυνουρίας και η Μονοπάτι Α.Ε με έδρα το Γεράκι  Αμαλιάδας, χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές εφαρμογές ευφυούς γεωργίας τις οποίες έχει αναπτύξει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και έχουν παραμετροποιήσει ειδικά για τις συγκεκριμένες οργανώσεις, συνεργαζόμενες εταιρείες παροχής γεωπονικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΟΕΦ (Οργάνωση Ελαιουργικού Φορέα).

Πιο συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική εφαρμογή GAIA INFARM– ICM, η οποία αποτελεί μια μετεξέλιξη του γνωστού «τετραδίου των παραγωγών» καταγράφονται όλες οι εργασίες μιας εκμετάλλευσης, ο μηχανολογικός εξοπλισμός ο οποίος χρησιμοποιήθηκε, οι απαιτούμενες εισροές-εκροές (φάρμακα, λιπάσματα, τελική παραγωγή) καθώς και μια σειρά δεδομένων. Μέσω της εφαρμογής μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να εξαχθούν και να αξιοποιηθούν πολύτιμα δεδομένα για την καλλιέργεια τόσο προς όφελος του μεμονωμένου παραγωγού όσο και προς όφελος ενός Οργανωμένου Φορέα καθώς δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης αλλά και σε πολλές φορές προγραμματισμού της παραγωγής.  Στην ηλεκτρονική εφαρμογή GAIA INFARM– AGRONOMY, καταχωρούνται τα αποτελέσματα των αναλύσεων δειγμάτων εδάφους από ελαιοτεμάχια των παραγωγών, και βάσει αυτών, εξάγονται συγκεκριμένες συμβουλές λίπανσης. Με τον τρόπο αυτό, οι παραγωγοί, λιπαίνουν βάσει της αποδεδειγμένης έλλειψης ή αφθονίας του εδάφους σε συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία, αποφεύγοντας λανθασμένες εμπειρικές πρακτικές του παρελθόντος. Τέλος στην ηλεκτρονική εφαρμογή GAIATRAC, εκαταγράφονται όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία (παραλαβή α’ και β΄ υλών, παραγωγή και αποδέσμευση προϊόντων), συμπεριλαμβανομένων  όλων των παραμέτρων που σχετίζονται με την ποιότητα  και ασφάλεια τροφίμων , όπως αυτές προκύπτουν από τα εφαρμοζόμενα συστήματα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων (π.χ. ISO22000/2005).

Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των εγκεκριμένων προγραμμάτων ΟΕΦ, πλέον καταγράφονται και αξιοποιούνται δεδομένα ελαιοκαλλιέργειας για περισσότερους από 150 παραγωγούς οι οποίοι παράλληλα πιστοποιούνται κατά Agro2.1/2.2. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος το οποίο δείχνουν οι συμμετέχοντες παραγωγοί. Στόχος όλων των εμπλεκομένων είναι η συνέχιση της όλης προσπάθειας για την επίτευξη της απαιτούμενης αλλαγής στην ελληνική ελαιοκαλλιέργεια.

Η Ευφυής Γεωργία στην υπηρεσία των συνεταιρισμών

H GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έχει αναπτύξει και παρέχει μια σειρά τεχνολογικών υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας που αφορούν το σύνολο της αγροδιατροφικής παραγωγής. Σκοπός αυτών των υπηρεσιών είναι η βελτίωση  της ποιότητας και ποσότητας του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος, η υποβοήθηση  στη διατήρηση του περιβάλλοντος και τελικά η βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος  του παραγωγού.  Οι καινοτόμες υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προσεγγίζουν ολιστικά την παραγωγική διαδικασία. Μετρούν με ακρίβεια τις ανάγκες της καλλιέργειας ανά πάσα χρονική στιγμή, παρακολουθούν τις εφαρμογές του παραγωγού στο χωράφι και του παρέχουν επιστημονικές συμβουλές ακριβείας, προσαρμοσμένες ακριβώς στις ιδιαίτερες ανάγκες της καλλιέργειάς του.

Ήδη, στην Πελοπόννησο, με την συνεργασία της Neuropublic, εφαρμόζονται, με χρηματοδότηση της εταιρείας, τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας σε καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού για την Πήγασος Αγροδιατροφή Α.Σ. στη Στιμάγκα Κορινθίας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση έγινε χρήση των παρακάτω τεχνολογικών εφαρμογών και διαδικασιών:

  • Τηλεμετρικοί σταθμοίGAIAtron, για τη μέτρηση ατμοσφαιρικών παραμέτρων (κλιματολογικές συνθήκες, θερμοκρασία, υγρασία, ηλιακή ακτινοβολία)
  • Ειδικοί αισθητήρες για την μέτρηση της κατανομής του ριζικού συστήματος στο έδαφος
  • Καταγραφή της χωρικής παραλλακτικότητας και μελέτη του εδαφοκλιματικού προφίλ
  • Δειγματοληψίες εδάφους. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων εδάφους τροφοδοτούν επιστημονικά μοντέλα λίπανσης που έχουν αναπτυχθεί στο ειδικό λογισμικό GAIAAgronomy.
  • Χρήση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2 από το πρόγραμμα Copernicusτης Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για εδαφικούς και υδατικούς δείκτες, αλλά και στοιχεία βλάστησης. Με την επεξεργασία αυτών των εικόνων, γίνεται εκτίμηση της εδαφολογικής παραλλακτικότητας των επιλεγμένων αγροτεμαχίων.

Για την εφαρμογή των υπηρεσιών αυτών η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ διαθέτει ειδική ομάδα στελεχωμένη με μηχανικούς πληροφορικής και συστημάτων, οι οποίοι προσαρμόζουν και επιβλέπουν τα τεχνολογικά συστήματα και εξειδικευμένους επιστήμονες (φυτοπαθολόγους, εδαφολόγους, γεωργικούς μηχανικούς, εντομολόγους κ.λπ.) που προσαρμόζουν και ερμηνεύουν τα επιστημονικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται στη λήψη των αποφάσεων.

Υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, συμμετέχει στο εγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα TomRes, το οποίο αποβλέπει στην ασφαλή παραγωγή τομάτας από θερμοκηπιακές Οργανώσεις, στην περιοχή των Φιλιατρών. Στόχο έχει την ενίσχυση και εφαρμογή σωστών πρακτικών καλλιέργειας, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, με στόχο τη μείωση των ποσοτήτων των φυτοπροστατευτικών που χρησιμοποιούνται και την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Συνεργάζεται με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Σπάρτης “ΛΑΚΩΝΙΑ” και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας ΡΕΑ στην υλοποίηση δράσεων του χρηματοδοτούμενου, από την Ε.Ε.,  προγράμματος SCOoPE. Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, στο πλαίσιο του προγράμματος (το οποίο αφορά την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης), πραγματοποιεί αναλυτικές μετρήσεις της θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, σε βάθος χρόνου. Με την ολοκλήρωση των σχετικών μετρήσεων και με την χρήση ειδικού λογισμικού, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θα παρουσιάσει  συγκεκριμένες μεθόδους και λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας από τον Συνεταιρισμό.