{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Το ευρωπαϊκό έργο COOPID ενισχύει τους πρωτογενείς παραγωγούς με την πραγματοποίηση σεμιναρίων παρουσίασης επιτυχημένων πρακτικών βιοοικονομίας

Το έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις καινοτόμες γεωργικές πρακτικές βιοοικονομίας, την πρόσβαση στην αγορά και τις αλυσίδες αξίας για τους πρωτογενείς παραγωγούς.

Το έργο COOPID, με στόχο την υποστήριξη των πρωτογενών παραγωγών στην Ευρώπη και πέραν αυτής, ολοκλήρωσε μια σειρά επιτυχημένων σεμιναρίων που ξεκίνησαν το 2021.

Τους τελευταίους μήνες, μέσω του έργου διοργανώθηκαν περισσότερα από 60 σεμινάρια στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από  1.500 πρωτογενείς παραγωγοί, εμπειρογνώμονες και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς όπου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με καινοτόμες γεωργικές πρακτικές βιοοικονομίας, την πρόσβαση στις αγορές, καθώς και τη βελτίωση των αλυσίδων αξίας.

Το περιεχόμενο των σεμιναρίων βασίστηκε στις εμπειρίες και στις γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στις 11 επιτυχημένες περιπτώσεις εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών βιοοικονομίας που επιλέχτηκαν από το έργο: Oleícola El Tejar (Ισπανία), Αγρο-βιομηχανικό συγκρότημα Grand Est (Γαλλία), Caviro (Ιταλία), Αγροτικός Πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Πίνδος (Ελλάδα), ZP Victor Asenov (Βουλγαρία), Biogal (Πολωνία), Pelletierung (Αυστρία), Carbery (Ιρλανδία), Moellerup Brands (Δανία), Φινλανδικό Κέντρο Δασοκομίας (Φινλανδία), Valio (Φινλανδία) και Το Φινλανδικό Κέντρο Δασών (Φινλανδία).

Η πραγματοποίηση των σεμιναρίων έγινε τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά, επιτρέποντας στους εμπλεκόμενους από όλη την ΕΕ να συμμετάσχουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες και  τα οράματά τους. 

Τα σεμινάρια οργανώθηκαν και προσαρμόστηκαν με βάση τις τοπικές ανάγκες και ενδιαφέροντα, από την κοινοπραξία του έργου COOPID, στην οποία συμμετέχουν εταίροι από 10 χώρες της ΕΕ. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει στη στήριξη των πρωτογενών παραγωγών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητάς τους στην κυκλική οικονομία.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την επιτυχή έκβαση αυτών των σεμιναρίων και τις πολύτιμες γνώσεις που μοιράστηκαν μεταξύ των πρωτογενών παραγωγών και των ενδιαφερόμενων φορέων  που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις», δήλωσε η Susana Rivera (Cooperativas Agro-Alimentarias de España), συντονίστρια του έργου COOPID. «Μέσα από αυτά τα σεμινάρια, μπορέσαμε να παρέχουμε στους πρωτογενείς παραγωγούς βασικά εργαλεία και μεθόδους για να εφαρμόσουν επιτυχημένες πρακτικές βιοοικονομίας».

Τα σεμινάρια κάλυψαν μια σειρά θεμάτων, όπως καινοτόμες γεωργικές πρακτικές βιοοικονομίας, τρόπους εύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων και καινοτόμων στρατηγικών κυκλικής οικονομίας για διάφορους τομείς (ελαιόλαδο, φαρμακευτική κάνναβη, γαλακτοκομικά, φυτά μεγάλης καλλιέργειας, λαχανικά, βιοαέριο, ξύλο, κρασί, πουλερικά και καλλιέργειες ζωοτροφών κ.λπ.). Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωριστούν και να αλληλοεπιδράσουν με άλλους πρωτογενείς παραγωγούς και οργανισμούς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα.

«Πιστεύουμε ότι η υποστήριξη των πρωτογενών παραγωγών είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού συστήματος τροφίμων στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν», δήλωσε η Irene Paredes, εκπρόσωπος της εταιρείας Innovarum, μέλους της κοινοπραξίας του έργου COOPID. «Αυτά τα σεμινάρια ήταν ένα πολύτιμο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε το έργο μας για την υποστήριξη των πρωτογενών παραγωγών στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητάς τους».

Σκοπός του έργου COOPID είναι να συνεχίσει να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με βέλτιστες καινοτόμες πρακτικές βιοοικονομίας και να υποστηρίζει τους πρωτογενείς παραγωγούς που ενδιαφέρονται να τις εφαρμόσουν. Στο πλαίσιο του εορτασμού της ολοκλήρωσης των δραστηριοτήτων του και της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του, το COOPID διοργανώνει στις Βρυξέλλες μια εορταστική εβδομάδα δραστηριοτήτων για την προώθηση της δέσμευσης του πρωτογενούς τομέα στη βιοοικονομία: την Εβδομάδα Βιοοικονομίας COOPID, μια επίσημη εκδήλωση των συνεργατών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας (#EUGreenWeek). Το αποκορύφωμα της εβδομάδας θα είναι το Συνέδριο Βιοοικονομίας του έργου COOPID, στις 31 Μαΐου 2023, όπου οι εταίροι και οι σχετικοί εμπλεκόμενοι φορείς θα παρουσιάσουν συστάσεις στους φορείς χάραξης πολιτικής, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στους ενδιαφερόμενους φορείς του πρωτογενούς τομέα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://coopid.eu/coopid-bioeconomy-week

Πληροφορίες σχετικά με το έργο COOPID:

Το έργο COOPID είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, το οποίο συντονίζει ο Ισπανικός οργανισμός Cooperativas Agro-alimentarias, όπου συμμετέχουν 11 εταίροι από 10 διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Το COOPID προτείνει μια καινοτόμο και αποτελεσματική στρατηγική για να εμπνεύσει τους ευρωπαίους πρωτογενείς παραγωγούς και να ενθαρρύνει την υιοθέτηση συνεκτικών και βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων βιοοικονομίας στον ευρωπαϊκό πρωτογενή τομέα παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές και τομεακές ιδιαιτερότητες. Παράλληλα, αποσκοπεί στο να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας και μετάδοσης/ ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων μελών, αλλά και να ενισχύσει την περιορισμένη υποστήριξη για επενδύσεις σε Ε&Α (έρευνα και ανάπτυξη) για τη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας βιοοικονομίας.

Το έργο COOPID χρηματοδοτείται  από το πρόγραμμα H2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής H2020  υπό την πρόσκληση CE-FNR-15-2020 (Αριθμός Σύμβασης  101000519) και ο συνολικός προϋπολογισμός του υπολογίζεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Στοιχεία επικοινωνίας

Συντονιστής του έργου: Susana Rivera Pantoja (Cooperativas Agro-alimentarias de España)

email rivera@agro-alimentarias.coop

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Africa Pardavila, Διευθύντρια επικοινωνιών της εταιρείας Innovarum

email Africa.pardavila@innovarum.es | Phone +34 615860178