This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Ευρωπαϊκό έργο COOPID: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν online εκδηλώσεις για την παρουσίαση του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Carbery & της εταιρείας προϊόντων κάνναβης Mollerup Brands
Το ευρωπαϊκό έργο COOPID συνεχίζει την παρουσίαση των Επιτυχημένων Πρακτικών Βιοοικονομίας με τη διοργάνωση δύο επιπλέον διαδικτυακών εκδηλώσεων όπου παρουσιάστηκαν ο γαλακτοκομικός συνεταιρισμός Carbery και η εταιρεία παραγωγής προϊόντων κάνναβης Mollerup Brands. Οι εκδηλώσεις, διοργανώθηκαν με σκοπό τη μετάδοση γνώσεων βιοοικονομίας στους πρωτογενείς παραγωγούς ώστε να εμπνευστούν, να αναζητήσουν και εν τέλει να εφαρμόσουν παρόμοιες επιτυχημένες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.
Το χρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα H2020 έργο COOPID αναμένεται, κατά τη διάρκεια των δυο ετών υλοποίησής του, να εστιάσει στην αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρέχει η βιοοικονομία, όπως η ελλιπής μετάδοση ενημέρωσης και γνώσεων, η περιορισμένη υποστήριξη για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και η μη επαρκής συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου επιχειρείται η ανάπτυξη στρατηγικών μετάδοσης γνώσεων βιοοικονομίας μεταξύ των πρωτογενών παραγωγών με σκοπό να εμπνευστούν και να παραδειγματιστούν ώστε να υιοθετήσουν επιτυχημένα παραδείγματα βιοοικονομίας. Η μετάδοση των γνώσεων επιχειρείται μέσω παρουσιάσεων βέλτιστων πρακτικών βιοοικονομίας που διοργανώνονται από το δίκτυο «COOPID Συμπράξεις Βιοοικονομίας» του έργου.
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αποτελεί μέλος της κοινοπραξίας COOPID και είναι επικεφαλής της ελληνικής “Σύμπραξης Βιοοικονομίας” η οποία έχει ως μέλη τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό (ΕΟΣ) Σάμου, τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας ΕΑΣΑ ΡΕΑ, τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου και σε συνέχεια της επιτυχημένης διοργάνωσης της πρώτης διαδικτυακής επίσκεψης στην Επιτυχημένη Περίπτωση Βιοοικονομίας του Δευτεροβάθμιου Ισπανικού Συνεταιρισμού Oleícola El Tejar, διοργανώθηκαν ακόμα δύο διαδικτυακές επισκέψεις, στον ιρλανδικό γαλακτοπαραγωγικό συνεταιρισμό Carbery και στην δανικής καταγωγής εταιρεία Mollerup Brands που αξιοποιεί το φυτό της κάνναβης.
Ο ιρλανδικός συνεταιρισμός Carbery έχοντας έδρα του την νοτιοδυτική Ιρλανδία παράγει τυρί, ορό γάλακτος, εξειδικευμένες πρωτεΐνες, αρωματικές ουσίες, αιθανόλη, αλκοόλ και θρεπτικά συστατικά από το γάλα που προμηθεύεται από 1.200 γαλακτοπαραγωγούς της Ιρλανδίας. Επί του παρόντος, απασχολεί πάνω από 700 άτομα και λειτουργεί 10 εγκαταστάσεις παραγωγής που βρίσκονται στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ταϊλάνδη. Το κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο που χρησιμοποιείται αξιοποιεί τις προηγούμενες ροές αποβλήτων και μεγιστοποιεί τη χρήση όλων των πρώτων υλών και των υποπροϊόντων τους. Με αυτό τον τρόπο παρέχονται οικονομικά και κοινωνικά οφέλη βιωσιμότητας όπως η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών και ο μετριασμός της μείωσης του πληθυσμού της περιοχής. Τέλος, το εργοστάσιο Carbery παράγει περίπου 12 εκατομμύρια λίτρα βιοαιθανόλης τον χρόνο για χρήση ως καύσιμο. Για την Ιρλανδία, αυτό το ποσό ισοδυναμεί με την αποφυγή εκπομπών 16.321 τόνων CO2 συγκρίνοντάς το με τη χρήση πετρελαίου.
Η εταιρεία Mollerup Brands είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη τεχνολογιών αξιοποίησης της κάνναβης στη Δανία και παράγει μια ευρεία γκάμα προϊόντων διατροφής και περιποίησης δέρματος που προέρχονται από την επεξεργασία των σπόρων της κάνναβης. Οι εν λόγω σπόροι παράγονται με βιολογική καλλιέργεια σε πάνω από 10 τοπικές φάρμες και αποτελούν τη βάση για μια σειρά προϊόντων όπου η κάνναβη είναι το κύριο συστατικό ενώ τα υπολείμματα των σπόρων χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ορνίθων. Από την επεξεργασία του φυτού της κάνναβης προκύπτουν φυτικές ίνες, πρωτεϊνικό άλευρο, έλαια και τρόφιμα αντικατάστασης κρέατος. Με βάση τις φυτικές ίνες παράγονται υφάσματα που αξιοποιούνται ως μονωτικά υλικά για κάλυψη επίπλων, αλλά και σανίδες και έπιπλα ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των εταιρειών Convert και Advance Non-Woven. Επίσης, είναι σκόπιμο να αναφερθεί πως ο Danish Agro, ένας μεγάλος αγροτικός συνεταιρισμός της Δανίας, έχει επενδύσει στην παραγωγή κάνναβης ώστε να προωθήσει την εν λόγω Βέλτιστη Πρακτική και να διευρύνει τις δραστηριότητές της.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, είναι σαφές πως και οι δύο βέλτιστες πρακτικές που παρουσιάστηκαν, αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων βιοοικονομίας.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν κατά της πανδημίας Covid-19, συμμετείχαν ως πρεσβευτές της Ελληνικής Σύμπραξης Βιοοικονομίας στην παρουσίαση του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Carbery ο κ. Ευάγγελος Τάτσης, πρωτογενής παραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών «Φάρμα Τσομπάνος», η κα Ματούλα Αϋφαντή, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Φαρσάλων Γη» και οι καθηγητές του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Κωσταντίνος Αμπελιώτης και κα Δέσποινα Σδράλη. Στην παρουσίαση της εταιρείας παραγωγής προϊόντων κάνναβης Mollerup Brands συμμετείχαν ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, γεωπόνος και ιδρυτής της εταιρείας MedCulture IKE, ο κ. Ιωάννης Ζαννιάς, πρωτογενής παραγωγός και μέλος του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού», ο κ. Παρμενίων Γάτος, πρωτογενής βιο-καλλιεργητής κάνναβης από τη Μαγνησία και μέλος του συνεταιρισμού «KannaBio ΚΟΙΝΣΕΠ» και ο καθηγητής του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Κωσταντίνος Αμπελιώτης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την ουσιαστική συμβολή τους στις δραστηριότητες διάδοσης του έργου.
Και στις δύο περιπτώσεις, παρουσιάστηκαν τα καινοτόμα προϊόντα που παράγονται καθώς και οι μέθοδοι παραγωγής και επεξεργασίας τους. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα επιχειρηματικά μοντέλα στα οποία βασίζεται το παραγωγικό τους σύστημα που αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της γαλακτοπαραγωγής και της παραγωγής κάνναβης, αντίστοιχα. Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν μέσω εικονικής περιήγησης τις εγκαταστάσεις του Carbery και της Mollerup Brands, να διατυπώσουν πιθανές ερωτήσεις αλλά και να συζητήσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με τους διοργανωτές.
Εν κατακλείδι, η προσπάθεια και των δύο μονάδων παραγωγής και επεξεργασίας προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής θεωρείται αξιοσημείωτη ενώ οι μονάδες αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα Κυκλικής Βιοοικονομίας που προασπίζουν την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι επισκέψεις αυτές αποτελούν μέρος της στρατηγικής μετάδοσης γνώσεων του έργου COOPID μεταξύ πρωτογενών παραγωγών της ΕΕ καθώς και δύο από τις δέκα επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στα επιλεγμένα επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου. Η στρατηγική που ακολουθείται επιδιώκει να υποστηρίξει τις συνεργασίες μεταξύ των μελών του πρωτογενούς τομέα στην Ευρώπη, παρέχοντας καινοτόμες πρακτικές συστάσεις για τους πρωτογενείς παραγωγούς, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό χώρο. Οι επόμενες επισκέψεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν από τον Φεβρουάριο του 2022.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο του έργου, τη Διαδραστική Πλατφόρμα COOPID και ακολουθήστε το έργο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter).
Το έργο COOPID χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα H2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την πρόσκληση CE-FNR-15-2020 (Αριθμός Σύμβασης 101000519) με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.